Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

dinsdag, september 29, 2009

Citaat van de dag

Bart De Wever scoort zeer goed op televisie en slechts weinigen zijn voldoende rad van tong om hem weerwerk te bieden. Tom Lanoye zat vandaag bij Phara en was de eerste in maanden die ik dat met brio zag doen. Ik vermoed dat ze het allebei wel leuk vonden.

Bart De Wever (wordt in de discussie wat in de hoek geduwd en trekt de kijk-eens-hoe-zielig-kaart):
- "Pfft, ik krijg nu al mails dat ik een moordenaar ben! Straks ben ik de verkrachter van de democratie."
Tom Lanoye: "Maar allez, niemand ziet u toch als verkrachter."
BD (schouderophalend) : "Alla, dat stelt mij dan gerust."
TL (erg rap): "Mij ook."


Heterofobie, geestig.

Goed debat, voorts.


Pixar kaarten

U vraagt zich natuurlijk af, hoe zit dat met die Pixar kaarten?

Wel, ik ben na wat gepieker uitgekomen op mijn favoriete raadsel: een paradox. Het resultaat is een langere post, maar blijf hem toch maar geduldig lezen. Wiskunde! Leuk!

Voor die mensen die de vorige maanden op een andere planeet hebben gewoond, even schetsen: de Delhaize gaf - in leuke gesloten pakjes van vijf - een reeks van n=216 verschillende kaartjes uit, die je kon verzamelen. 216 is veel, zodat je er zonder ruilen moeilijk kan komen (ook leuk!), maar toch vraagt elk normaal mens zich af:
Hoeveel kaartjes moeten mijn kinderen gemiddeld hebben om de volledige set te bezitten?
Of anders gezegd: hoe groot moet de ruilbeurs zijn?

In de veronderstelling dat er evenveel kaartjes van elke soort gedrukt zijn, en oneindig in het totaal, kan je stellen dat elke kaart 1/n=1/216=0,46% kans heeft om je volgende te zijn. Dus als je één specifieke kaart zoekt, dan duurt het gemiddeld 216 kaartjes voor je ze hebt. Merk op dat je na 216 kaartjes nog steeds 36,7% kans hebt om je gezochte kaart *niet* te hebben. Op dat moment is de kans dat je ze effectief alle 216 verschillende hebt, 1 gedeeld door dit getal. En dat is redelijk klein.

Redenering 1: de kans dat je één specifieke kaart met een zekerheid van 215/216de hebt, bereik je bij 1158 kaarten. Omdat dit voor élke kaart geldt, kan je redenen dat dit meteen het gemiddelde benodigde aantal is om de volledige set te bezitten. Als een zekerheid van 215,5/216 nodig is, dan heb je 1308 kaarten nodig.

Om aan zoveel kaarten te komen moest je ongeveer €5000 uitgegeven hebben in de Delhaize, wat ongeveer overeenkomt met het bedrag dat een gezin per jaar besteedt in een grootwarenhuis, een hoog maar haalbaar getal. Wat aangeeft dat ze er goed hebben over nagedacht, bij die winkelketen.

Redenering 2: laten we de oplossing zoeken via inductie. Noem f(k) het aantal verschillende kaartjes dat je hebt indien je k kaartjes bezit. Dan is f(1) gelijk aan 1 (je eerste kaart is altijd een nieuwe) en f(k+1) kan berekend worden als volgt:
  • de kans dat je volgende kaart behoort tot het groepje van f(k) kaartjes die je al hebt, is f(k)/n=f(k)/216;
  • de kans dat de nieuwe kaart een écht nieuwe is is (1-f(k)/n)=(216-f(k))/216;
Daaruit haal je onmiddellijk dat het gemiddelde aantal verschillende kaarten f(k+1)=f(k)*[f(k)/n] + (f(k)+1)*[(1-f(k)/n)]=f(k)(1-1/n)+1.
Als je in deze vergelijking de kans (1-1/n)=Q stelt, voor het gemak van de formule, dan krijg je:
  • f(1)=1
  • f(2)=Q+1
  • f(3)=Q²+Q+1
  • . . .
  • f(k)=Qk-1+...+Q²+Q+1
Al mijn studenten kennen deze som als de meetkundige reeks en zij kunnen je makkelijk uitleggen dat f(k)=[1-Qk]/[1-Q] ofte f(k)=n*[1-(1-1/n)k]=216*[1-(215/216)k].
Neem je rekenmachine en je zal vaststellen dat f(k) *nooit* gelijk wordt aan 216, behalve wanneer k oneindig groot is.
Het aantal verschillende kaarten die je gemiddeld hebt is dus altijd kleiner dan 216. Je hebt gemiddeld oneindig veel kaarten nodig om de volledige set te hebben. Dat is volledig tegen de intuïtie, maar de formule is onweerlegbaar.
Noem het de Sponzen Paradox. Ofzo.

Omdat er geen halve kaarten bestaan, kan je stellen dat je door afronding gemiddeld gesproken alle kaarten hebt indien f(k)=215,5 is, en niet 216. Dat aantal bereik je bij 1308 kaarten.

Redenering 3: je kan ook een soort omgekeerde inductie toepassen (ik ben de juiste naam even vergeten). Dat gaat zo.
  • Stel dat je nog 1 kaart mist. Dan heb je nog 216 kaartjes nodig om die te krijgen.
  • Stel dat je nog 2 kaarten mist, dan heb je gemiddeld nog 216/2 kaartjes nodig om één van die twee te krijgen.
  • Wie 3 kaarten mist, heeft er nog 216/3 nieuwe nodig om van 3 naar 2 ontbrekende te gaan.
  • . . .
  • Wie 216 kaarten mist (en er dus nog geen heeft) heeft inderdaad 216/216=1 kaartje nodig om een nieuw te hebben.
In het totaal heb je dus 216*(1+1/2+1/3+1/4+...+1/216)=1286,2 kaartjes nodig om, gemiddeld gesproken, de volledige set te hebben.

Besluit: Drie correct lijkende redeneringen, drie verschillende antwoorden. Nu gijlie.

Statistiek is leuk, maar soms een beetje verwarrend.


maandag, september 28, 2009

Mangel


Vannacht droomde ik dat ik naar een plastisch chirurg trok.

Die stak mijn hoofd prompt in een soort gerobotiseerde mangel, totdat het van rubber leek.

Toen zei hij: "Jongen, jij hebt dringend plastische chirurgie nodig."


Wereldbol

J. (vijf) ontdekt het ongerijmde.


J. -"Wistje dat je een wereldbol niet in ons huis kan zetten?"
SR - "Euh."
J. -"Ha ja, want anders zou je ons huis in ons huis kunnen zetten."


Klopt.


zaterdag, september 26, 2009

Vrolijk

Van een site als deze word je 'inderdaad' vrolijk.


Pascal Smet

Nadat de kersverse minister van Onderwijs tijdens het hoofddoekendebat een prachtkans liet liggen om zichzelf te profileren als visionair/leider/man met overzicht, doet hij dit weekend weer iets raars.

Als minister van Onderwijs+Gelijke kansen is hij paradoxaal genoeg niet bevoegd om beslissingen i.v.m. een eventueel (niet) verbod op hoofddoeken op te leggen. De grondwet zegt dat. Dat gaf hem de unieke kans om volledig vrijuit te spreken - niemand zou hem kunnen verwijten dat hij het nadien niet hard maakt. Maar hij hield het bij een populistisch 'ik heb geen mening en ik ben er eigenlijk voor maar ook wel wat tegen'. Zonde, voor iemand met zijn temperament en talent voor communicatie.

Dit weekend laat hij dan het ballonnetje op om alle leerkrachten 1% minder te betalen. Dat is overstandig om ontelbaar veel redenen:
(1) het is niet haalbaar;
(2) zelfs indien haalbaar, waarom enkel de leerkrachten en niet *iedereen* die door de Vlaamse overheid wordt betaald? Vind hij dan enkel de leerkrachten overbetaald?
(3) het keldert het vertrouwen van 'zijn' werkveld, nog voordat hij het gewonnen heeft (VDB heeft er acht jaar over gedaan om het onderwijsveld voor hem te winnen)
(4) hij zou zichzelf stellen in de achterhaalde traditie van alweer populistische cafe-praat a la 'leerkrachten zijn gulbetaalde luieriken met meer vakantie dan werkdagen'; het soort praat waarop je schouderophalend wordt uitgenodigd om eens een semestertje van job te ruilen

Nog vreemder is dat hij zich als socialist (on)bedoeld schaart achter de Maddens-doctrine:
(5) Als je aan het lerarenkorps 80 miljoen euro minder bruto loon uitbetaalt, dan betalen verliezen die leerkrachten na belasting ongeveer 60%*80 miljoen aan nettoloon. De andere 40% wordt betaald door... de federale overheid die 32 miljoen minder belastingen krijgt. Niet echt loyaal, dunkt mij.

Daarom deze vrijblijvende oproep aan minister Smet: kom een van de volgende weken eens in het nieuws met een initiatief/uitspraak waardoor ik weer ga geloven dat u geen populistisch minister bent die zich niet inhoudelijk durft te engageren? Plies.

Update: het idee komt niet van de minister en is ondertussen alweer geschrapt - we zijn weer te rap geweest; sorry Pascal. Maar de oproep mag blijven.


Verjaaragsfeestje

Zou een dag als deze meetellen voor "wetenschappelijk onderzoek"?

Het is namelijk bij deze bewezen dat 12 zevenjarigen vermoeiender zijn dan 1 vierentachtigjarige.


woensdag, september 23, 2009

Koets

Vrouwen. Daar ben ik dol op. U mag dat weten. Mooi en lekker ruiken, vriendelijk en altruistisch.

Maar gevangen zitten op de verdieping "Geboortelijsten" van een kinderwinkel - op zoek naar een koets - terwijl je ingesloten wordt door negen hoogzwangere vrouwen [..], dat is toch wel een beetje mijn persoonlijke hel.

Dertig seconden later stond ik letterlijk op de parking naar adem te happen, zonder koets. Het was lang geleden dat mij dat nog eens overkomen is.

Sindsdien deel ik de mensheid in twee soorten in. Aan de ene kant diegenen voor wie kinderen iets is wat bij het leven hoort. Je doet het, of niet, met alle gevolgen van dien. Aan de andere kant zij voor wie een baby één van de projecten is waaruit hun leven opgebouwd is. De nieuwe keuken is af, de wellness ruimte heeft haar infraroodcabine. Een baby brengt een nieuwe uitdaging, tussen twee carriere-fases in. Lijstjes worden alvast aangemaakt. Opzij iedereen.

Al denk ik dat het niet de zwangere vrouwen zijn die schuld treffen, maar de handige verkoopsters van de geboortelijst. Die krijgen zonder twijfel geheime opleidingen in 'hoe het door hormonen ontregelde hoofd van een weerloze klant helemaal op hol te krijgen'. Kinderkoetsen van meer dan 1000 euro verkopen zichzelf namelijk niet. Of hulpstukken die je nadien niet nodig blijkt te hebben.

Met mijn medeleven aan de grootmoeder die voor haar eerste kleinkind een stukje speelgoed probeerde te kopen en wanhopig aan de verkoopster trachtte uit te leggen dat haar dochter ervoor gekozen had om enkel houten speelgoed toe te laten. Of hoe oud het kindje was, vroeg de verkoopster. Vier maanden. En of de dochter dacht dat een kind van vier maanden iets van hout kon opheffen? Ja, dat is waar, maar toch. Hout. Alstublieft.

Noot: de koets heb ik uiteindelijk op kapaza gekocht, van een vriendelijke moeder wiens kinderen niet wilde zitten in de fonkelnieuwe tweezitter.


Genesis

Onze kids zitten achter het hoekje op een katholiek schooltje. Met hoofddoekenmama's aan de poort en kinderen die nog een open geest hebben. Pluralisme zoals het goed is.

Maar soms gaat het dus blijkbaar dan toch eens over God.

J. (vijf): "Wist je dag God alles heeft uitgevonden?"
SR: "Hmmm, is dat zo?"
J.: "Jep. Bijvoorbeeld al het eten."
J.: "Dan zegt hij aan zijn personeel: 'Maak eens wat eten.'.
    En dan doen die dat en brengen het naar de winkel."

[plots stilzwijgen en nadenkend gefrons]

J.: "Wacht. Dan heeft ie dus ook het bestek moeten uitvinden."


Ijzersterke logica.


dinsdag, september 22, 2009

Michael

Voor de Michael Zjakson fans onder u, is hier een akoestische tribute van een aantal van de grotere hits.

Niet allemaal even goed, maar toch leuk.

En ja, als je een gitaar onder uw oksel duwt, dan moet je blijkbaar lekker geaffecteerd over-acten.


Gezegde van de dag


Het is al even maar Patrick Swayze is dood.

Wie?

De incarnatie van het spreekwoord
"goesting is koop"


Ah, die.

[noot: wij gingen destijds in week 29 naar Dirty Dancing kijken, met het ganse kot. Of misschien was het wel week 34. Het was fantastisch.
Als je tegenwoordig niet de eerste week naar een film gaat, dan is zijn plaats alweer ingenomen door een verfilmde comic. Tijden veranderen.]


Citaat van de dag

-"En hier is uw garantiebewijs."

Bij de kapper. No kidding.


woensdag, september 16, 2009

Hoofd

Het is vandaag de laatste Pixar dag in de Delhaize.

Filosofische beschouwingen daar gelaten, hebben onze kinderen daar al weken lang plezier van, hoewel wij zelden een voet binnen zetten in die winkel.

Gisterenavond probeerde ik uit het hoofd uit te rekenen hoeveel "dubbele" kaarten een mens gemiddeld heeft en hoeveel kaarten je gemiddeld nodig hebt om ze allemaal te hebben.

Dat viel tegen. En kostte een heel stuk van mijn nacht.


maandag, september 14, 2009

Eufemisme van de dag

Bij het Laatste Nieuws kunnen ze er wat van:
"Carter nam ontslag bij de politie nadat The Sun aan het licht bracht dat de vrouw zich niet volledig aan het moederschap wijdde. "


Moslimscholen

Gesteld dat er een "we" zou bestaan rond dit onderwerp:

We
moeten wel weten wat we willen, hé. Tégen de hoofddoek overal en tégen eigen moslimscholen, kan je moeilijk tegelijk zijn.

Deze Ridder blijft koppig op zijn paard zitten: laat de scholen beslissen.

Met het algemene verbod hebben we nu fijntjes een probleem (uit Antwerpen) geëxporteerd naar alle andere plaatsten waar er geen probleem is.

Misschien moeten we eens gaan nadenken over een onafhankelijk Vlaanderen zonder Antwerpen, i.p.v. zonder Brussel. Hum.

Noot: ik volg koekiemoon in deze eigenlijk wel, maar kan het zelf zo schoon niet zeggen.


donderdag, september 10, 2009

Traag

Vorige vrijdag was het de feestelijke opening van Leuven kermis, met de prijsuitreiking van de tekenwedstrijd, een vrolijke optocht én gratis kaartjes voor de kinderen die meededen.
Opening Leuven Kermis

Moeilijk om weg te blijven, dus.
Opening Leuven Kermis
De verzamelde kermishouders hebben aan die gratis ticketjes trouwens niks verloren, want bij zoveel licht en zoveel kleuren kan je niet niet meedoen.
Opening Leuven Kermis
Met vier kinderen en maar twee paar ogen valt het wel niet mee om foto's te maken. Sommigen pakken dat beter aan.


Hoofddoek

Morgen wordt vermoedelijk het hoofddoekenverbod in dat Antwerpse atheneum ongedaan gemaakt.

Los van mijn mening over het al dan niet mogen dragen van een hoofddoek op school, vind ik wel dat scholen het recht hebben om deze (met goeie redenen) te verbieden. Net zoals ze uniformen mogen opleggen of in onzen tijd hanekammen verboden. Ook wij (16 jarige jongens) waren verontwaardigd over zulke schandelijke ontkenning van onze identiteit. Enfin, mijn gekamde medescholieren toch.

Als de Raad van State het verbod verbiedt, dan levert dat een geweldige succeservaring op aan de mensen achter het hoofddoekenprotest (niet de 16 jarige meisjes), en versterkt daarmee hun macht/invloed. Iets wat het hoofddoekenverbod net probeerde tegen te gaan.

[pietel kijkt lekker pragmatisch, en erg dicht bij de waarheid: gebruik de realiteit om je wensen uit te voeren ipv je wensen om de realiteit te veranderen. Zie ook (een stukje extremer) dit stukje Daily Show]


dinsdag, september 08, 2009

9-9-9

Morgen is het 9 september 2009, ofte 090909.

Ik zie overal bedrijven die hun opening of productvoorstelling speciaal hebben uitgesteld tot op deze bijzondere dag. Maar als *iedereen* het op 9-9-9 doet, verlies je dan niet het grootste deel van het effect?


Taboe

Er zijn nog taboes in dit land. Niet de klassieke, over dood of leven of procreatie, maar natuurlijk wel over... geld.

Het inkomen van de zelfstandige, bijvoorbeeld.

Het ABVV poneerde onlangs, op basis van cijfers van het RSVZ dat de gemiddelde zelfstandige officieel maar de helft verdient van de gemiddelde werknemer. Met 18146,97 euro is dat de helft van de nieuwprijs van de wagen waar diezelfde zelfstandige mee rond rijdt. Waarmee voor het ABVV een "massale fraude" bewezen lijkt.

De zelfstandigenorganisaties reageren hierop, zoals verwacht kan worden, erg furieus: het is onjuist (21500 euro), een zelfstandige heeft veel kosten, er gaan veel zelfstandigen failliet, er is veel armoede onder zelfstandigen, ...

Ook juist. Oei.

De waarheid ligt natuurlijk ergens in het midden, op dezelfde plaats als waar het argument ligt dat elke werknemer gerust zelfstandig mag worden én dat belastingsontwijking niet illegaal is. Maar daarom nog niet rechtvaardig.

De oplossing die men in de toekomst beleidsmatig ongetwijfeld zal uitvoeren is: geen cijfers meer publiceren, en daarmee het wederzijdse wantrouwen enthousiast in stand houden.

Zo blijft bijvoorbeeld de perceptie bestaan dat studiebeurzen (berekend op officiële inkomens) vooral toegankelijk zijn voor artsen, frituristen en bedrijfsleiders.

Voor wie van cijfers houdt:
* de armoedegrens voor een gezin met 2 kinderen ligt op €22148
* dat wordt berekend als 60% van het gemiddelde inkomen (wat tot de schokkende vaststelling leidt dat deze mensen 40% minder geld uitgeven; hoe verzinnen ze het)
* iemand op die armoedegrens heeft recht op een halve studiebeurs
* een volledige studiebeurs met 2 kinderen krijg je pas aan een bruto inkomen van 16000 euro, de bovengrens ligt rond de €32600
* er werden vorig jaar 320000 schooltoelagen toegekend


maandag, september 07, 2009

Dialoog van de dag

M. (zes): "Kijk! Flip rijdt paardje op zijn kussen."

Ahum.


Dialoog van de dag

Na exact één (1) dag in het tweede studiejaar:
- "Ja, we hebben met Lucas gespeeld want *de kleintjes* spelen op dezelfde speelplaats als wij..."

Groot willen worden, heerlijk toch.


donderdag, september 03, 2009

Virus

Het internet zit weer vol met blije mensen.
Het lijkt wel een besmettelijke soort van griep.Houd die maskers al maar klaar.

[noot: Dzjiezes, zelfs met de zoekterm 'gasmasker' moet je je google-safesearch filter aanzetten of je komt op sites met, euh, gasmaskers terecht]


Heil

In een poging om het aantal slaapkamers in ons huis significant te verhogen, heb ik de afgelopen weken getracht om de zolder leeg te maken. De kranten op de zoldervloer waren van 1958, wat betekent dat er voor meer dan 50 jaar aan stof/vuil te vinden was.

Dat is erg veel. Ontzettend veel.

Dat is zoveel dat ik nog dagenlang pikzwart snot snuit.

Zoveel dat ik er telkens al na 5 minuten uitzag als een roetmops uit de koolmijnen, inclusief witte ogen, rode lippen en zweetlijnen in de nek.

Waarna ik me telkens stevig moest douchen en de dag verder zetten: kind ophalen op een speelstraat, brood halen bij de bakker, praatje slaan met de buren...

Waarna ik 's avonds moe maar tevreden in de spiegel keek en merkte dat er in het gleufje van mijn bovenlip - onder de neus - een pikzwart vertikaal stuk niet afgewassen stofsnor stond.

En geen mens die er iets van zegt.


woensdag, september 02, 2009

Inzicht

Een collega aan de maaltijd bekijkt enigszins ironisch studeren&examens als een economisch principe:

Als je veel studeert, dan heb je een grote kans om te slagen en een kleine om te buizen. Als je weinig studeert, dan heb je een grote kans om te buizen en een kleine om te slagen.

Dus zijn er twee strategiën om je slaagkans te verhogen:
a) meer studeren
b) meer examen afleggen.


Geen speld tussen te krijgen.

Er zijn inderdaad studenten die je van optie (b) zou kunnen verdenken.


Wasilewski

Ik heb daar een mening over.

Anno 2009 is het zo dat mensen bij alles wat er gebeurt een verantwoordelijke willen aanwijzen - tot voorspoed van de verzekeringsmaatschappijen, overigens - liever dan het concept "ongeluk" te aanvaarden. Aan de andere kant van de medaille willen we zelf nooit meer die verantwoordelijke zijn - het is altijd iemand anders.

Bijvoorbeeld Steven Dufour na de feiten: "Ik zeg alleen maar dat daarvoor twee fouten op mij werden gemaakt. Als die gefloten werden, dàn was het iets helemaal anders!"

Dat zie je bij ongevallen (vluchtmisdrijf), bij studenten die spieken en een zeldzame keer gepakt worden, bij (kinder)ruzies.

De dubbele beenbreuk van Wasilewski was géén ongeluk. Hij staat bekend als een harde verdediger die stevige overtredingen durft te maken. Het was overduidelijk de bedoeling van Witsel om hem een stevige trap op de enkel te geven, van Standard om die Pool tijdens de match eens stevig te pakken. Een klassieke 'vuile' overtreding. Het slechte imago van Wasidinges is dus helemaal geen verontschuldiging, maar net een verzwaring van feiten: de intentie wordt er duidelijker door. Helaas kwamen de studs te hoog op het been terecht. Dus toch een ongeluk.

Het is een beetje zoals dronken achter het stuur kruipen: je hebt ook niet de intentie om iemand van de straat te rijden, maar je behoort te weten dat het mogelijk is.

De vraag die dan volgt is lastig: ben je enkel verantwoordelijk voor de intenties van je daden, of voor de gevolgen ervan? Ik zou heel graag hebben dat het het eerste was, maar ik vrees eigenlijk voor het laatste. Zelfs in de 21ste eeuw, nu het opnemen van de eigen verantwoordelijkheid zowat het moeilijkste blijkt te zijn dat er bestaat.

Soms rijd ik sneller dan toegelaten met de auto. Hopelijk overkomt het mij nooit.

Bij deze is het bewezen: ik word een oude zaag.


Woord van de dag

Door een projectmedewerker: "wikipediaachtig".

Heeft een goeie esthetiek.


dinsdag, september 01, 2009

Ezel!

Gisteren viel mijn vermoeide oog op onderstaande advertentie:Een IQ testje op het internet! Dat spreekt een mens zijn ijdelheid toch aan zekerst.

Na één keer klikken bleek dat ik zowaar de 1000ste deelnemer was en dus een prijs gewonnen had! Hoeveel geluk kan een mens op één dag hebben.

Nog even verder klikken moest ik mijn gsm nummer ingeven. 10 euro per week troggelen ze de arme idioot af die zich laat vangen.

Als je terugkijkt naar de originele reclame, dan kan je echter niet zeggen dat ze je niet gewaarschuwd hebben: links boven staat de prijs, per week, en links onder staat de url met een hint naar wat ze van je denken als je je inschrijft.


1.000.000.000.000 frank

Wat de verzamelde Belgische overheden aan zichtbare tekorten zullen hebben dit jaar. De buiten-budget-gefoefelde tekorten niet meegerekend.

Dat is 12500 euro per gezin. Dit jaar alleen al.


Gloeilamp

Vandaag begint het einde van een tijdperk.
Indien u nog gloeilampen zou willen kopen, dan moet u binnenkort intercontinentaal gaan vliegen.

Vanaf vandaag mogen de winkels hun voorraden 100 Watt lampen nog leegverkopen, en dan is het gedaan.

Daarna volgt de rest.
[foto-bron]