Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

zaterdag, oktober 30, 2010

Vertrouwen

Ik heb net via tinternet iets gekocht op een plaats die volgens Google Maps er zo uit ziet:
Voor dat deel van u dat niet graag zelf inzoomt:

390km van hier, als u zou willen het advies geven om het snel even zelf te gaan halen.

Een goede site kan wonderen doen. Met certificaten van de thuiswinkel en al. We houden u zonder twijfel op de hoogte.


woensdag, oktober 27, 2010

Rarara

We hebben thuis een beer die lacht als je onder zijn voeten kriebelt, die niest als je in zijn neus knijpt en nog wat. Bijvoorbeeld goed luid prrrrrrrrrrrrrt doen als je op zijn buik drukt.

Dat werkt natuurlijk met kleine knopjes tussen de mousse, kinderen begrijpen dat al ras.

Rarara welk knopje (weliswaar na 8 jaar) het eerste door sleet kapot gegaan is.


maandag, oktober 25, 2010

F*ck voicemail

Ik ben geen voorstander van voicemail. Ikzelf gebruik het niet en check hem nooit. Het hele principe achter voicemail is namelijk verkeerd, een mens moet daar SMS voor gebruiken. De essentie van een GSM-foon is het onmiddellijke, realtime contact. Punt.

Maar je kan dat niet afzetten, en zo komt het dat als je een telefoon te lang laat rinkelen, de vrolijke voicemail dame meteen langskomt. En omdat mijn gsm-provider mij per gebelde minuut 24 cent aanrekent (vanaf de eerste seconde), heb ik wel eens het gevoel dat dat een beetje een rip-off aan het worden is.

Dus deden we wat statistiek, zij het enkel van de afgelopen maand.

Blijkt dat ik 25% van mijn geld inderdaad uitgeef aan ongebruikte voicemail.
Maar de 75% die rest, zit qua kostprijs niet ver van die 24 cent, het komt ongeveer op 30,5 cent neer. Als ik die ongebruikte voicmail-centen meetel, is het bijna 42 cent per echte minuut.

Maar voor de rest geen klachten over de Vikings. Hun mobiel internet is goedkoop en performant, ze laten tethering toe en *ooit* zal er in de buurt van Kessel-lo een 3G mast staan. Ik ben intussen te lui om nog WiFi connecties op te zetten. Enkel JimMobile is de facto goedkoper voor wie maar een paar 100MB verbruikt (ook al omdat ze per seconde factureren), maar die laten dan weer geen computers toe én het is een (tijdelijke?) promotie. En bij de Vikings kan ik deze statistiekjes maken.


Circus

Er stond nog eens een circus in Leuven.

Dank zij een klein stukje gemeenschappelijk verleden met dit circus, ben ik in het algemeen nogal dol op het verschijnsel "circus". Ik probeer naar elk circus te gaan kijken dat passeert en neem de kinderen mee, kwestie van het virus over te zetten. Ik ben expert noch amateur.

Rond circus hing er eind 20ste eeuw een sfeertje van marginaliteit tot dierenmishandeling en de rondreizende gezelschappen kregen zichzelf niet goed herbrond in de schaduw van mega-evenementen als Cirque du Soleil. De vrouw-met-de-baard is klein bier tegenover Jackass 3D, en het tonen van een leeuw lokt meer negatieve dan positieve emotie uit.

Het was wachten op het moment waarop mensen als Danny en David Ronaldo de fakkel in hun eigen circus overnamen (circus is een kunst met veel traditie, waarin de grootvader vaak nog circusdirecteur is en er niet zomaar revoluties gepleegd worden) om ons met succes te overtuigen dat circus een schitterende vorm van theater kan zijn. Gericht op volwassenen. Eerder dan een vorm van kinderopvang in een tent waarin kleuters kijken naar voorbij huppelende pony's.

Ik heb de indruk dat nogal wat circusfamilies in het zog van dat succes zichzelf zijn beginnen heruitvinden. Circusscholen her en der deden de rest. Het circus zit weer in de lift, gelukkig maar.

Maar ook gelukkig doet iedereen niet hetzelfde. Het "circus Barones" dat vorige week aan de Brabanthal in Leuven stond, was zulk een familiecircus. Oostenrijks van afkomst, twee grootouders met (denk ik) twee kinderen, vier jonge kleinkinderen en een ingehuurde trapeze act. Kleine tent, wel gericht op kinderen, én op het klassieke circus (honden op een fiets, een fiere grijze man met drie paarden, klassieke clown acts, jongleursnummers). Niet cirque-du-soleil spectaculair qua acts, maar aanstekelijk enthousiast. Het was de eerste keer dat ik zag dat je ook met klassiek circus kan vernieuwen.

Ook slim: de praktische organisatie leek uitbesteed aan een evenementenbureau (plakkaten in de buurt van scholen, bijna duizend man in de tent!).

Enfin, de kids rolden bij thuiskomst taterend over elkaar heen en mijn schoonbroer wilde meteen de volgende keer opnieuw meegaan (ik had hem ingehuurd om op de twee oudste te letten voor het geval dat nummer drie het niet zo lang zou uithouden; quod non. En dat wil wat zeggen).


Dienstmededeling

Aan al wie met mij achter dezelfde vernieuwde (strenge) firewall zit: de truc met de mail naar jezelf werkt!

Oef.


Dynamo

Gisteren aan de Chiro. Kleine B. (zes) duwt op het knopje van mijn fietslicht. U weet wel, zo een Hollands ding met twee standen.

Uiteraard gebeurt er niks, ik sta stil.

B.-"Hey, uw fietslamp is kapot!"

Vreemd hoe snel iets van "wat minder gebruikt" naar "wtf is that?!" kan gaan.


donderdag, oktober 21, 2010

Clottemans

"Gemediatiseerd" is een understatement voor wat met het proces tegen Els Clottemans is gebeurd. We zaten er allemaal (schijnbaar) zo dicht op dat we al snel het gevoel kregen om zelf deel te kunnen uitmaken van de jury.

Het aantal mensen dat ik ken die oordeelden dat "ze wel schuldig zal zijn, maar bij gebrek aan bewijzen niet veroordeeld mag worden", is niet te tellen. Mezelf misschien incluis.

Want we hebben intussen toch voldoende Amerikaanse rechtbankdrama's gezien om ons een beeld te vormen van hoe het zou moeten zijn. Reasonable doubt enzo. O.J.Simpson, dat waren nog eens tijden! Het feit dat experts ons via het avondjournaal persoonlijk in ons comfortabel jurybankstel toespraken heeft daar niet aan geholpen.

Het is anders uitgedraaid dan velen dachten. Ons rechtsstelsel blijkt het Amerikaanse niet te zijn, en de jury heeft een ander oordeel geveld, collectief en na hard nadenken. Het is goed dat het een jury was, en geen professionele rechter.

En nu maar hopen dat ze het gedaan heeft.


woensdag, oktober 20, 2010

20 10 20 10

Het is vandaag wereld statistiek dag, en ik wist het niet?!

Money well spent, zonder twijfel.


dinsdag, oktober 19, 2010

Two down

Het werkt elke keer. Blijkbaar.

SR: -"Enne, welk woord heb je vandaag leren schrijven?"
J: -"Geen."
SR: -"Ah, dat ken ik. G-ee-n."
J: -"Neen, géén."
SR: -"Dat zei ik toch! G-éé-n."
J: -"Neen! Geen woord!"

...enz.

Klinkt bekend? Af en toe mag een mens toch eens langs de payback kassa passeren.


maandag, oktober 18, 2010

P*tiek

Ik kan me geen moment in de recente geschiedenis herinneren waarin de rol van de pers zo belangrijk is geweest dan vandaag. Dit zou langzaam moeten groeien naar dit, en omgekeerd.

Curieus.


zondag, oktober 17, 2010

Dialoog van de dag

Een vader zit aan de dis met zijn kinderen en een vrindje.

SR: -"Hah, en wat hebben jullie op school geleerd vandaag?"
J. (zes, eerste studiejaar): -"Wij hebben vandaag de letter 'oo' leren schrijven!"
R. (zeven, tweede): -"En wij hebben de hoofdletter Veuh leren geleerd."
M. (8, 3de): -"Wij hebben geleerd dat als je een kip de kop afhakt, dat ze dan blijft rondlopen!"


Die juf Inge toch.


dinsdag, oktober 12, 2010

Verontrustend

Qua geruststellende communicatie is het toch niet optimaal dat je een vakje moet aanvinken om... uw systeem draaiende te houden.
Laat dat al meteen een suggestie zijn voor een nog beter product.

(of een betere vertaling, dat kan ook al helpen)


maandag, oktober 11, 2010

Flauw

Niet elke dag sta ik even scherp.

Zoals toen ik in mijn les de uitspraak bedacht "in het Katholiek onderwijs is het niet toegestaan om meerderjarige studenten op de blote billen te slaan".

Nogal makkelijk, als grapje, maar ik verbeeld me graag de context (binnen een wiskundeles) die u daarbij verzint.


maandag, oktober 04, 2010

Jeugdbeweging

Dorpsspel bij de Chiro, alwaar intussen twee van onze apen rondslingeren.
Blijkbaar konden ze met opdrachten "geld" verdienen, dat nadien op een grote markt opgekocht kon worden.

J. komt thuis met oranje fluorescerend haar : "het was een koopje paps, voor slechts 20 euro verfden ze je haar en ik had er nog een appelsapje bij!"
M. met bijna elk zichtbaar stukje vel/haar groen geverfd: "mij hebben ze zelfs geschminkt en vriendin L. ook voor maar vijftien euro samen; en dan heb ik dat ding met die ketchup niet eens gedaan"

De kleur van het badwater zal ik u onthouden.


Wereld

Ligt het aan mij, of is de Wereld echt wel eventjes een ingewikkelde plaats geworden?

Waarom het aan mij kan liggen:
* nogal wat mensen aan de verkeerde kant van de goede gezondheid tegengekomen (niet het mooiste deel van het menselijke bestaan)
* milde verslaving aan boeken over de kredietcrisis (niet het mooiste deel van de menselijke aard)
* verorbering van dat eerste seizoen van The Wire (over goed en slecht en drugs en dat het leven complexer is dan de simpele opdeling in goed en slecht; dus ook niet het mooiste deel van de menselijke aard)
* op het werk (niet echt) net als in dit blogje (echt wel) een beetje een bifurcatie gevoel

Waarom het aan de wereld kan liggen:
* in Nederland hebben ze nu echt een regering met extreem rechts
* in Belgie nog niet, maar daar durven ze traditioneel minder ondernemen dan in Olland
* van overal grijnzen de populisten ons vertrouwensvragend toe
* Ierland - een economie waaraan wij ons graag spiegelden - heeft een begrotingstekort van 30%
* Emma heeft Eurosong niet gewonnen!

Gelukkig zijn er nog de clichés die de wereld redden. Zoals een klein blond kereltje dat op een luidkeels stalen putdeksel stapt en zich vrolijk naar mij draait met een blik van "heb je gezien wat een fantastisch ding ik heb ontdekt?". Om er dan tien minuten lang op-en-af te stappen.

Kortom: niets dat niet door een kop koffie kan worden opgelost.