Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

zondag, april 03, 2011

Te rap

Annelies heeft gelijk, ik was gestopt voor de pointe.

Als je weet dat:
* zonnepanelen zijn bijna/net rendabel zonder overdreven oversubsidiëring;
* via de fiscale inbreng weet de overheid hoeveel de netto kost van een installatie is;
* zonder redelijke "winst" zal bijna niemand zonnepanelen plaatsen (uiteindelijk zet je je dak vast voor 20 jaar, bij problemen heb je extra kosten)

...dan lijkt het mij aanvaardbaar dat de overheid de installatie van een fotovoltaïsche installatie ondersteunt met groenstroomcertificaten totdat de nettokost is terugverdiend. Daarna kan de eigenaar beschikken over de gratis elektriciteit. [update: men zou ook de overweging kunnen maken dat andere vormen van groene energie energie economisch zinvoller zijn; of dat grote parken economisch efficiënter zijn dan duizendkeer een omvormer onder een dak; of...] In de meeste gevallen is dat na een jaar of 5-8. Eventueel kan de overheid tussenkomen in een soort verzekering-tegen-extra-kosten, indien veroorzaakt door de panelen.

De vraag is natuurlijk wat ze gaan doen met de eigenaars van installaties die er vandaag al staan (zoals wij). Er is namelijk een relatief eenvoudige truc om een goed deel van de subsidies terug te vorderen: via de distributiekost, die men zou kunnen aanrekenen voor het afnemen van zonne-elektriciteit (overdag) en het afleveren van andere ('s avonds, bij somber weer). In ons geval kan men daarmee makkelijk 2/3 van de "winst" afromen. Het zou niet geheel fair zijn, de regels wijzigen tijdens het spel, maar ik zie het nog gebeuren.

ps: voor u uw buur begint uit te schelden, bedenk dat de meeste subsidie wordt getrokken door bedrijven. Zo geeft elk Vlaams gezin de komende 20 jaar 6 euro aan de Katoennatie.

Eind 2009 klonk dat nog "Vlaams minister-president Kris Peeters feliciteerde Katoen Natie. "Het grootste zonne-energiepark neerpoten is een indrukwekkende prestatie..." Toen wisten wij al dat op een bepaald moment dit ging gebeuren, daarom hebben we trouwens zelf panelen laten zetten.

O ja, en dan zijn er nog de echte grossiers in groenstroomcertificaten. Tussen dit en 5 jaar zal elk groot industrieel bedrijf in ons land een manier gevonden hebben om via een of andere weg flink te verdienen aan groene stroom. Maak je geen zorgen.