Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

zondag, december 27, 2009

Winterspeeltuin

Zet een reeks kermisattracties in de Brabanthal, vraag enkel (een kleine) inkom aan de kinderen en voorzie tafeltjes voor de ouders. Dat is het recept voor de winterspeeltuin die ze elk jaar tussen kerst en nieuw organiseren.
Winterspeeltuin
Kwestie van het begrip "nog eens" te laten incarneren.

Of dacht u echt ook maar één nuttig ding te kunnen doen tijdens de Kerstvakantie? [vul aan met duivele lach]


vrijdag, december 25, 2009

Voorspelling

Vorig jaar deed ik hier, aangestoken door o.a. LVB mijn voorspelling over 2009. Hij kijkt vandaag terug op zijn eigen visie. Goed idee.

Hier mijn voorspellingen + de evaluatie.

(1) Mobiel internet zal groeien maar niet doorbreken. Check.
(2) Sociale netwerken: "In 2009 zal er in de groep van 14-18 jarigen een sterke beweging ontstaan tégen al te veel virtuele netwerken." Check. 'Unfriending' is zelfs genomineerd als woord van het jaar.
(3) The internet of things: No check. De killer-application bestaat nog niet.
(4)Economie: bedrijven gebruiken de slagschaduw van de crisis om al langer geplande besparingen door te voeren (zoals bij de Euro). Check Media bedrijven krijgen het erg moeilijk. De VRT, iemand?
(5) Politiek: de rust keert terug. Een pragmatisch, conservatief bewind wordt uitgetekend. Check. Mijn verkiezingsvoorspelling: 1000km ernaast.
(6) Ecologie: Hmm. Te visionair om 'check' te zijn.

Vreemd genoeg zie ik in mijn glazen bol voor 2010... niets. Zou het een saai jaar worden?


Kerstnacht

Het is een goed stuk na middernacht. Op straat is het pikdonker.
Alles is stil, zoals dat alleen op Kerstmis lijkt te kunnen.

Een meisje spreekt me aan.
-"Ridder, waarom heb je me niet gebeld?"

Nog voor ik iets kan zeggen,
-"Het is een ideaal moment om dat goed te maken."

Ik probeer uit te leggen dat ik niet begrijp waarom, maar haar vriendin schiet al ter hulp.
-"Dit meisje kan al je dromen waarmaken. En meer!

Het meisje begint te flapperen met haar gsm als met een onbestaand lichaamsdeel.
-"Ze staat helemaal g*[knip, voor onze jonge lezers]*."
-"Durf je niet? Dan kan je altijd het andere nummer bellen en lekker meeluisteren."

Het wordt tijd dat die baby begint door te slapen.
Of dat ze 's nachts betere programma's geven op vt4.

Zalig Kerstfeest, iedereen.

[update: wees gerust, er is niemand die uit vrije wil naar zulke programma's kijkt; enkel vaders die in slaap vallen bij NCIS en dan wakker gehongerweend worden]


woensdag, december 23, 2009

Dialoog van de dag

Een vriendinnetje op bezoek, dan begint een vijfjarige al eens te converseren.

-"Mijn oma is dood."
-"Mexicaanse griep?"
-"Neen, die bestond toen nog niet. Een andere griep denk ik."


dinsdag, december 22, 2009

Dooi

Melig winterbeeld van de dag:
Winter
Snel voor het allemaal weggesmolten is.


Wat ik me afvraag

...is of er echt mensen zijn die een Wiiiiiii gebruiken om fitnessoide dingen te doen? Of zijn dat toch van die klassieke goed-voornemens-aankopen? Zoals een vegetarisch kookboek. Of een speciale stofzuiger.

Niet dat ik me aan de Wii reclame erger.

Wel een beetje aan mensen die spreken over "Latte machiato", terwijl ze koffie met melk bedoelen. Of een Caffè Lungo i.p.v. een gewone koffie.


zondag, december 20, 2009

Klimaat (bis)

Vorige nacht min 15. Bijna twintig centimeter sneeuw.

Beseffen we wel dat indien door de opwarming van de aarde de golfstroom het zou opgeven, dat we dan *elke winter* een paar weken weer als dit zullen krijgen?Ons klimaat is, zoals u vermoedelijk wel weet, zachter dan we op basis van onze breedtegraad verdienen.

Op zich heeft een mogelijk strenge winter dit jaar niet direct iets te maken met de opwarming; we zitten in het koude stuk van een elfjarige cyclus waar ook de beroemde El Nino deel van uit maakt. Herinner u dat de laatste elfstedentocht in 1997 plaats had (en *bijna* vorig jaar, precies elf jaar later). Daarvoor was het in 1986 dat Evert Van Benthem hem voor de tweede keer op rij won. In 1975 dan weer niet, maar in 1963 wel.

Er is nog hoop.


Klimaat

Toen ik mijn klimaattips uitprobeerde op een collega (ik was de tip "gebruik het draadloos internet van je buur" nog vergeten te vermelden trouwens), reageerde die verontwaardigd.

-"Gij wilt precies zeggen dat we de mensheid beter zouden uitroeien als we het klimaat willen redden?!"
[stilte... slecht onderbroken door het geluid van vallend muntstuk]
-"Oh."


Kling, klokje (klingelingeling)

Morgen gaat de hond onder het mes. De schaar. Knip knip. Tsjakaaa. Twee bakstenen. Knots. U weet wel.

Kwestie dat het achter ons stikt van de loopse teefjes (eigenaars laten die graag *los* lopen in het park) en dat hij al twee keer ontsnapt is om op zondag een paar weggegooide pistolés te eten.

Knip knip. En ik maar mogen uitleggen aan mijn dochter.

Opvallend hoe je als man daar toch heel wat meer empathie tegenover stelt dan dat de gemiddelde vrouw dat doet. Ik ga me authentiek schuldig voelen, als ik hem morgen achter laat bij de dierenarts. Verrader die ik ben.

Als ik er al geraak, met al de sneeuw.


zaterdag, december 19, 2009

Kerstmis

Principes zijn out. Dat is begonnen toen we als gemeenschap afstand namen van een (relatief) uniforme maatschappelijke visie op "normen en waarden". We vonden dat iedereen de vrijheid moest hebben om zélf te bepalen wat hij belangrijk vond, en juist. Moreel en ethisch leiderschap voelden we aan als hypocriet en betuttelend. Er leek iets voor te zeggen.

Maar in dezelfde beweging verdween het concept "principes". Het maakte plaats voor een anekdotische benadering van de werkelijkheid. Zo hebben sociale organisaties het moeilijk om geld te ronselen voor niet-mediagenieke problemen. Ze worden bekritiseerd wanneer ze tsunami-geld doorsluizen naar andere (even waardevolle) projecten. Of herinnert iemand zich het opvoeren van Margaretha Guidone nog, het schoolvoorbeeld van de morele steekvlam?

Als gemeenschap zijn we guller geworden, maar impulsiever. We nemen de tijd niet meer om te luisteren naar visies op langere termijn.

Twee voorbeelden:
  1. Vandaag las ik in de krant dat het NSV in Gent de erkenning gekregen heeft van een gewone studentenvereniging. Met alle rechten en subsidies vandien. Het draagvlak voor deze erkenning was breed:
    "De verenigingen die voor de erkenning hebben gestemd zijn StudentenPastoraal Gent (SPG), Liberaal Vlaams Studentenverbond (LVSV), L² (Jonge Sociaal-Liberalen), Christen Democratische Studenten (CDS), Jong N-VA, Katholiek Vlaams Studentenverbond (KVHV), Minos en 't Zal Wel Gaan."
    Dat mensen zoiets op hun 40ste goedkeuren, totdaaraantoe. Maar studenten van 20 die het cordon sanitaire doorbreken?
  2. Daarna zag ik dat ze bij De Morgen 'gratis cursussen' ter download aanbieden. Dat kranten (in het algemeen) geen nieuwsbrengers meer zijn, maar vehikels om allerlei verzamelacties te verkopen, dat is al een tijdje zo. Dat vind ik niet erg, omdat het de kranten helpt om te overleven. Maar deze actie is toch bijzonder. Gratis kennis, dat hoort helemaal bij een linkse krant. Enthousiast begon ik er eentje over statistiek te downloaden.

    Maar gratis, dat bestaat toch niet?

    Inderdaad. De cursussen staan vol met reclame. Niet voor, of na, maar tussen de teksten, telkens in halve pagina's.

    (in scholen is het zelfs niet meer toegelaten om drankautomaten met reclame te laten zetten)

    Een linkse krant die reclame verpakt als academisch cursusmateriaal. Daar is, behoudens wat principes, niets op tegen. Maar denk er wel eens aan, de volgende keer dat u met de Amerikanen lacht omdat u leest dat ze een McDonalds als schoolkeuken installeren.

Daarom wens ik iedereen onder de kerstboom toe: een pakje met principes. Lekker ouderwets. Ook aan mezelf, trouwens, ik pleit evengoed schuldig.

Ouwe zak die ik ben.


vrijdag, december 18, 2009

Vrij

Van zulke dingen word ik toch een beetje ongerust.
Ik ben nogal een symbolenmens, omdat ik wel houd van dingen die (ondraaglijk) licht zijn. Ik kan er niet aan doen.


donderdag, december 17, 2009

Aalst

Vanochtend moest ik naar Aalst. Gezien de ervaringen met de treinen de laatste dagen, besloot ik op het laatste moment om met de auto te gaan. Dan zou ik zeker op tijd op school zijn, 's namiddags. Hm.
Hoop
Er lag bijna tien centimeter sneeuw toen ik moest vertrekken, en op de autosnelweg was niet gestrooid.
Nu heb ik altijd met kleine, lichte wagentjes gereden, waar niet veel voor nodig is om ze in beweging te krijgen en weer stil. Sinds de nieuwe baby rijden we echter rond met iets wat ik na vandaag enkel nog kan benoemen als een camion: remmen gaf enkel het gekraak van ABS, niks vertragen. Te snel terugschakelen? Schuiven. Te hard op het gaspedaal drukken? Naar rechts schuiven. Stilstaan? Schuiven.

Spooky. Lang leve de Twingo.

Bijna drie uur later was ik thuis. School zal niet meer voor vandaag zijn.


woensdag, december 16, 2009

Politiek!

Een Frans privé bedrijf zuivert het water van de Zenne voor het Brussels Gewest. In de nasleep van een discussie over financiering van deze zuivering (i.e. een extra zand filter) legt het bedrijf de installatie stil.

Gevolg: de Zenne sterft weer.

Wat ik me daarbij afvraag, is waarom ik (nog) niemand hoor kritische vragen stellen bij het concept van publiek-private samenwerking. Als de overheid er niet in slaagt om contracten af te sluiten waarin staat dat zoiets niet kan gebeuren, zou de overheid het dan niet beter zelf doen?

Gisteren kregen we berichten over grootschalige fraude bij de Regie voor Gebouwen, wat dan weer de andere richting uit wijst. Zucht.


maandag, december 14, 2009

Kopenhagen

Milieubewust als we zijn, hebben we bij de Sponzen Ridder de beste klimaattips voor u verzameld.

Geen melig gerommel in de marge van "neem een douche i.p.v. een bad" of "sluit de kraan tijdens het tandenpoetsen", maar het échte spul.
Volg ons, en red de planeet!

Tip 1: laat je ontslagen Het klinkt niet populair, maar het is wel zo. CO2 produceren kost geld. En wie niet werkt, heeft geen geld. Simpel. Consumeren is C02 produceren. Een werkloze heeft geen tankkaart, staat niet in de file. Voor een werkloze moet geen werkplek gebouwd, verwarmd en onderhouden worden. Alle industrieterreinen zouden met bomen gevuld kunnen worden. In tip 5 geven we aan hoe je je dagen toch nuttig kan opvullen.
Tip 2: blijf kinderloos Kinderen verhogen uw ecologische voetafdruk met 50% - per stuk, en dit in de veronderstelling dat je ze met zijn tweetjes koopt. Mensen die (bewust of niet) geen kinderen kopen, kunnen we stilaan beschouwen als een hoger geëvolueerde soort. Wel op voorwaarde dat ze niet de actieve of culturele dink beginnen uit te hangen. Zeven citytrips per jaar, een wereldreis langs Australië, dat maakt alles weer ongedaan. Het is beter thuis te blijven en een boek te lezen; je moet iets over hebben voor het milieu.
Tip 3: word Homo Of zoals een goeie vriend zei: vermijd vrouwen. Die willen immers dat alles proper gewassen is en lekker ruikt. Wasmachine en droogkast draaien onder vrouwelijke bewindvoering overuren. Homo's kunnen daaraan makkelijker ontsnappen. De wetgever zorgt in uw plaats dat tip 2 in één moeite voldaan is. Maar dus ook weer niet te cultureel doen.
Tip 4: draag een hele week hetzelfde ondergoed Als we het klimaat willen redden, dan moeten we alvast besparen op drie punten: vervoer, verwarming en de was/plas. Door een hele week dezelfde kleren te dragen, hoef je zelf ook niet meer in bad. Was noch plas zijn uw deel en alles in uw leven komt veel dichter bij de natuur. Denk niet dat je begint te stinken, dat zit in je hoofd. Zeker als iedereen deze tip zou volgen. Volgens de vorige tip kan je hiertoe best de vrouwen vermijden, maar niks gekort. Die doen dat na een tijdje vermoedelijk zelf.
Tip 5: slaap naakt en veel, ga op café Wie 12 uur per nacht slaapt in de plaats van 6, zal zijn huis voor een derde minder moeten verwarmen. Wie 12 uur slaapt, ongekleed, kan daarbij zijn kleren exact dubbel zo lang aanhouden. Twee weken in de plaats van slechts eentje, bijvoorbeeld. Als je tijdens je wakende uren op café gaat, dan deel je de verwarming met de rest van de sympathieke stamgasten. Gezellig. Tijdens de sluitingsuren van je stamkroeg, ben je welkom in de bibliotheek.

De wereld zal u eeuwig dankbaar zijn.

Nu nog het email adres van de wereldleiders in Kopenhagen opsnorren.


Aanhangwagen

Vanochtend hing ik gestresseerd achter menige auto. Op tijd zijn bij de eerste nachtvorst, dat is naief. Soit.

Voor mij reed een camionette. Aan een splitsing reed ze te snel over een verkeersdrempel en draaide links mee met de weg. Haar aanhangwagen koos voor rechts.

Een vreemd gezicht.


Non?

Leterme kan nog zijn voeten niet onder de tafel steken, of die Joelle Milquet komt er aan gegaloppeerd met een communautair incident. Kwestie van die maagzweer wat te onderhouden, zeker.

Merk op dat zulks intussen de standaard reflex is van Waalse politici. Zodra er iets gebeurd waar men tegen wilt zijn, dan draai je het alsof die stoute Vlamingen weer eens een rondje Walenpesten willen doen. Zoals bij de kazernes, waar de MR eerst het rationaliseringsplan binnen de regering goedkeurt, om er vervolgens lokaal op te schieten.

Net dat kalimero gevoel waar men in Vlaanderen zo lang op teerde.

Daarmee zijn de Walen nu officieel Vlamingen geworden en omgekeerd. Vreemde wereld.


zondag, december 13, 2009

Engels

Engels kan toch een schone taal zijn:
"Unfortunately, we, the salivating public, might be afflicted with a little holiday disease of our own: Sucker Syndrome."
Probeer dat maar eens te vertalen. [orig]


woensdag, december 09, 2009

Tijdperk

Voor wie het regionale nieuws in Vlaams Brabant niet volgt: Lucas Van Langendonck is overleden.

Dat is de mens achter den Amedee, met baard en klassieke muziek. En voor mensen als ondergetekende een relevant stuk van hun studententijd.

Alweer een pand dat door een keten kan worden opgekocht.


Verlegen

Dju. Ze bellen net van Man Bijt Hond, eigenlijk om te vragen of ik niet wil optreden vanavond.

En ik heb neen gezegd. De hele dag les, geen stem meer, mijn haar vanochtend niet gewassen.

Ijdelheid en verlegenheid liggen dicht bij elkaar.


Ooooh

Soms valt er eens een vallende ster op uw hoofd. Het fimpje heeft heen hoog scifi gehalte:


dinsdag, december 08, 2009

Stem

Ik ben mijn stem kwijt. Dat is vooral lastig als je bijvoorbeeld op je hond moet roepen.

Of "neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!" als een kleine kerel een maatbeker met melk dreigt om te kieperen.

Enfin, dan heeft die hond toch iets om op te lebberen.


Mail

In de reeks "stuur de mensen toch maar een mail, dan voelen ze zich meer persoonlijk betrokken"Ze gaan toch nooit merken dat het een automatisch verstuurde email is.


maandag, december 07, 2009

6 december

M: -"J. het is aan jou. Over."
J: -"Wat zeg je? Over."
M: -"Dat het aan jou is. Over."
J: -"Hoeveel had je gegooid? Over."
M: -"Een zes. Over."
J: -"Maar dan mag je toch nog eens gooien! Over."
M: -"Och ja, dat is waar. Even vergeten. Over."
[korte stilte]
M: -"Je moet twee euro betalen. Over."
J: -"Ik kom er aan!"


Uiteraard speel je met alles tegelijk.


donderdag, december 03, 2009

Sch*t je rijk (bis)

Onder druk moeten presteren in het pipi-kaka departement, dat is niet iedereen gegeven. Vandaar dat dat koebeest in een soort darmstaking is gegaan.

Beeld je in dat je discreet de living verlaat om je even terug te trekken op de porseleinen troon, en dat dan het hele gezelschap meegaat om te kijken naar je prestatie.

Je zou van minder blokkeren, was mijn eerste gedachte.

Helaas is mijn leven al een tijdje een permanente sch*t je rijk. Want met peuters in huis krijgt "privé" een geheel nieuwe betekenis.

Al ben ik niet zeker of ze ook geld (koekjes?) inzetten op onze prestaties.


Sch*t je rijk

Onder het raam waar ik les geef staat een koe te loeien. Ze loeit harder dan mijn statistiek.

Onze studenten organiseren elk jaar in het kader van een of ander (goed) doel een tombola waarbij je moet raden waar de koe haar eerste vlaai gaat draaien. Als je een opleiding in Landmeten hebt, dan kan je dat tot op de millimeter uitrekenen.

Er zijn studenten die dan permanent moeten kijken wanneer dat beest de eerste keer haar staart opheft. Omdat het koud en stil is, animeren ze zich met loeiharde petoem-petoem muziek uit hun boxen.

Schijtmuziek, om zo te zeggen. Ons moeder had dan toch gelijk.