Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

zondag, december 29, 2013

Klussersnachtmerrie

Ik zit het beste stuk van de vakantie te klussen in de kamer van de kleine J. Nieuwe ellentrik, behang, the works.

Het oude behang ging onverwacht vlot van de muur. Gewoon efkes nat maken en het kwam er quasi van zelf af. Hoera!

Nu weten we ook waarom.

De vorige bewoners hebben een soort van waterafstotend spul in de pleister gebruikt. Zodat het nieuwe vliesbehang (zonder luchtbellen! En dat voor de eerste keer!) bij het verven ook gewoon efkes nat wordt.

En er min of meer vanzelf af komt.

Zucht.

Opnieuw beginnen is zelfs geen optie, dan gebeurt het opternieft.

Afwachten of het meer min dan wel meer zal worden.  En wat de tweede laag verf doet.


donderdag, december 26, 2013

Binnenkermis

Kerstvakantie! Dat is het moment waarop half ons dorp zich in de Brabanthallen verschuilt voor de binnenkermis.

Staan er achter ons in de rij voor het spookkot twee opa's zwaar te discussiëren: "Vinde gij dat echt al een vrouw, een meiske van 21? Dat is toch nog een meisje. Maar Swa, wa zegde nu, dat is toch...".

Kerst is duidelijk een moment van introspectie.


vrijdag, december 20, 2013

Het tipping point

Vergadering met serieuze mensen. Wij tellen:

  • 5 tablets
  • 4 mensen zonder computer
  • 3 laptops
Al zijn die tablets met dat toetsenbordhoudertje wel wat paradoxaal.


dinsdag, december 17, 2013

Panorama

Dat Windows 8 een ergonomische WTF?! is, daar zijn we het wel over eens.

Maar soms doen ze toch wel dingen tegoei bij Microsoft:

Willikdirectprobere!


maandag, december 16, 2013

Rationalisering

Ik ga serieus besparen op mijn internet tijd.

Gewoon, door niks meer te lezen dat aangekondigd wordt als:

  • This *** will blow your mind!
  • Best *** ever does ***!
  • Epic *** prank!
  • You will never have seen a *** like this!
  • Greatest ever *** makes ***!
  • The *** prank!
  • 10 things we cannot do without ***!
  • 10 things everybody must do with ***!
Ik weet nog niet wat ik met de uitgespaarde uren zal doen. Candy crush spelen, vermoedelijk.


zondag, december 15, 2013

Glas

In de reeks van half vol en half leeg, komt er hier eentje thuis van de Chiro:

-"Het was keileuk. We speelden een spel van de meisjes tegen de jongens..."
-"...en wij waren tweede!"


vrijdag, december 13, 2013

Er staat haar op de ochtend



woensdag, december 11, 2013

Susan Boyle eet asperges

Ik weet niet of het om te lachen is of om te wenen.

Toen Susan Boyle klein was, was het een stoem mens. Braindamaged vast, door zuurstofgebrek bij de geboorte, wie weet.

Nu ze (veel) geld heeft, schrijft de dokter een briefje: asperger. En wat is ze er  blij mee.

Doe Maar had er al een liedje over(*).

In 1984 begot.

(*) waarmee ik zeker niet bedoel dat ze geen asperger heeft, of dat ASS een containerbegrip is, uitgevonden door hongerige psychiaters, voor gedrag dat vroeger gewoon als afwijkend werd beschouwd; het ware fijn geweest dat ze die diagnose ook al had gekregen toen ze nog een anoniem besje was


maandag, december 09, 2013

Toen moest ik toch efkes lachen

De krant vergelijkt de beschikbare "smartwatch"es. Horloges zeg maar, die vanalles kunnen.
Kijk wat een keifak voordeel die Sony horloge heeft tegenover die van Samsung!
Wat als die Steve Jobs eens had gedacht, toen hij zag dat al zijn concurrenten als gansjes achter zijn gele botjes huppelden:  "Laat ik eens het gerucht lanceren dat we iets absurds maken, een horloge ofzo, zodat onze concurrenten er een paar honderd miljoen dollar aan verspillen. Zou dat geen goeie mop zijn?"

Want een satelliet-device dat werkt terwijl je lompe telefoonklomp (mét batterij die 7 dagen  mee gaat) in je zak zit: ja.  Een elektronisch juweel... moehah.

Zegge en schrijve: mijn telefoon staat vandaag op 15h47 gemiddelde tijd tussen twee laadbeurten en registreert een gemiddelde ontlaadsnelheid (dat is inclusief Ridder-In-Dromenland, maar exclusief aan het draadje hangen) van 10,2%. Per uur, that is.


woensdag, december 04, 2013

De dienstencheque en de tut

Wat ik niet goed snap, is het idee om kinderen hun tutjes aan de Sint te laten geven.  Dat het stoppen met een tut iets is dat je niet geleidelijk kan doen, heb ik bij onze kinderen ook gezien. Maar de Sint?

Die kan toch niet *blij* zijn met een afgezabberde tut als cadeautje, i.p.v. een mooie tekening?
Hij is toch geen pedofiel fetisjist van het type dat warm wordt van gedragen ondergoed?
En ook geen corrupte ambtenaar die pas cadeautjes brengt als je een Waardevol Offer plengt (waarom dan niet dat kleine broertje, en niet de tut)?
Als je trots bent dat je zonder tut kan, moet je dan die tut niet net aan oma of opa geven? Zodat die mee blij en trots kunnen zijn.
Is het ook niet een tikje lui als ouder, net zoals het lui was om uw kinderen wijs te maken dat ze braaf moeten zijn omwille van de Sint?  Als de crèche uwe kleine al op de pot heeft leren gaan, dan kan dat er nog wel af zekerst. Een dienstencheque voor een tut.

Bij ons was het de tandarts die zei: "Je moet stoppen met dat tutten, want uw tanden komen scheef.".
Een kind dat groot genoeg is voor die waarheid, is groot genoeg voor zonder tut.


maandag, december 02, 2013

Sint en zijn Piet

Elk jaar schrijf ik hier hetzelfde.

Vrijdag is het zo ver, maar in dit huis valt het voorlopig nogal mee met de Sinterklaaskoorts.  Vermoedelijk heeft het groter worden van de oudste twee er wel iets mee te maken.  Dedju.

Sinterklaas is voor mij het mooiste kinderfeest dat er bestaat. Samen met een goeie circusvoorstelling is het een van de laatste magische momenten in het leven. Je komt 's ochtends beneden en een vreemde kerel heeft achter de rug van uw ouders allemaal speelgoed achter gelaten, soms zelfs van dat spul dat je van die ouders zelf niet krijgt. De samenzwering alleen al!

Een van de schoonste momenten uit mijn leven was een Sinterklaasochtend toen al onze apen groot én klein genoeg waren om al én nog helemaal mee te zijn.  In een treintje de trap af, een explosie van spanning.

Ik weet het, ik ben rap content.

Daarom was ik ook een van die mensen die zich persoonlijk aangevallen voelde toen de Pieten-discussie los barstte. Natuurlijk is Zwarte Piet vandaag niet racisistisch, natuurlijk is hij al lang niet meer de eerste niet-blanke die kinderen te zien krijgen.

(de tijd dat  goedmenende mensen in een gesprek met de dorps-zwarte aanhaalden dat ze in Brussel ook een neger waren tegen gekomen, "hij heet Armand geloof ik, je kent hem waarschijnlijk wel", is al lang voorbij)

Anderzijds: de staf, de mijter/die krullen, die gouden oorringen, die kleren. Het zijn ontegensprekelijk twee archetypes die weinig aan de verbeelding over laten. Het is nuttig dat mensen daar bewust van gemaakt worden.

(onze kleine R. (4 jaar) legde mij zeer ernstig uit dat Emmanuel van zijn klas niet zwart was zoals zwarte piet. Want Emmanuel, die was zwart geboren! Zwarte Piet was zwart van het roet en dat gaat er niet zo goed af bij het wassen. De juffen doen alvast hun best.)

Het is niet omdat iets gebruikt kan worden in racistische opmerkingen, dat het er automatisch een katalysator van hoeft te zijn.

Maar wat doe je dan met mensen die ondanks alles zich toch gekwetst voelen? Dat vind ik een hele moeilijke vraag, maar ik denk dat ik er uit ben: het gaat over intentie.

Ben je verantwoordelijk voor een fout indien je niet de intentie had om die fout te begaan?

In ons denken en ons rechtssysteem is het antwoord doorgaans: neen.  Iemand die ontoerekeningsvatbaar is, wordt vrijgesproken van een moord. Iemand die per ongeluk een ander de schedel inslaat, krijgt een veel mildere straf dan iemand die dat per ongeluk deed.  Nochtans is het resultaat voor het slachtoffer objectief gezien hetzelfde. Zelfs een dronken autobestuurder komt weg met iets waar een mens met een hakbijl voor een assisenjury moet verschijnen. Iemand die per ongeluk iemand schoffeert, deed dat niet expres.

Wie niet kan overtuigen door afwezigheid van intentie, die doet dat door overvloed aan spijt: spijt is intentie-na-de-feiten. "Sorry, ik had het niet zo bedoeld."

Bij een feest dat zich jaarlijks herhaalt, valt spijt helaas een beetje weg als instrument. Spijt verliest haar geloofwaardigheid als de volgende intentie niet wijzigt.  En eigenlijk is het dat wat we vanaf dit jaar altijd zullen doen. We vieren vrolijk Sinterklaas, en als er iemand zich gekwetst voelt dan zeggen we "Het spijt ons, maar we bedoelen het niet zo."  Echt geloofwaardig is dat argument niet meer, maar we menen het wel.

(los daarvan: zouden er culturen bestaan waar intentie en spijt niet gelden als argument bij een misdrijf?)

Een andere factor is: we (enfin, ik toch) zijn het beu om zomaar een racistisch schuldgevoel aangepraat te krijgen.  In de tijd voor de val van de muur - jaja luitjes, toen waren wij er al - was de "Westerse" dominantie nog zo alomvattend dat het een prettig gevoel gaf om er ons schuldig over te voelen.  Een zwarte was daarnaast nog echt een vreemde, uit een continent waar wij onze welvaart hadden gehaald.  We hadden het gevoel om zoveel macht en rijkdom te hebben, dat enig schuldgevoel op zijn plaats was.

U herinnert zich ongetwijfeld nog die kerels die met boekjes langs de deuren kwamen leuren.  Ze belden aan en zodra de deur open zwaaide, zeiden ze verontschuldigend "Niet bang voor zwart.". Het korte schuldgevoel (in een flits twijfelde je toch of ze geen gelijk hadden) dat daarop volgde, schraagde hun omzet.  Toen mijn frank - jaja luitjes, toen waren wij er al - viel, dat het niet meer dan een simpel verkooptrucje was, voelde ik me zo misbruikt dat ik nooit nog iets dergelijks aan de deur heb gekocht.  De eerstvolgende leurders kregen in een diva-achtige reactie  éérst een welgemeende "Niet bang voor wit!", dan een vraag naar hun leurderskaart en tenslotte de deur op hun neus.

Maar sindsdien hebben heel veel mensen heel erg hard gewerkt aan hun eigen vooroordelen. De meesten die ik ken, zijn er in gelukt om hun xenofobe reflex min of meer kwijt te spelen door zich open te stellen voor andere culturen.  A favor we would like to see returned.

Onze verontwaardiging is een signaal dat we onze cultuur (politiek/sociologisch/economisch) niet meer als dominant percipiëren.  We verdragen het niet meer dat mensen beroep doen op een automatisme dat  achterhaald is.

"Maar Ridder, hoe moeten we dat probleem dan oplossen?", vraagt u zich intussen haast smekend af.
Dat is zeer eenvoudig: de middenstand.

Zoals altijd zal de middenstand een creatieve oplossing bedenken, van zodra het begint te wegen op de omzet. Ik zie in mijn glazen bol folders waar Pieten in staan die wit zijn, met zwarte vegen in het gezicht. Of Pieten in sobere pakken, ontworpen door Nicky Vankets. Of ...