Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

maandag, november 25, 2013

Kuub

Omdat het gisteren de Dag van de Wetenschap was, een kleine kwis.

Het is namelijk zo dat ik elke winter angstvallig zit te wachten op het moment waarop het onvermijdelijke gebeurt: één van mijn huisgenoten herinnert zich het bestaan van de warmwaterkruik.

Niks geen gedoe met melige kersepitkussentjes die direct afkoelen in de Sponzen Burcht. Rubberen flessen met kokend water. Dat blijft warm tot in de ochtend.

Vanaf dat moment mag ondergetekende élke avond een fles of vijf vullen en dat tot bekanst na de IJsheiligen.  Vandaar dat ik hen niet zelf op dat idee breng, het komst met de eerste nachtvorst van zelf aangewaaid. Samen goed voor een kubieke meter kokend water per winter.

Maar hoeveel energie kost dat eigenlijk, een kuub laten koken? En hoeveel boterhammen moet je daarvoor eten?

(a) een brood
(b) een paar tientallen broden
(c) een bakkerij op zondagochtend

En hoeveel keer moet je de trap op en af lopen om die boterhammen er weer af te krijgen?

(a) geen idee
(b) geen flauw idee
(c) zelfs geen begin van een flauw idee
(d) 16000 keer
(e) dat hangt af van de trap

De eerste vraag is simpel: één calorie is de energie om één gram water één graad te verwarmen (enfin, bij 14,5 graden en 1013hectoPascal).  Met avondlijk water van een graad of 10 in de buizen is dat dus 90000 kilocalorieën, omgerekend 376812000 Joule.

Volgens deze site komt dat overeen met 1184 boterhammen en een korst of twee. Antwoord (b).

Puur mechanisch kost een trap van 4 verdiepen (10 meter) voor iemand van 80 kilogram 7848 joule (1,87Kcal). Gesteld dat op-lopen evenveel energie kost als af-lopen en je bijkomend 50% energie verspilt, moet je 16000 keer die vier verdiepingen op-en-af hossen.

Is dat veel?  Lijkt dat on-ecologisch, kinderen laten slapen met een half bos aan boterhammen onder hun voeten?  Wij vinden van niet, want in ruil daarvoor staat de verwarming op de slaapkamers af. En om de energieinhoud van onze geliefde fossiele brandstoffen er nog eens in de verf te zetten: het is evenveel als de warmteinhoud van  elf liter benzine.

Voor een hele winter warme voeten. Elf liter.

Modulo rekenfouten, that is.


1 Comments:

At 3:41 p.m., Anonymous Tre cime di Lavaredo said...

Stelt zich natuurlijk de vraag hoe dat kokend water wordt opgewarmd? Gezien je elf liter fossiele brandstoffen uitspaard, veronderstel ik via zonne-energie? :)

 

Een reactie posten

<< Home