Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

woensdag, november 28, 2012

Verhaal

Vriend K. verliest het sleuteltje van zijn brievenbus thuis.

Dan verliest hij het reservesleuteltje.

Lastig (al moet ik zeggen dat de post bij ons precies niet meer komt, de laatste dagen).

Gelukkig is het een bus van een Premium Merk, met een klantendienst die vriendelijk het serienummer van de bus opvraagt en meteen een nieuw sleuteltje bezorgt... via de post.

De realiteit is zo vaak leuker dan de fantasie!


dinsdag, november 27, 2012

Facebook voor solipsisten

Ik begin me te verzoenen met feesboek.
En voor €5.89 kan ik mezelf nu promoten, bij mezelf. Ware het niet dat er dan het berichtje "gesponsord" bij komt te staan. 


donderdag, november 22, 2012

L-heuve

Ermee beginnen? Ja.
Ermee stoppen? Nope.
Ook niet als het badwater al een half uur koud is? Hm.
Lheuv 
Zoals de echte liefde, dus. Blijft leuk.


woensdag, november 21, 2012

Haar

In de reeks "dat had je toch wat beter kunnen formuleren, Ridder".

Vorig weekend ging ik om een kort kopje bij de kapper. Vandaag geen tijd gehad om mij te scheren, dus kuierde ik redelijk bestoppeld over de campus.

Collega steekt me gehaast voorbij en roept: "Ha, daar si, helemaal bijgeschoren."
Waarop ondergetekende iets vrolijk teruggalmt in de zin van: "Ja, maar spijtig genoeg enkel van boven. Ik ben me vanochtend vanonder vergeten te scheren!", 
..en dan pas de vragende blik van passerende studenten ziet.


dinsdag, november 20, 2012

Oorlog

Deze keer is het van de it's not funny coz it's true:


Universitas

Een auto vol 10 jarige meisjes:
-"Mijn papa werkt in de bank."
-"Welke?"
[...]
-"Mijn papa is brandweerman!"
-"Waar?"
[...]
-"Mijn papa is professor in Lille."
-"Oei, dat is in Frankrijk, dan is die niet veel thuis, denk ik?"
-"Oh jawel, hij moet twee dagen ginder zijn en de rest werkt hij thuis."

Bedenking: door die mens zijn verplaatsing te ontzien, kan hij vermoedelijk een veel grotere onderzoeksoutput creëren die zijn Rijselse universiteit hoger in de internationale rankings brengt en zijn eigen carrière vorm geeft.

Maar hoe, in godsOosterlincksnaam, kan je een opleiding inrichten die betrokkenheid ademt, die studenten persoonlijk begeleidt, die coherent is qua visie en filosofie, die organisch evolueert als uw proffen niet met hun kloefen in uw klei staan, het water uit uw kranen drinken en de fritten uit uw Alma eten?

Niet. Maar misschien is dat niet nodig. Misschien wordt het onderwijs wel een zuivere economische transactie tussen aanbieder en klant. Misschien kan alle onderwijs ook van de studenten kant omgezet worden in afstandsonderwijs (succesvolle voorbeelden zijn legio).  En misschien verhoogt dat zelfs de kwaliteit van het onderwijs. Misschien.

Misschien schieten we er onze eigen voeten mee aan flarden.

Onze kinderen zullen het u laten weten.


maandag, november 19, 2012

Phishing

Phishing mails worden steeds driester. Vandaag kreeg ik er zelfs een in keurig Nederlands! Niet eens door Google Translate vertaald.
"Geachte klant, 
 Er vinden momenteel technische werkzaamheden plaats bij de afdeling Internet Bankieren van de KBC BANK. Het betreft hier de installatie van de nieuwe beveiligings software voor 2012. Met deze vernieuwing willen wij voor u het internet bankieren nog beter en veiliger maken, zodat u in de toekomst nog beter en vooral zorgenloos gebruik kunt maken van al onze diensten. Om deze installatie succesvol te laten verlopen dient u via onderstaande link uw gegevens te bevestigen.  U kunt hier inloggen  met u online gegevens. Na de bevestiging van uw gegevens zal er een automatische update plaatsvinden in ons systeem en zult u zo spoedig mogelijk telefonisch worden benaderd door een van onze medewerkers om de update succesvol af te ronden. Wij danken u vriendelijk voor uw tijd en uw medewerking. 
Met vriendelijke groet,  
KBC BANK, afdeling Internet Bankieren"
En dan bellen ze je nadien op om geld van jouw rekening naar de hunne te halen.
De enige tell die ik meteen zag, was dat de mail van een raar adres kwam (rrodrigu@ivic.gob.ve) en dus niet van KBC. Maar voor de rest zou ik hier stilaan ook in trappen.

Als je op de link klikte (altijd via een proxy doen, luitjes ginderdaar!) dan kwam je op een kopie van de KBC inlogpagina uit.  Enkele uren later was de pagina weer verdwenen.

[update vanuit de comments: zo klinkt fraude dus door de telefoon]
[update vanuit de KBC: dat is dus een stevig stuk van de dag werk voor de ICT dienst om die sites uit de lucht te halen én verdachte transacties te blokkeren]


zaterdag, november 17, 2012

Huiswerk

Neem een blad papier en schrijf volgende getallen op:
Hoe groot is de kans dat je gsm vandaag uit je zak valt? Niet groot. Maar het kan.
Hoe groot is de kans dat je hem niet opraapt?
Hoe groot is de kans dat je een touch-screen gsm net dan een nummer draait (dat heeft geleidende vingers nodig en iets met capaciteit)?
Hoe groot is de kans dat dat nummer net eentje van een journalist is?
Hoe groot is de kans dat die journalist bij het horen van rare geluiden niet schouderophalend ophangt?

In de statistiek moet je deze kansen niet optellen, maar vermenigvuldigen.  Als alle kansen apart 1/100 zijn (en dat is al veel), dan is het totaal 1 kans op 10 miljoen.

En dan moet je die kans nog eens vermenigvuldigen met de kans dat je net op dat moment bij een gesprek zit tussen vader Lejeune en Michelle Martin.

Vergelijk vervolgens die kans met de kans dat zo een bemiddelaar die zijn once-in-a-lifetime-moment (Michelle Martin! vader Lejeune!) probeert te verzilveren, maar betrapt wordt omdat zijn gsm in het zicht ligt.

Dan weet je het wel. Zelf zonder Occam's razor te kennen.

Je kan alleen maar veel respect hebben voor vader Lejeune, voor mij altijd de sterkste figuur uit de Dutroux saga geweest. En dat ze net hem dit nu lappen.


vrijdag, november 16, 2012

Muziek

Als treinreiziger kan ik het bevestigen, it's funny coz it's true:

nAl heb ik de indruk dat hoe kleiner de oren zijn, hoe meer lawijt er door de treincoupé galmt?


donderdag, november 15, 2012

Verspilde energie

Gisteren stond deze man weer eens in de aula, net voor mijn les.

Voor wie hem niet kent: hij ziet zichzelf als een soort profeet en gaat universiteiten en hogescholen rond met de boodschap dat ruimtevaart niet kan bestaan, dat de pil vrouwen vergiftigd en sinds kort... dat (ons) wiskunde onderwijs studenten dom en tam maakt.

Op zich een vrolijke aangelegenheid, waarbij hij nooit lastig doet en meteen vertrekt als ik het hem vriendelijk vraag.  Eigenlijk is hij gewoon op zoek naar aandacht, vermoed ik.

Als student zou ik hem vierkant uitgelachen hebben.

Maar als ouwe mens bekruipt mijn telkens als ik hem zie (het is niet de eerste keer dat hij het lapt), een gevoel van verspilling: beeld je in dat hij al die energie die hij verspilt aan dit onnozel gedoe, zou spenderen aan zinvolle doelen. Dat zou toch fantastisch zijn.

Ik hoop dat mijn student nooit iemand zullen uitlachen die als een wereldvreemd profeet zich helemaal smijt voor een goeie zaak. En in die zin is het jammer dat hij vandaag misschien de goodwill van die jonge mensen ten aanzien van zonderlinge figuren, verspilt aan zijn (eigen zucht naar aandacht)(frustraties)(ego)...


dinsdag, november 13, 2012

Verspreking

Ik zie mezelf als een redelijk groen mens. Kan best wat meer, maar velen doen minder.

Enkel in verband met elektrische auto's ben ik een complete non-believer, al doet de test van de Model S op drivr.be erg zijn best. Het is immers niet omdat je je CO2 ergens anders uitstoot, dat je het niet doet.  Anders zou de oplossing voor het gebruik van pesticiden in Limburg ook liggen in het kopen van Pools, gespoten fruit.

Maar zo hoor ik mezelf in een discussietje een paar keer spreken over de "Toyota Hubris". Mijn frank valt natuurlijk pas op de fiets naar huis: prius, yaris, auris. Oeps.


maandag, november 12, 2012

Ondersteuning

Toen ik donderdag op de trein stapte, zat er tegenover mij op het bankje een soutien.

Gorge, herinner ik me.  Normaal ligt er de Waalse versie van de Metro.

Ik vond het destijds al verwarrend wanneer je na een festival over het terrein kuierde en zag dat mensen schoenen, broeken en tenten schijnen verloren te zijn.

Zwart, met kant.  Niet nieuw, gedragen. Want zonder pas-gekocht-label-van-de-winkel eraan.

Nu moogt ge een jongetje dat zijn jeugd op een jongensinternaat heeft doorgebracht, niet zo tarten. Zo versleten is onze fantasie ook nog niet: ongewassen? Zo om een uur of na zeven 's morgens. Wie zal het zeggen.

Niet verfrommeld, maar netjes neergelegd.  En uiteraard, net op het moment dat een mens het kleinood vastneemt en zoekend rondzwaait om te zien wat ermee te doen, komt de conductrice binnen.

Goeiemorgen meneer!


zondag, november 11, 2012

Karakter

-"Papa? Wat gebeurt er als ik hier op duw?"
(houdt vinger boven knopje van mijn horloge)
-"Dan ontploft het huis." 
-"Dat kan niet, zeg wat er echt gebeurt!" 
-"Dan smelt ze vast aan mijn arm en kan ik ze nooit meer uit doen." 
-"Nietes! Zeg het nu echt!" 
-"Dan gaat ze kapot." 
-"Oh." (duwt op het knopje)

 Elk karakter is anders.


maandag, november 05, 2012

Foto Alert (bis)

Mijn kind, schoon kind. U kent dat.
Robbie

Maar *enkel bij ons* is dat ook objectief gesproken waar!


zondag, november 04, 2012

Ziek

Twee dagen lang plat als een schotelvod, als in 'doodziek'. En vermits een beest niet kan praten, weet je eigenlijk niet goed op welk van de twee delen van dat woord de klemtoon ligt.

Ziekjes
Nadat er na een lange nacht nog geen beweging in te krijgen was, dan toch maar naar de dierenarts gesneld, op zondag, om te zien of er geen voorwerpen in zijn buik zaten.  Quod non. 

Hopelijk morgen beter.


Foto Alert

Eigenlijk trek ik te weinig foto's. En als ik er dan trek, dan trek ik er te veel.
Wat ik wel steeds minder doe, is bewerken. Enkel wat contrast aanpassen en héél soms bijsnijden. Wel lastig als je in hoge iso klikt, maar zonder flits is er geen alternatief.
Een goed model doet natuurlijk ook veel:
Gerben

De handen waren de bedoeling, maar het stukje snuit erbij past goed.


vrijdag, november 02, 2012

Diep inzicht

Zij: "Is de letter 'y' eigenlijk een klinker?"
SR: "Daar is discussie over, maar ik vind van wel."
Zij: "Wat is dat eigenlijk, een klinker?"
SR: "Heu, ja, heu, wacht."
[*ping*]
SR: "Een klinker is een letter die je uitspreekt zonder je tong, lippen, tanden enzo te gebruiken! A-E-I-O-U-Y"

Wij: "Maar dan is de letter H eigenlijk ook een klinker!"

Als dat geen diep inzicht is.