Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

woensdag, april 29, 2009

Rellen

In Leuven komen de ministers van Onderwijs van zoveel Europese landen het 10 jarige bestaan van de Bologna verklaring vieren.

Een ideaal moment, zou je denken, voor de maatschappij en voor de studenten om hun ideeën te formuleren over de pro's en contra's van die Bologna evolutie.

Het stadsbestuur/de federale politie dacht er anders over. Op het internet hadden ze enkele oproepen tot betoging gevonden en daarom zetten ze de volledige binnenstad af. Alsof Bush in volle Irak crisis langs zou komen, inclusief rondcirkelende helicopters.

Dat is niet alleen erg ondemocratisch, niet alleen een uiting van een verregaand gemis aan realiteitszin, het is ook een ongelooflijke provocatie aan het adres van al die groepjes die graag eens in de clinch gaan met de politie, wat ruiten ingooien of auto's affakkelen.

Het is natuurlijk ook een trucje. Als je iets belangrijk wilt maken, dan zet je er een omheining rond. In de hoop dat anderen die proberen te doorbreken. Wat er ook van zij, de provocatie is mislukt; alles bleef rustig. Niemand interesseerde zich voor wat achter de prikkeldraad bevond.

Het verontrust mij om op deze manier bestuurd te worden.


maandag, april 27, 2009

Tegenslag

Op vakantie liet J. het fototoestel vallen, waardoor de lens geblokkeerd zat. Helemaal stuk. Tegenslag.

Het ding werkte immers nog goed, al is het al een paar jaar oud, het kost toch geld. Hoewel het natuurlijk leuk is om een nieuw te kopen. Misschien dat ik het met openvijzen zou kunnen repareren, of iets anders mee knutselen.

Twee avonden later gaf ik een flinke ruk aan de lens en schoot ze weer in haar fitting. Het ding werkt terug, quasi perfect.
Twee keer tegenslag op twee dagen. Het is niet eerlijk.


Vakantie!

Idioot. Op tien minuten rijden van hier woont een erg sympathieke blogger (een van de weinige mensen wiens job ik benijd, overigens). Eentje die je ook wel eens in het echt wilt zien.

Maar om zoveel redenen lukte dat de laatste tijd niet. De tijd vliegt te snel enzo.

En dus vlogen we een kleine 3000km van hier om even, op een heerlijke lenteavond, bij een glas bubbels onder de Spaanse maan, te kunnen bijpraten. Wat niet kan achter den hoek, lukt absurdievelijk genoeg wel in den vreemde.

"We moeten dat vaker doen", krijgt dan wel een bijzondere betekenis.


God en de zwijnengriep

Wil je graag veel hits op je internetpagina? Leg dan een link tussen [random disaster] en [random groep ongelovigen]. Altijd pret.

"But lately, the Lord’s slaughter has been limited to the occasional flood, tornado and plane crash which involve just handfuls of nonbelieving sinners. But no more! The Lord is back with a vengeance.
[... de rest is er te ver over om te citeren]
[link] [via]"

We een mens doet grimlachen is de inspanning van de moderator om niet alleen alle gevloek in de comments en zelfs nicknames te schrappen, maar er ook nog eens een reden bij te geven. Wat resulteert in comments die er zo uit zien:
"Comment 20. by [Attempt to impersonate the Lord deleted] said
April 27, 2009 at 4:40 am

[Blasphemy removed]"

Het laatste commentje is dan weer mooi:
"Plato once said that for everything that exists, there is a perfect form of it somewhere. A perfect Human being, a perfect chair, a perfect stick; so that everything is a Shadow of that one perfect form. Now, if we follow that train of thought, that means that somewhere in the world there exists the perfect form of an insane blog rant.

This is that rant."


Dochter

M. -"Hey paps, jouw computer kan goochelen!"
SR. -"Huh? Hoezo?"
M. -"Kijk daar, in dat vakje staat het toch: goochel."


Kunnen lezen, het is een zegen.


Die dag in de electrogroothandel

Op zoek naar een strijkijzer, zag ik er eentje staan voor 15 euro.

Dat is productie, transport, stockage, winkelruimte personeel én twee jaar garantie. Plus winst.

Dat kan toch niet.


vrijdag, april 24, 2009

Bloot

Het is lente, de zon schijnt heerlijk. En plots lopen de helft van onze (toch de behaarde) studenten rond in korte broek.

Zou dat van 't jaar de mode zijn?


woensdag, april 22, 2009

Sh * t happens

Hem twee weken geleden naar het pension gedaan om zelf op vakantie te trekken. De ochtend waarop we hem moeten gaan halen, niet meer wakker geworden. Dag op dag elf jaar in huis geweest.Rust in vrede, kerel.

Verdomme toch.

De vrolijke vakantie verhalen zullen wat vertraging oplopen.


maandag, april 20, 2009

Hotel

Vakantie! In een hotel, daar liggen zo van die kleine liflafjes in de badkamer die de bedoeling hebben om je een gevoel van luxe te geven.

Op een ochtend (zouden we al mogen opstaan? als we heel stil spelen dan merken ze niet dat we al wakker zijn!) komen de twee oudsten dan toch het bed opgedonderd, elk met een emmer vol spullen en een cape om.

M. (zes) -"Kijk, wij zijn superhelden en wij komen de wereld redden!"
J. (vier) -"Ja! En we hebben kleine zeepjes om onze handen te wassen!"


Eat your heart out, Megamindy.


Verwerken achterstallige email

Gelukkig zit er wat afwisseling tussen.Zeer waar, als grap.

[noot:
* uiteraard heb ik het meteen nagerekend,
* uiteraard - luiheid heeft vele gezichten - door direct 121+144-169-196 in te tikken, ipv naar het ²-knopje te zoeken]


Zen

U vermoedde het al: terug van twee weken internetloos genieten.

Met als meest pijnlijke conclusie: u kan zonder mij en ik kan zonder u.

Moeten we dringend iets aan doen!


zaterdag, april 04, 2009

Doosjes

Windows, dat kent u wel. Dat zijn van die vensters op de computer wereld die je al kan open sinds de tijd dat de computer nog niet in een wereld zat.

Onze kinderen begrijpen dat niet. Vensters.

Tot op het moment dat iemand aankwam met het concept "Doosjes". Voordat je de computer afzet, moet je eerst alle doosjes dicht doen! En als je weer opnieuw begint, dan kan je er een openen. En als je erover nadenkt, dan is de metafoor van de doosjes véél correcter dan die van de vensters.

Raar dat Bill Gates destijds zijn product niet "Boxes" heeft genoemd.


donderdag, april 02, 2009

Damn you internet

Mailtje op 31 maart:
"vanaf morgen kan elke collega (OP, ATP, contractueel, Stuvo, poetspersoneel, ...) van [de hogeschool] een USB-stick afhalen bij de telefoniste.
"
'Morgen', dat is dus op 1 april dat je ergens naartoe moet gaan om iets gratis te krijgen.

Yeah right. Sinds het internet geloof ik by default niets meer van wat ik zie of hoor. Niet op foto, niet in tekst. En zeker niet zoiets voor de hand liggends.

Op 2 april ging ik dan maar eens schoorvoetend kijken en ja hoor, het was geen aprilgrap. De sticks waren overschot van een event en te krijgen bij het onthaal.

In zekere zin kan je het zien als een aprilgrap op een hoger niveau: mensen doen geloven dat iets een grap is, zonder dat het er een is?


woensdag, april 01, 2009

Crisis

Voor wie geïnteresseerd is, lijkt dit een must-read. Wel een lange tekst, van een Amerikaanse prof die zijn IMF ervaring omzet naar de context van de Amerikaanse bankencrisis.

Het lijkt wel alsof het over Belgie (en Fortis) gaat.

Enkele citaten, over het probleem:
"Typically, these countries are in a desperate economic situation for one simple reason—the powerful elites within them overreached in good times and took too many risks. [...] As masters of their mini-universe, these people make some investments that clearly benefit the broader economy, but they also start making bigger and riskier bets. They reckon—correctly, in most cases—that their political connections will allow them to push onto the government any substantial problems that arise."

De 'powerful elites' noemt hij enigszins provocatief de 'oligarchen'; topspelers die hun economische macht gebruiken om zich in te kopen in de politieke en in een soort zelfversterkende spiraal verweefd raken. Lippens en co, quoi. Zijn analyse is dat de overdreven macht van de Financiële wereld aan de basis van de crisis ligt, als een rode draad in de redenen die men klassiek aanhaalt (deregulatie, lage rente, chinees geld, de huizenhausse...).
"But these various policies—lightweight regulation, cheap money, the unwritten Chinese-American economic alliance, the promotion of homeownership—had something in common. Even though some are traditionally associated with Democrats and some with Republicans, they all benefited the financial sector. "
Die onderliggende reden is niet makkelijk aan te pakken, integendeel.
"Squeezing the oligarchs, though, is seldom the strategy of choice among emerging-market governments. Quite the contrary: at the outset of the crisis, the oligarchs are usually among the first to get extra help from the government,"
De invloed van de financiële sector sijpelde op den duur zelfs door in de populaire cultuur.
"As more and more of the rich made their money in finance, the cult of finance seeped into the culture at large. Works like Barbarians at the Gate, Wall Street, and Bonfire of the Vanities—all intended as cautionary tales—served only to increase Wall Street’s mystique. [...] Faith in free financial markets grew into conventional wisdom"

Over de oplossing:
"The challenges the United States faces are familiar territory to the people at the IMF. If you hid the name of the country and just showed them the numbers, there is no doubt what old IMF hands would say: nationalize troubled banks and break them up as necessary."
, maar dat is onvoldoende
"This may seem like strong medicine. But in fact, while necessary, it is insufficient. The second problem the U.S. faces—the power of the oligarchy—is just as important as the immediate crisis of lending. And the advice from the IMF on this front would again be simple: break the oligarchy."

Ik citeer selectief, lees het zelf om het beter te weten.

Zoals ik het begrijp zegt hij:
* nationaliseer de grote banken in ruil voor steun (kunnen ze zonder die steun, ook goed); op die manier krijg je eindelijk inzicht in hun werkelijke balansen
* breek ze op in kleinere onderdelen die minder politiek macht hebben, zet deze terug in de markt; verzamel de vergiftigde stukken en duw deze door de strot van de belastingsbetaler (er is geen alternatief)
* hervorm het systeem ten gronde;

Wij zijn er nog niet.


Auwch

Voor het geval dat uw kinderen nog eens een schattig roodwangschildpadje willen hebben.

Schept wel een ander beeld op de parabel van de haas en de schildpad.


Trein

Het voordeel van werken in het onderwijs is: je blijft in touch met het Hippe Volkje.
Zeker als je de trein neemt, samen met een hele meute pendelende studenten (ook van belendende scholen).

Zo zat ik vorige week op het bankje achter dat van twee stoere gasten - hun schouders te breed om mij er nog naast te passen. Gespreksonderwerp was een of ander labo én de plot van Thuis: "Wie zou het gedaan hebben?".

Ik zou geen idee hebben wat die persoon gedaan heeft, maar het was alleszins iets complex dat van alle mogelijke kanten besproken moet worden. Gaaf.[andere hippe vogels]