Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

maandag, maart 30, 2009

E-loket

Het vernieuwde E-loket van DSOnline doet nog niet helemaal wat het moet doen.Na het aanmelden krijg ik de boodschap "Volgens onze gegevens beschikt u momenteel niet over een actief abonnement. U neemt best contact op met de klantendienst."

Waarop ik prompt de klantendienst bel (ik geloof niet in webforms) en een vrouw mij onwaarschijnlijk vriendelijk te woord staat en helpt. Niet met het E-loket probleem, maar wel met datgene wat ik binnen het E-loket had willen doen.

Zelden voorgehad, zulke goeie service.


zondag, maart 29, 2009

Tip van de dag

Geheel vrijblijvend.

Moest je de aandrang hebben om een poot op te heffen en een plasje te maken, en moest je nog wat last met je evenwicht hebben omdat je net wakker bent uit een dutje, hef die poot dan niet op tegen een hulststruik.

Enfin, tenzij je iets wilt leren.


50mm

Alle grote merken verkopen een schandelijk goedkope 50mm lens met laag f-getal (niet zo laag als de professionele variante, maar toch). Vermoedelijk om de amateurliefhebber goesting te doen krijgen naar meer?
'lokes
Zo kan je bij kunst-licht toch nog (relatief scherpe) foto's trekken zonder flits. Iets wat - zonder full-frame - quasi onmogelijk is met een gewone lens.
Skyline
Enige nadeel: weinig scherptediepte, zodat je ofwel heel goed moet nadenken, ofwel maar één objectje scherp krijgt. En de 50mm heeft een kleine kijkhoek op een gewone digitale SLR.

Groot voordeel: je moet nadenken. Ook dat vaste brandpunt zorgt ervoor dat je jezelf moet verplaatsen om goed te kadreren, i.p.v. aan de lens te draaien. Of photoshop gebruiken.


donderdag, maart 26, 2009

Roodkapje

Maar dan op zijn 21ste eeuws verteld:


Waarschuwing

Moest u ooit het plan opvatten om kinderen groot te brengen, leer ze dan niet lezen.

Want voor dat je het weet loopt er een meisje met een moppenboek te grappen door het huis. Met een schuddebuikende Jommeke-en-vrienden op de cover; bolle toeten en al. Het is een onmogelijk te vermijden fase.

Kende u trouwens die mop van de koe?


Timing

Timing is essentieel.
"A US man who thought he was dying and confessed to killing a man in 1977 has been charged with murder after he got better."


woensdag, maart 25, 2009

Toebak

Maar dan van het straffere type.[img]Zo komt u nog eens iets te weten.


dinsdag, maart 24, 2009

Tijd teveel?

Speel dan Tetris in HD.

Vooral mooi om op te zetten en enkele dagen later nog eens naar te kijken?


Een week later

Een Ridder komt een kamer binnen, snuffelt rond en trekt een wat-is-dat-allemaal-dat-ik-hier-opsnuif-frons.

Waarop dochterlief: "Gas."

Het is grappig als ze weten dat ze grappig zijn.


Slimslim

Microsoft heeft al een tijdje haar eigen versie van Flash, "Silverlight" genaamd. Maar de marktdominantie van flash is zo groot dat het moeilijk is om je eigen programma geinstalleerd te krijgen op 's mensen computer.

Oplossing: archiveer het Pleejbooj archief én stel dat enkel beschikbaar via Silverlight. Dan heb je toch al 50% van de computers te pakken.

Geheel daarmee niet verbonden: gisteren zag ik dat Tante Annie niet meer op het achterblad van Vacature staat, maar in het midden. Mét foto en al.


vrijdag, maart 20, 2009

Gas

Soms moet je gewoon het juiste puzzelstukje aanbieden, om iets uitgelegd te krijgen. De juiste context, om zo te zeggen. Bijvoorbeeld:

SR -"Het ruikt in de kelder wat naar gas."
Dochter M. -"Wat is dat, 'gas'?"
SR -"Gas, dat is zoals de lucht."
M. - "???"
SR -"Wel, alles wat niet vast of vloeibaar is."
M. - "???"
SR -"Wel, ijs dat is bevroren water. Water, dat is vloeibaar water en als het kookt kan komen er wolken uit de pan en dat is gas. Of rook van een vuur. Of..."
M. -"???"
Waarop de Sponzen Eega: "Zoals wanneer je een wind laat in bad."
M. (licht gaat branden) -"Aaaah! Dat is gas."


donderdag, maart 19, 2009

Text

Proper gedaan, dit filmpje.De inhoud is een beetje, dinges, maar de vorm mag er zijn. Via.


zondag, maart 15, 2009

Metafoor

Zo, ongeveer, voel ik mij de laatste dagen.Verwarrend.

Schitterende set foto's van Venetie, trouwens.


donderdag, maart 12, 2009

Stoet

Vorig weekend carnavalsstoet. De meeste mensen worden er somber van, of cynisch, maar als je gaat voor het plisier, de spanning vooraf, graag verkleden, dan heeft het wel iets. Door de snoep graaiende oogjes van je kinderen dus.

CarnavalCarnaval
Om de een of andere reden heb ik alle foto's in tweevoud gemaakt.
CarnavalCarnaval
Enkele seconden na het einde van de stoet, zet de Leuvense burgemeester zijn poot tegen heel het gebeuren en worden de laatste bewijzen van de stoet opgekuist.
Leuven Vlaams?Leuven Vlaams?
Carnaval is een volks vermaak, maar in het klassieke socialistische denkkader niet verheffend genoeg (maar eerder standenbevestigend). Vandaar, vermoedelijk.

[zelf zou ik een update van het gebeuren naar iets zoals de Zinneke parade wel nuttig vinden, het blijft iets erg vreemds, de stoet.]


woensdag, maart 11, 2009

IRA

Bomaanslag in Noord Ierland. Vreemd.

Hier volgt een theorietje.

Al mijn halve leven was er oorlog in Noord-Ierland. De protestanten wilden graag blijven onder de vleugels van het (rijke) Britse rijk, de katholieken zochten aansluiting bij het arme Ierland. Bomaanslag na bomaanslag, wederzijdse wreedheden.

Toen gebeurde het Ierse Economische Wonder. Met hulp van Europees geld groeide Ierland uit tot een dynamische economische staat. Ierland werd rijk.

En plots ging het vredesoverleg een stuk beter. Na jaren van oorlog deed de economie wat de politiek niet kon: vrede brengen. Je kan het ze niet kwalijk nemen, als ze kijken naar het rijke broertje in het zuiden, om toch wat meer toenadering te zoeken.

Eind goed, al goed?

Toen kwam de financiele crisis, die de jonge Ierse economie blijkbaar sterk heeft geraakt. Samen met de recessie is het spook van de oorlog weer daar. Veel sneller dan een mens het zou gedacht hebben.


dinsdag, maart 10, 2009

Wereld

Iets anders.

Dochter (6) zit aan tafel en spuit plots een wereldlijke wijsheid.
M: -"Papa, als twee meisjes trouwen, weet je dan wat je hebt?"
SR: -"Nnnneuh?"
M: -"Lesbi's! "
SR: -"Jep, en wat als twee jongens trouwen?"
M: (pauzeert denkend) "Hmmm...dat weet ik nog niet."


Nog. Ik wist niet dat dat woord ook dreigend kon klinken.


maandag, maart 09, 2009

Blok

[]Hah, bij het Vlaams Belang zijn ze tegenwoordig dan toch *voor* de hoofddoeken geworden. Het kan verkeren.

[noot: ja dit is een gemakkelijk grapje, ja je zal dit nog een aantal keer elders lezen, maar jammer genoeg is het bittere ernst - (ook) het Blok zet zijn huig naar de wind]


woensdag, maart 04, 2009

Citaat van de dag

Ik ben een mens met een Boodschap. Niet zomaar een boodschap, neeneenee een Boodschap. Daarom vermoedelijk dat ik in het onderwijs ben verzeild geraakt, zoals anderen in een methadonkliniek. Want kennis doorgeven, dat is slechts een afkooksel van het echte spul. Gelukkig heb ik sympathieke vrienden, die mij af en toe laten oreren, terwijl ze achter hun luisterend gezicht ongetwijfeld aan de volgende vakantie denken. Waarvoor dank.

Soit. Het is dezelfde afwijking die mij altijd doet zin krijgen om gesprokkelde citaten door te sturen. Meestal hou ik mij goed in, maar dit wil ik u echt niet onthouden. Wijsheid in haar meest vrouwelijke vorm.

Uiteraard een beetje fors uit de context geknipt.
Het mag een zegen heten dat kinderen zo klein zijn. Of ze hadden onze zuurverdiende beschaving allang aan gruizelementen geslagen. Goddank staat er een heel leger kleuterjuffen met getrokken zwaard aan de poorten van ons goed fatsoen. Want kinderen zijn opgetrokken uit onmiddellijke driften. Eigenlijk zijn ze de mens in zijn puurste vorm: boosaardig.
[komt van bij onze tante]


Neus

Gevonden via e-mino, een hele mooie remake van een klassieker. De Pinnokio paradox:[img]


maandag, maart 02, 2009

Kameraden!

In deze tijden van crisis steunt den Aldi de activisten die overwegen om te gaan betogen voor de goede zaak.Met dit multifunctionele sjaaltje kan je elke charge van de rijkswacht, het waterkanon of aanvallen met traangas weerstaan.

Ontwaakt, verworpenen der aarde!


Vrolijk

Zoals wanneer je buitenkomt en de belofte aan de lente hangt in de lucht.[img]
En dan kan de bomma haar afstandsbediening weer gebruiken.
[img]
Allemaal samen: *oooooh*.[img]


Getallen

Een beetje overdreven (jammer), maar toch het bekijken waard.[video]