Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

zaterdag, maart 30, 2013

Folk en informatica

Folk en informatica, twee heerlijkheden uit het ondermaanse.

Wat kan je beter doen dan ze te combineren?
 Heerlijk.  Al valt niet zo hard op dat de complexiteit O(n log(n)) is.

 Ze hebben natuurlijk ook andere algoritmes. Zoals Merge-sort with Transylvanian-saxon  folk dance, als het goed is voor Dracula, dan is het ook goed voor u.


donderdag, maart 28, 2013

Steenmarter

Kijk, ik hou van de natuur.

Sommige van mijn beste vrienden komen uit de natuur.

Hiep hiep hoera voor de natuur!

Maar de natuur moet ook weer niet overdrijven:

Dat zijn toch wel zotte kosten. En zeggen dat ik op eenvoudige vraag hun gaarne een rol glaswol zou kopen. Want de natuur, ja, daar hebben we wat voor over. Maar geen doorgebeten remleiding. Ofzo.


dinsdag, maart 26, 2013

Ciska

Schrijft ene Ciska Hoet op dewereldmorgen.be een artikelt over wetenschapsfraude.

Het afsluitende citaat wil ik u niet onthouden:
"Als de universiteiten de fraude écht willen aanpakken zal men het probleem bij de wortel moeten aanpakken. Dat wil zeggen dat men allereerst ook zal moeten investeren in wat niet onmiddellijk opbrengt: tijd voor reflectie, publiceren in toegankelijke tijdschriften, investeren in onderwijs.
Daarnaast zal men in plaats van tijdelijke contracten toekomstperspectieven moeten bieden aan jonge onderzoekers. En zal men professionele onderzoekers, veeleer dan managers, opnieuw de touwtjes in handen moeten geven. Een universiteit zou de samenleving met andere woorden beter dienen in plaats van zich te verliezen in een concurrentiestrijd met kleine Angelsaksische topuniversiteiten die lang niet zo democratisch, laagdrempelig en volksopvoedend zijn als de Vlaamse
."
Dat komt zichtbaar van diep, maar Amen van alle kanten.


vrijdag, maart 22, 2013

Arrogantie

Je krijgt de indruk dat we vanuit het noorden van Europa al eens durven neerkijken op het zuiden.  Zoals nu met het probleem Cyprus. Die mediterrane luilakken! Zomaar een Russisch fiscaal paradijs opstarten en dan op onze kosten hun problemen laten oplossen als het mis loopt!

Een schande. Pek. Veren.

16 miljard hebben ze nodig, 10 kunnen ze krijgen. De rest moeten de Cyprioten zelf ophoesten.

Nu moet een mens altijd een beetje oppassen in zijn zelfgenoegzaamheid, want dat is een slang die wel eens in de eigen staart durft te bijten.  Zo hebben de Ieren net hetzelfde gedaan (kregen 45 miljard, no problemo), en de IJslanders idem dito (betaalden gewoon het geld niet terug, efkes doorbijten wel).

En zo lezen we nu in de krant dat Cyprus op 400 miljard aan gasvoorraden slaapt. Deze kunnen binnen een jaar of 5 ontgonnen worden. Blijkbaar gaan ze de ontginningsrechten nu verkopen aan Gazprom, of een andere Russische partner, die hen in ruil die wisselgeld-hoeveelheid aan miljarden leent/geeft.

Benieuwd hoe hard Noord-Europa binnen een jaar of tien nog zal lachen. Misschien dat die Russen nog wel een voetbalploeg willen opkopen ofzo, tegen dan.

[update: het gaat toch niet door, dat Russische geld]


woensdag, maart 20, 2013

Feestje?

Het is 10 jaar geleden dat de tweede oorlog in Irak begon.  De eerste oorlog die ik zo bewust heb meegemaakt.  Nu snap ik (nog) veel beter dan toen waarover die oorlog precies ging (olie, onder meer). Blijkbaar dat ouder worden een mens de subtiliteiten van het leven beter laat zien.

En toen deed deze post mij denken aan deze documentaire, waarvan je wel wat stukjes op jouw buis kan terugvinden.


dinsdag, maart 19, 2013

Fiets

Vandaag werd voor het eerst in mijn leven mijn fiets gestolen.

Ik had hem even tegen het muurtje gezet om dochterlief naar de rope-skipping te brengen en op die twee minuten was hij verdwenen.  Vreemd.

Het touwtjespringvriendinnetje waarop we aan het wachten waren, had een rare meneer gezien met een fiets.  Bleek het (zoon van) de buurvrouw van 10 huizen verder te zijn.

Geen honderd meter verder stonden mijn wielen tegen het muurtje.

No kidding.

Ter zijner verdediging: hij speelt niet met een complete deck, zoals ze dat nu zeggen.  De dorpsgek, zeiden we vroeger, en daarvan woont er dus een moeder in onze straat. Hij gaat vaak bij haar op bezoek, en dan zit hij op de bovenste verdieping in het venster te roken, muziek en dreadlocks in de aanslag.  Ik had altijd gedacht dat hij wat vreemd, maar onschuldig was.

Toen ik hem op de terugweg - hij stond nog aan de deur te wachten - erover aansprak was zijn uitleg even simpel als verbaasd: "Jamaar, uw fiets stond niet op slot. En als een fiets niet op slot staat, dan neem ik die altijd mee. Dat mag. Dat is namelijk de code in Leuven."

Tja.

Al ging mijn str°ntverklikker stevig af. Er zat een flurkenblik in zijn ogen, de blik van iemand die al vaker hetzelfde excuus had gebruikt om met streken weg te komen: 'Ik ben een sukkelaar, ik weet niet beter. Laat mij maar doen.'.

Beter een goede buur dan een verre vriend.


Tinternet

Wat is het internet toch een heerlijke plaats om te vertoeven.

Zat ik gisteren wat op te zoeken in verband met de geur van verbrand haar (ben ik echt de enige die dat heeft?). Komt een mens op fora terecht:

"Why does burning hair smell so bad?
Because it's dead cells being burnt. Does anything smell good burning? except candles and matches?"
En wierook, en alcohol en papier en biefstuk en het vel van een kip, en toast en... echt grappig is het niet, maar zo een oneindige opsomming is wel olijk.
"Does the type of shampoo or hair cair products affect the smell? I know that it smells bad when you burn it even after it has just been washed."
Ik beeld me dan het moment in waarop iemand dat begint uit te testen.


maandag, maart 18, 2013

Vreemd

Iets wat ik me al afvroeg als kind: als je de onderkant (is dat de muis?) van de palm van je handen stevig over elkaar wrijft, totdat het warm aanvoelt, dan ruiken je handen naar verbrand haar.

Dat is vreemd omdat er op die plaats ten eerste geen haar staat en, ten tweede, dat wrijven ook niet tot een ontbrandingstemperatuur leidt.

Voor wie de geur van verbrand haar niet kent, hier een kleine tip: éérst knippen, dan fikken.


woensdag, maart 13, 2013

F1

Ik weet het, gemiddeld gesproken kan het u gene ene moer schelen. Maar we hebben een nieuwe paus.

En een Zuid-Amerikaan die zich "Franciscus" durft noemen, de eerste dan nog, die verdient het voordeel van de twijfel. Franciscus, dat is de heilige die met de dieren sprak, vogels op de schouders. Die van het onthechte, eenvoudige leven.

Wie weet.


dinsdag, maart 12, 2013

Die ochtend op de trein

Met 10cm sneeuw ging van ochtend zowat heel het treinverkeer naar de gallemiezen, met een kampioenenvertraging van 2h04 op het perron naast ons. Je moet niet vragen hoeveel treinen er afgeschaft waren om nog een perron over te hebben waar je zulke vertraging kan melden.

Wij werden aangemaand om niet op de '16 naar Mechelen te wachten, maar de '29 via de luchthaven te nemen.  Die vertrok op exact het juiste uur.  Waarop de conducteur met onverholen triomf in de stem door de intercom liet schallen: "Beste reizigers, welkom op de trein [yadayada] ... en deze trein vertrekt OP TIJD!!!!!!"

Dat is zo een beetje hetzelfde gevoel als 15 jaar geleden op congres naar Japan gaan en daar de japanner tegen te komen die Engels kent.

Jammer voor hem dat hij bij aankomst stilletjes 6 minuten vertraging moest doorgeven. Ik had hem graag gehoord als dat niet was geweest.


Tip van de dag

Ik ben een heel vriendelijk mens, maar als je mijn Vloek op jezelf wilt laden voor de komende 999 jaar, dan moet je een halve grap uit een filmpje als dit uithalen.

Dat zou echt een marteling zijn.


maandag, maart 11, 2013

Schaamte

Hedenavond op zowel BRT als VTM: Kim De Gelder lacht naar de camera! De smeerlap!
"Nog gauw eens poseren met de glimlach voor de camera's, zo lijkt het wel.  De Gelder is zich bewust van de media aandacht, want zodra de camera's de zaal verlaten, kijkt hij enkel nog ongeïnteresseerd voor zich uit.Hij geeft geen kik wanneer de papa van Seppe getuigt [insert sad story]." (c) VTM
"Zoals elke maandagochtend mogen we even beeld maken in de assisenzaal en Kim De Gelder lijkt te genieten van die aandacht." (c) VRT 
Hoe tendentieus kan journalistiek zijn. En waar halen ze het recht te dirigeren wat ik hoor te denken!

Even verder in de krant: de namen van de buschauffeurs van de busramp in Sierre zijn van de herdenkingsplaat gehaald. Omdat de ouders het zo wilden. Buschauffeurs hebben namelijk geen ouders. Die komen gratis bij 12 tankbeurten.

Vorige week wisten we nog: Ouders De Gelder niet welkom op het proces. Ook daar: geen pijn bij de ouders, enkel tankbeurten.

De onvoorwaardelijke heiligverklaring van het slachtoffer door de Vlaamse opinie is toch wel heel ver doorgeslagen.


Daar heb je weer gescoord, ridder

Zit ik in het labo met mijn computerscherm naar de deur gericht.  Een mens als ik heeft geen geheimen, dus wat maakt het als er iemand door het deurgat piept en mijn programma's ziet open staan (behalve mail, daar let ik wel op).

In het kader van de examens was (ben, eigenlijk) ik op zoek naar wat informatie over Autisme Spectrum Stoornissen, iets wat ik snel effe in Google tik.

Een student stelt intussen een vraag, en dan nog een en nog een enzovoort.  Een half uur later keer ik terug naar mijn stoel om een scherm te zien waarop ongeveer onderstaande query staat:

Way to go, Ridder. You're definitely feeling lucky.

O ja, gelukkige verjaardag Douglas, ginder boven.


zondag, maart 10, 2013

Slurf (1)

Hoe is het nog met de slurf?

Al sinds een paar weken slaap ik met een CPAP machine naast mijn bed. Dat zet via een darm lucht in overdruk op mijn neus, zodat ik niet stop met ademen.

Na redelijk lang redelijk oververmoeid te zijn, stuurde de sponzen wederhelft mij dan toch eens naar de slaapkliniek. Kwestie van wegens omdat ze 's nachts regelmatig lag te tellen tot ik weer begon met ademen. En dat slaapapneu nogal slecht is voor uw hart, in de levensverkortende betekenis van dat woord. Het is namelijk een beetje zoals met bedplassen: je doet het niet omdat je lichaam je tijdig wakker maakt.  Zelf merk je er niks van omdat (in tegenstelling tot dat plassen) het voldoende is om net-niet-wakker te zijn.  Maar je hart gaat telkens door het zuurstofgebrek efkes in overdrive en zelf geraak je niet in diepe slaap, of in droom-slaap. Eigenlijk lig je half buiten westen wat uit te rusten.

Ik ging er met een klein hartje op onderzoek, want ergens geloofde ik het niet. Als moe zijn zo lang een onderdeel van je persoon is, dan wordt het een stuk van je persoonlijkheid. En zijn het niet de slecht-slapende-kinderen die een mens uitputten? En is apneu niks voor mensen die te dik zijn?

Enfin, om een lang verhaal redelijk lang te houden: ik werd de laatste 15 jaar (?) een keer of 32 wakker, per uur, en dat schijnt toch enigszins suboptimaal. Om het te kunnen inschatten: vanaf 20 keer beschouwt men het als een medisch probleem, vanaf 30 krijg je zo een CPAP compressor naast je bed, vanaf 40 mag je niet meer met de auto rijden.

En hoe is het dan met die slurf?

Het is nog even wennen; het is spijtig genoeg te vroeg om al een definitief oordeel te kunnen vellen.  Werken doet het zeker, maar er zijn wat neveneffecten die ik nog niet onder controle heb.

Geduld, zegt men.


vrijdag, maart 08, 2013

Vrouwendag

Internationale vrouwendag vandaag!

Ik ga hier niet liggen zeuren over zin-of-onzin, of over het feit dat ik in een sector werk die zeer (in sommige domeinen: te) sterk vervrouwelijkt is. Vrouwendag is nog altijd nodig.

U weet al dat in de reusachtige piramide boven mijn hoofd vooral vrouwen wonen (enkele typische mannen-bastions daar gelaten). En bij deze hoop ik van harte dat de KU Leuven deze lente een vrouwelijke rector mag verwelkomen, wij horen in de wandelgangen de namen van twee uitstekende kandidates.
Een vrouwelijke paus, latino, zwart of else-colored, mag ook. Maar dat is misschien nog wat vroeg.

 Amnesty International Frankrijk heeft de grootste kans om viraal airplay te verwerven. Viraal, dan moet je boodschap en vorm toch net iets anders verpakken.
 Dit is de boodschap:
“Quand on est une femme, pour disposer librement de son corps, mieux vaut être un homme. Aujourd’hui encore, les femmes ne sont pas libres de choisir leur sexualité, leur mariage ou leur maternité. Victimes de lois ou de coutumes, elles sont soumises à la volonté des hommes.”
En dit is de vorm:
 
 Schokkend dat dat een beeld is dat ons moet schokken.

 [overbodige noot: SR © de natuur]


donderdag, maart 07, 2013

De eenzame eenhoorn

Hmm. Het slot is, euh, interessant [klik].


woensdag, maart 06, 2013

Poes

Ik doe dat zelden, foto-foto's maken.

Er zijn al zoveel goeie fotografen in de wereld, dus houd ik het meestal bij (onze) apen.  En dat vinden die fotografen dan weer saai.


dinsdag, maart 05, 2013

Just a day in the life

Staat een mens wat later op.


maandag, maart 04, 2013

Mondhoek

Nu we Kim De Gelder officieel mogen tonen, nog snel een bedenking over die ene foto waarmee hij altijd werd afgebeeld (toen het nog niet mocht met recente beelden).

Dat opmerkelijke monkellachje (de reden waarom men deze foto altijd gebruikt, vermoedelijk), is dat nu versterkt door photoshop, of niet? En dat rechteroog, is dat nu expres wat witter gemaakt, met een zwartere pupil?

Links het oorsptonkelijke (?) beeld in 2009 (10% korter gemaakt), rechts bv. de foto zoals die in 2013 gebruikt wordt.
Of heeft men enkel gesleurd aan de "brightness and contrast" balkjes?

Dat het rechtse beeld meer gothic is en (dus) meer afschrikwekkend voor de gemiddelde brave mens, is wel duidelijk. Pers en mens vindt het altijd nodig om afstand te scheppen tussen ons en een coole killer. Anders kunnen we niet meegaan in de zorgvuldig begeleide verontwaardiging.

Maar zou iemand daarnaast ook wat aan het bijkleuren zijn geweest? Ik twijfel..