Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

zaterdag, september 29, 2012

Die avond op de autostrade

Een Ridder en zijn R. (drie ondertussen), samen in de auto.

R.-"Papa, weet je wat er eerst was?"
SR. [ontwijkt camion die kamikaze maneuver uithaalt] -"Neen."
R.-"Eerst was je dood. En toen was het je verjaardag. De nulde verjaardag. En toen was ik R."
SR. [ziet een flits in zijn achteruitkijkspiegel]-"Sh*t."
R.-"Leuk hé, R. zijn!"
SR. [verblind door de koplampen van een Cayenne] -"En wat is er zo leuk aan het R. zijn?"
R.-"Omdat ik dan met mijn auto's mag spelen."
SR. [gaat maar weer achter een BMW hangen die 100 rijdt tot je hem probeert te passeren]-"Hmm."
R.-"Zoals jij met de jouwe."


vrijdag, september 28, 2012

Keuring

Tien minuten binnen, 40 euro en een rode kaart.

Dat moet wel de autokeuring zijn!

Het is *eeuwen* geleden dat ik nog eens rood had, en zeker nooit voor iets onbenulligs als een losgekomen stuk tape op de bumper.

Dat ge naast het gaspedaal tot op het asfalt kon kijken, dat wilde ik nog wel in overweging nemen, die vorige keer.  Maar toch geen duct tape.
Volgende keuring draag ik mijn duct-tape-trui.


woensdag, september 26, 2012

Proper

Beweert er hier op het internet iemand dat onderzoek leert dat keukens van (mannelijke) vrijgezellen bacterie-gewijze properder zijn van van mensen die veel kuisen. En met sponsjes de beestjes telkens weer op het aanrecht open spreiden.

Als dat het Lief nog niet de mond snoert, wat dan wel?


maandag, september 24, 2012

Foute beslissing

Vraagt mijn telefoon aan mij: "Hey, wil je graag dat ik rap efkes nieuwe firmware installeer. Dan ga ik Hoger Harder Verder!"

Ben ik zo dom om op "OK" te duwen ook.

Hopelijk kan ik tegen volgend jaar nog eens bellen.

Gelukkig heeft de Hollandse connectie er een folky drinkliedje over, dat scheelt:


donderdag, september 20, 2012

Die middag in de Aldi

Mensen geven  hun kinderen hoopvolle namen. Vroeger waren dat Heiligen, nu steeds vaker begrippen als "Lente" of "Blomme" of "Lily".

Drie jaar later zie je dan zo een kind zich krijsend op de vloer van de Aldi smijten, terwijl de moeder eerst sussend, dan boos probeert in te grijpen (nooit denken aan wat andere mensen zouden kunnen denken, altijd voluit gaan!).

Op zo een moment, beeld ik me in, hebben die mensen toch wel wat spijt.  Want hadden ze hun lieflijke baby "Knudde" genoemd, of "Boenk" of "Verdoeme", het zou veel beter passen.


maandag, september 17, 2012

Four

Vandaag wordt vt4 de zender 'vier' en doet Woestijnvis zijn poging om hun succes op een hele zender over te planten.

Natuurlijk zal dat niet lukken. Tenminste, in het verleden is het nog nooit gelukt om een succes van de ene zender naar de andere over te planten. Er is in Nederland het Talpa debacle, waarbij onder andere het mega-populaire programma "Kopspijkers" helemaal niets werd. Hier hebben we Bart Peeters gehad, en vele anderen.

Bovendien lijkt het alsof er vandaag maar drie grote types commerciële zenders bestaan:

  • docu-zenders, als het oude Vitaya, VijfTV of National Geographic;
  • format-zenders, zoals VTM en 2Be die leven van het implementeren van succesvolle formats uit het buitenland;
  • reeksen-zenders, zoals vt4 die het hebben van (meestal buitenlandse) reeksen, stijl Jerry Bruckheimer.
Anderzijds is het VRT succes iets wat in quasi geen enkel ander buitenland bestaat én doen zenders als HBO dingen die volgens de klassieke commerciële logica nooit winstgevend hadden kunnen zijn.

Maar toch, dit lijkt mij een brug te ver.

Overigens is het natuurlijk ook niet omdat dit eventueel mislukt, dat het het einde van Woestijnvis zou zijn: ironisch genoeg is het in Nederland net Talpa dat de vt4 tegenhanger heeft opgekocht...


zondag, september 16, 2012

Play Doh

Straf. Het is vandaag niet alleen Krix verjaardag, blijkbaar is Play Doh net 100 jaar oud! Ik daacht altijd dat dat uitgevonden was als een soort van deeg, maar blijkbaar diende het eerst om roet van behangpapier te kuisen. Zou dat vandaag ook nog werken?

[deze kerel die na het eten stiekum in de eten uit de potten staat te stelen, heeft dan ook helemaal niets met Play Doh te maken]


Vrouwen

Voor zij onder u die de laatste maanden op Mars hebben gezeten, er is een boek waarover men praat.  "Fifty shades of grey" heet het, waarbij de 'grey' een woordspeling is die net zoals bij Grey's Anatomy op een persoon slaat. Al schijnt het toch vooral die Grey zelf te zijn die slaat, want men zegt dat het eigenlijk gewoon een s*xb0ekske over SM is. Voor vrouwen, door vrouwen, van vrouwen. De originele Gray's Anatomy gaat meer over het innerlijk van de mens, bedenk ik net.

"Hoe?" zal je zeggen, "Iedereen weet toch dat alleen de mannen de viezeriken van de wereld zijn?!"
Daar geeft iemand met ridderlijke inborst natuurlijk geen eerlijk antwoord op.

Maar toch, 50 miljoen boeken verkopen - echte vriendinnen lenen bovendien uit - weten dat de Twilight sage eigenlijk ook over de horizontal mambo ging,  dat doet een mens twijfelen.

En dus legde Els De Pauw het in De Morgen nog eens duidelijk uit:
Ik vermoed dat de verfilming van het boek weleens meer mannen naar de bioscoop zou kunnen lokken dan vrouwen. Voor de meeste vrouwen is de kracht van de verbeelding, de frictie op papier tussen man en vrouw, misschien sterker dan het effect van gefilmd bloot vlees.
Zo is het toch nog de schuld van de mannen: als zij het leuk vinden, dan is het prono; vinden vrouwen het fijn, dan heet het de kracht van de verbeelding. Een eufemisme waar ik - eenmaal mijn wenkbrauwen terug uit de kramp geschoten - nog lang zal van smullen.

En waarschijnlijk heeft ze nog gelijk erbij, zo zijn ze dan ook, de vrouwen.

[noot: de columniste spaart ook de vrouwen niet, wees gerust]


maandag, september 10, 2012

Hoera voor het Web

Een losse gedachte, halverwege de nacht, in vol geworstel met de webinterface van een SAP implementatie.
Zouden de uitvinders van het WWW daartoen, begin de jaren '90, uitbarstend in duivels gelach, rennend door de gangen van hun instituut, juichend geroepen hebben "Hah, en dan kunnen we ze scrollboxen binnen in scrollboxen laten invullen!"
Het kan bijna niet anders.


zondag, september 09, 2012

Rebus!

Door het rapaille hier verzonnen [klik op/ga over foto voor het juiste antwoord]
Wat ziet u op deze foto? 
Tatermeloen


zaterdag, september 08, 2012

Examenstress

Onder stress wilt een mens op zijn examen al eens tijd verspillen.

Maar sommigen zetten toch records neer. Verbeter ik hier net een student die zijn vragen van achter naar voren heeft afgegeven.
Vraag 4: "TIJDSGEBREK!!!!!"
Vraag 3: Enkele losse notities, en dan "Oei, tijdsgebrek..."

Ai, denk ik dan, die student heeft te lang bij het begin blijven hangen.

Vraag 2: een half blad, een zwarte streep met daaronder: "Tijdsgebrek :-(". Inclusief smiley.

U raadt het al. De eerste vraag bestaat *niet* uit een bladzijdenlang explosé over de finesses van de wiskunde. Toch wel anderhalf blad, met daaronder drie puntjes en een vriendelijk excuus: "Sorry, wegens tijdsgebrek dit niet verder kunnen uitrekenen."


vrijdag, september 07, 2012

Uitspraak van de dag

Vol verontwaardiging: "Maar ik koop alleen maar legale software!".

Typisch eentje waarna men enkele seconden stilte laat vallen.


woensdag, september 05, 2012

Politiek

Vandaag stond de Leider (maar het had even goed elk ander politicus kunnen zijn. Nu ja, misschien niet elk ander, maar toch) in de krant. Een verwijzing op de cover en een dubbele pagina met opvallende foto's.

Het interview gaat van start:
Hij wil er eigenlijk geen interviews over geven. ‘Het gaat om een persoonlijke kwestie, met medische implicaties. Dan past het niet om publieke verklaringen af te leggen.’
Twee blaren vol. De mensen in de trein keken vragend waarom ik zo smakelijk moest lachen.

Daarnaast een foto van de spread in Dag Allemaal met reclame voor de Exclusieve Voorpublicatie van het boek, en een kortingsbon.
’Ik ben een BV-politicus. [...] Zo haalde ik de cover van Dag Allemaal en Story zonder dat men mij had gesproken. Als BV’er kan ik me trouwens niet verzetten tegen het feit dat populaire bladen zich focussen op bepaalde facetten van mijn persoonlijkheid. Dat ik dat zelf irrelevant vind, doet er niet toe.’ 
 Vandaar de kortingsbon, vermoedelijk.

Dat we onze politici schijnen te verplichten om publiekelijk radslagen te maken, dansjes te doen, openbaar eten te bereiden... ik weet het toch zo niet.  Vroeger waren ze onbereikbaar en werd er vanuit het halfduister geregeerd, zelfs journalisten mochten hun vragen niet kiezen. Er was weinig publieke verantwoording. Vandaag zijn ze uit die schemering gestapt, maar in de verantwoording is stiekem vervangen door celebrity gedrag.

Anderzijds wil ik ook wel het gevoel hebben om de mens een beetje te kennen, waarvoor ik stem.

En net op dat dubbel gevoel speelt die dubbelzinnige communicatie in: "ik ben het met je eens, ik sta ook met tegenzin in de krant; ik schreef het boek over afslanken zodat men mij er niet meer zou over aanspreken; ik wil niet gefotografeerd worden terwijl ik frieten bestel, maar jullie willen dat;...".  Slimmig. Onzin, maar slimmige onzin.


zaterdag, september 01, 2012

sinedeihcseGeschiedenis

Nicht G. studeert geschiedenis en moest in die hoedanigheid te keer in de "Geschiedenis van de geschiedschrijving".

Hoewel ik een minzaam man ben, leek mij dat ineens nogal self-centered van die historici.
Of zou er ook een "Geneeskunde van de Arts" bestaan (tips voor waar best snijden)? Een "kookboek voor kanibalenkoks"? Hoe best een archeoloog op te graven?

Waarop men mij een opgetrokken wenkbrauw toewierp in de zin van er is toch geschiedschrijving van elke wetenschappelijke discipline?

Die nuchtere mensen toch.

Still, zouden er niet meer geestige (fictieve) recursieve wetenschappen bestaan?