Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

woensdag, juni 30, 2010

Dochters

Ik ben blij dat ik een dochter heb. Het exemplaar dat bij ons rondloopt is ondertussen zeven.
M. -"Nee papa, ik ben ongeveer acht."

Dankzij dat ene, wonderlijke exemplaar heb ik al meer geleerd over het onderwerp "vrouwen" dan in 30 jaar hiervoor. Hoe het zit met die prinsessendroom, de witte jurk, de gast op dat witte paard, dat paard zelf. Bijvoorbeeld.

Had ik dat maar allemaal had geweten, die 30 geleden, dedju toch.

Mannen, ja, daar weten we alles van.


maandag, juni 28, 2010

Speelstraat

Ontevreden chauffeurs onzer landen, verenigt U! Sinds vorige vrijdag is het Speelstraat seizoen weer officieel geopend.

U kan weer langsheen C3 borden op uw geliefde sluipweg rijden en u afvragen waarom er in de gietende regen geen %$@&! kinderen aan het spelen zijn. Als u luid genoeg toetert, dan zullen wij vrolijk terugwuiven. Beloofd!
Speelstraat

Bij een drankje werden vorige vrijdag in Vleugel F de contracten ondertekend en de verkeersborden uitgedeeld (huh?!).
Speelstraat
En daar kan een fototoestel dus niet tegen, verkeersborden. Want dat reflecteert veel meer dan de lichtmeting op voorhand berekend had. En dan moet je trekken zonder flits, en met een point-en-shootje geeft dat erg veel ruis...


De mooiste

Hoeveel foto's zouden er worden getrokken, verwerkt en doorgestuurd op zo een WK voetbal? Enkel die van de professionele fotografen tellende dan. Zoveel dat een mens zich afvraagt of het stilaan geen zin heeft voor fotografen om gewoon met een HD videocamera aan de slag te gaan. Want met een stijgend aantal gemaakte foto's, daalt statistisch gezien de kans dat jou foto dié éne foto is die de dag erna alle voorpagina's siert.
Voor mij is dat vandaag deze:
De dag dat ik in de lucht hing.


maandag, juni 21, 2010

Fous rire

Ik heb nog nooit de slappe lach gekregen tijdens een examen, maar die keer toen student X met rommelende darmen discreet op zijn stoel één bil ophief om vervolgens in een (ik gok: erg onbedoelde) knal de echo van het lokaal uit te testen, was ik er toch niet zo heel ver van af.


donderdag, juni 17, 2010

Woestijnvis

Jammer voor de VLD kiezers, maar Woestijnvis probeerde in het kader van een nieuw televisie format (?) om zelf eens wat van die onnozele onderzoeksresultaten de wereld in te sturen.

U weet wel, van die berichtjes die geen enkele nieuwswaarde hebben, maar die door vooral kranten graag overgenomen worden op hun steeds groeiende fait-divers pagina's. Daarbij laten ze alle vermoeiende vormen van deontologie achterwege - zoals het dubbel checken van bronnen of het geven van bronvermeldingen.

In de stijl van "Brits onderzoek wees uit dat chimpansees in de dierentuin vaker kunstjes uithalen wanneer blonde bezoeksters langs hun kooi passeren." Zonder vermelding van wie/wat/waar/hoe/waarom.

Natuurlijk is de verzamelde pers boos op Woestijnvis (dat wordt wat bij de berichtgeving over het volgende VRT contract!), maar als ze er goed mee omgaan, lijkt het mij iets wat de kwaliteit van de berichtgeving enkel ten goede kan komen; desnoods ten koste van de leukheid.

In Nederland loopt er een columnist rond die zich bezig houdt met het naspeuren en narekenen van allerhande valse onderzoeksresultaten. Hoe-heet-die-ook-al-weer? [gevonden mettetinternet: Hans van Maanen]


woensdag, juni 16, 2010

Internet

Halve flits uit een scene in de badkamer.

"Opzij! Hier komt de kwastenmans!"

Niet alles is geschikt voor het internet.

Maar dit is idd. een erg aanstekelijk wijsje.


maandag, juni 14, 2010

Turkwaas

K3 op de buis, dochter ervoor. De drie meisjes staan in nauwe turquoise politiepakjes te dansen en halen een boef uit een gft bak.

Sponzen dochter: "Zou jij ook graag een bandiet zijn, en dan gearresteerd worden door K3? Ik wel!"

Wat moet een mens daar nu op antwoorden.


Again

Het is dus écht zo dat je, wanneer je iets gedaan wilt krijgen, ervoor moet proberen zorgen dat de descision makers denken dat het hun eigen idee is.

En dan op je tong bijten als ze ermee op de proppen komen.


zondag, juni 13, 2010

Verkiezingen

Het is een geen volledige uitslag, maar toch.
Merk op hoe verschillend de dingen er uitzien als je ze als balkjes, dan wel als oppervlakte zien.

Vele Vlamingen hebben rechts en materialistisch gestemd. Hm.

[update: ik ben het, na tien jaar, nog eens helemaal eens met Yves Desmet, een historische dag voorwaar]


Tinternet

Tegelijk draadloos naar de verkiezingsshow kijken (luisteren) en Duitsland-Australië volgen op duizenden kilometers van BHV, allebei live. Dat is inderdaad science fiction, vandaag.

Voorts: Quid NVA?


Kiezen

Ik ben niet goed in kiezen, maar Verkiezingsdag, dat is toch de mooiste van het jaar. Het Feest van de Democratie! Het moment waarop we blij zijn te wonen in een land als het onze. De Dag Waarop Je Meetelt, waarop er naar je geluisterd wordt.

Wij wonen vlak bij het stembureau en in onze straat is het een drukte van jewelste, gaan en komen. Oud en jong (vooral veel oud), mooi en lelijk (helaas), autochtoon en allochtoon. Een dag waarop je merkt dat de omgeving waarin je "normaal" rondloopt, werk of school, geen representatieve doorsnede van de bevolking is.

En het allermooiste. Oude opgeklede dametjes die zich met de taxi laten afzetten aan het stembureau. Die oude chichi die enkel nog bestaat in hun eigen hoofd.


woensdag, juni 09, 2010

Matt Stuart

Net tegen gebotst: fotograaf Matt Stuart, die probeert beelden te maken die er uitzien alsof ze per ongeluk/net op dat juiste moment zijn getrokken (vaak is dat ook zo?).
Van leuk tot mooi. [klik].


Staking

Hoera! De radio staakt vandaag.
Een hele dat non-stop muziek die eindelijk eens niet van de commerciele playlist komt. Een hele dag zonder vederlicht geleuter!

Snel aanzetten die radio.


dinsdag, juni 08, 2010

Midlife

Koen Wauters heeft een midlife crisis. Hij stopt voor drie jaar met optreden en CDs maken en gaat zich richten op de Belangrijke Dingen in het leven.

Het wordt echt wel tijd voor de mijne.

Anders koop ik mij een brommer, als straf voor de wereld.


De Wever (slot)

Een laatste keer.

(a) waarom is Bart De Wever zo moeilijk te raken door zijn politieke tegenstanders?
Omdat hij een idealist is, die een doel heeft dat buiten hemzelf ligt. Klassieke professionele politici kunnen daar niet goed tegen, omdat zij zelf altijd het eigen politieke overleven moeten inrekenen. De Wever hoeft zichzelf niet in zijn compromissen in te rekenen, en dat levert een belangrijk concurrentieel voordeel op. U zal het vermoedelijk niet met mij eens zijn, maar [klik].
Het is goed dat er idealisten bestaan.

(b) het is niet een klein beetje hypocriet van NVA om "de traditionele partijen" plots te verwijten dat ze onrust in het buitenland zaaien rond de NVA; de Maddens doctrine heeft al een hele tijd als neveneffect dat Europa ons (ten onrechte) stilaan als een volk van neofascisten ziet; de Franstalige Brusselaars hebben hard hun best gedaan om dat beeld nog te versterken.

(c) diezelfde Maddens heeft een simulatie gedaan van de samenstelling van de Belgische parlementen na de verkiezingen van zondag; hij vertrekt van het uitgangspunt dat na 13 juni er enkel een tripartite (VLD/CD&V/SP.A) kan regeren en besluit dat de "radicaal Vlaamse partijen" (LDD/NVA/VB) al bij een NVA score van 13% onmisbaar is voor een 2/3 meerderheid in de Senaat (en dus voor een staatshervorming); vanaf een score van 18% voor de NVA geldt dat ook voor de Kamer; met een score tussen 21 en 28% (of wat minder en een overloper) ontnemen ze de tripartite zelfs een gewone meerderheid

(d) dat laatste illustreert de hoge verwachtingen van de Vlaamse Beweging t.a.v. De Wever; zijn strategie om als communicatie te zeggen "dat hij niet luidop zegt wat hij denkt" is dus niet alleen gericht op de meer gematigde Vlaming (bv "confederalisme" als term gebruiken ipv "separatisme"), maar ook de meer extreme vleugel kan op die manier denken dat hij precies denkt wat zij willen; persoonlijk ben ik er nog niet zo zeker van dat NVA zomaar front zal vormen met LDD en VB.

(e) ik ben zéér benieuwd naar de NVA strategie vanaf 14 juni. In mijn ogen zijn er nl. maar drie manieren waarop België opgesplitst kan worden:
(1) door onderhandelingen - dit is op dit moment uitgesloten, gezien de opgehitste gemoederen aan beide kanten van de taalgrens
(2) eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring - daarvan zegt Bart De Wever élke dag dat hij dat niet wilt
(3) verrotting - de Maddens doctrine, opnieuw. De budgettaire rekening daarvan, te betalen door ons, onze kinderen en kleinkinderen, is niet te overzien. Nog niet eens ingerekend dat Straatsburg vrolijk de internationale rol van Brussel zal inpikken.
(4) geen opsplitsing, maar een compromis over staatshervorming - wat met de ontgoochelde achterban?
(5) aan de kant staan, zich wentelend in het grote gelijk - dat zou de verspilling van een unieke verkiezingsoverwinning zijn en van een verstandig politicus.

(f) De achilleshiel van de NVA is dat te veel mensen de rekening (c) en (e) van hierboven maken en oordelen dat een stem op NVA ons eerder wég van een communautaire oplossing zou kunnen leiden. En dus dat het succes in de peilingen een omgekeerd effect zou hebben.

Ik weet het allemaal niet, maar interessant is het wel.


maandag, juni 07, 2010

Statistiek

Ik zit hier stukken van een examen statistiek te verbeteren en herinner me net een ambetante paradox: "het is mogelijk dat er dingen gebeuren die kans *nul* hebben om te gebeuren".

Bijvoorbeeld: neem een meetlat en trek een haar uit. Dat haar heeft een bepaalde lengte, die je (in theorie) kan meten. Maar de kans dat je een haar uit je hoofd kan trekken met exact dezelfde lengte (en met exact bedoel ik: exact. Tot oneindig veel cijfers na de komma.), die kans is nul. En toch heb je net een haar uitgetrokken met precies die lengte.


zondag, juni 06, 2010

Verkiezingsdebat

Mysterieus toch, die aantrekkingskracht van Bart Dewever. Reporters zijn vriendelijk, voor en tegenstanders laten hem wegkomen met nogal vage uitspraken en ontwijkende kwinkslagen. Ik gun hem zijn succes, maar ben erg benieuwd naar 14 juni, wanneer alles concreet moet worden.

Intussen zit ik al weken te broeden op een voorspelling van de verkiezingsuitslag, en om eerlijk te zijn zie ik het niet zitten. Geen flauw idee.

Toch een halfslachtige poging: NVA 22%, VLD 15%, VB 15%, SP-A 16%, CD&V 19%, LDD 5%, GROEN! 7% en PVDA 1%. Benieuwd.

Volgens Google Trends blijft het Vlaams Belang in Antwerpen groter dan NVA en VLD, en zouden deze drie partijen gelijkwaardig moeten scoren. De term SPA ligt nogal moeilijk google trends, omwille van de plaats en de wellness term.


Tax

Elk jaar opnieuw verbaas ik mij hier over de kostprijs van (drink)water. Dit jaar bedraagt de rekening €555,00 voor 132m³. Dat is iets meer dan 4 euro per kubieke meter.


Stemplicht

Daar moeten we een poll over organiseren!


Jan Wauters

Het is voor het jonge hippe volkje nauwelijks nog in te beelden, maar toen wij op kot zaten, hadden we tv noch internet. Een platenspeler en spotgoedkope 2dehands platen (de CD was er nl. al wel en niemand wilde nog platen) en een radio. Een wereld met geluid, maar zonder beeld.

Wie geen beeld had, had Jan Wauters. Kampioenschappen, Europese matchen, wereldbekers. Dankzij Jan Wauters wist je hoe het stadion kolkte, welke dreigende kleuren de avondlucht kreeg, hoe de supporters dansten en zongen. Natuurlijk overdreef hij, maar wat ben je nu met een droog matchverslag. Vandereijken zet voor naar Grun, die passeert naar Vandenbergh terwijl Scifo zich vastloopt in een solo. Saai.
Maar een hemel van gloeiend koper waaronder een vulkaan uitbarst die de grond doet trillen en in een opzwepend ritme aanvalsgolf na aanvalsgolf in de richting van de doelman stuurt? Daar wilde ik bij zijn.

Heck. Daar was ik bij. In tegenstelling tot de mensen in het station, soms, vermoed ik nu. [klik]


vrijdag, juni 04, 2010

Verzonnen verhaaltje

Juni! Hoera! Examentijd!

Zonnig weer! Blote kuitentijd!

Bedenking.

Ingenieurs ICT zijn altijd jongens.


Schoolreis

Op de speelplaats schijnt de zon een tikje harder, het rumoer rent net een tikje sneller, de pitch van het geroep is net dat beetje scheller. De meester kijkt toch wat vrolijker dan anders. De bobbels in de boekentassen geven eerder proviand dan huiswerk prijs. De lucht zindert van de spanning en gebakken ei.

Het schoolreis seizoen is weer aangebroken.

In alle gewone dingen - een treinreis naar Bokrijk, het levende geheugen, bijvoorbeeld - schuilt een avontuur. Maar een keer weg van de speelplaats, op de trein op weg naar een ander soort geheugen, heb ik snel weer moeite om dat te zien.
Tedoeme.


woensdag, juni 02, 2010

Kippenvel

Moderne digitale fototoestellen zijn toch wel indrukwekkend.
Kijk bv. naar deze foto. Genomen in de slechte lichtomstandigheden van een concert, zonder flits of statief (denk ik), met een snelle lens - er zit niet veel scherptediepte in.

En dan toch nog genoeg resolutie om het kiekenvel op de benen van de zangeres mee te hebben.

Straf.


dinsdag, juni 01, 2010

Citaat van de dag

Student mailt een vraag, maar twijfelt over een adjectief. Waarop hij verontschuldigend toevoegt:
(adjectieven en nucleaire wapens zouden over dezelfde kam moeten geschoren worden)
Fijn.