Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

donderdag, juli 31, 2008

Lens

Als je tegenwoordig in een speeltuin rondhangt, dan zie je ze overal: (groot)vaders met een DSLR rond hun nek.

Keikoel en keigaaf (ja, ook ik loop daar zo wel eens rond), maar in 90% van de gevallen overbodig. Wat zeg ik: te lage kwaliteit voor het geld dat ze uitgeven. Er zijn veel gewone fototoestellen, weliswaar uit een prijsklasse vergelijkbaar met de DSLR, die een zeer goeie lens ingebouwd hebben; minder wegen; evenveel of meer functies hebben. Als je een even goede lens voor je SLR wilt, ben je al vlug een paar honderd euro extra kwijt.

Maar het klik-geluid van een echte sluiter is natuurlijk onvergelijkbaar.
En het *idee* dat je zoveel nieuwe lenzen kan kopen als je wilt ook.

Al kopen in de praktijk die (groot)vaders vaak één keer een 18-200 van Tamron of Sigma (niks mis mee, trouwens) en halen die nooit meer van het toestel.

Eigenlijk is het de bedoeling van een reflexcamera dat je minstens nog eens zoveel geld uitgeeft aan goeie lenzen. Een breedhoek, een zoom, een walk-around en een zotte aankoop, bijvoorbeeld.

Na de examens heb ik mezelf alvast op eentje getrakteerd, een 28-135 en het moet gezegd: foto's maken is dubbel zo leuk geworden.

Goya had het mij nog zo gezegd: als je één keer een betere lens hebt gebruikt, dan wil je niet meer terug naar een kitlensje. Hij heeft gelijk. Een foto als deze hiernaast had ik nooit met een kitlens kunnen maken. Een getalenteerder iemand misschien wel. Maar ik niet.

Volgende doelwit: een breedhoek met een pervers klein f-getal.


Vraatzucht

Een meisje houdt mij aan op straat. In de achtergrond schieten haar vriendinnen andere passanten aan:
- "Meneer, meneer, kent u de 7 hoofdzonden?"
SR: "Heuh, wacht even."
- "Ik bedoel die van de film, je weet wel, 't is voor een spel."

Ontkerkelijking in de praktijk. En ik die dacht dat de 7 hoofdzonden door Humo uitgevonden waren.

Vraatzucht (gulzigheid) is er één van.
Vraatzucht
Moge de slakken in onze tuin branden in de hel.


Spreekwoord

Het spreekwoord zegt: in zijn eigen huis is elke hond een leeuw.

Maar soms ook een tijger
?


maandag, juli 28, 2008

Diepe wijsheid van de dag



Deze ook zeker bekijken. [via]


zaterdag, juli 26, 2008

Kts

J: -'Mijn buik doet zeer.'
Hij stond in het midden van de keuken.
-'Al de hele tijd.'
Krampen.
-'Ik voel me niet lekker.'

Ik zag het starten in zijn buik. In stralen kwam het er uit. Als overdreven goedkope truckage uit een slechte film. Twee keer de perfecte valparabool.

-'Zo. Dat is beter.'

De mens is een wondere mechaniek.


donderdag, juli 24, 2008

Primeur

Uit de reeks nutteloze weetjes: vandaag was het een aflevering van Friends die ik nog niet gezien had. Vermoedelijk de aflevering die ik nog niet gezien had.

Niet dat er hier een speciale fan zit, maar ze zenden dat al een jaar of zes het laatste-fles-moment, en ter indommeling van de pups heb je dan iets neutraals nodig.

Gemiddeld gesproken zie ik er fragmentair toch een stuk of twee per week. Dat is qua frequentie meer dan ... dat ik frieten eet. Of in de stamkroeg geraak. Of levensreddende brain surgery uitvoer.


woensdag, juli 23, 2008

Kapper

Voor en na.
Kapper
Het lijken wel andere mensen.


maandag, juli 21, 2008

Nacht

Een mooie avond. Een hond die in het donker nog eens buiten durft. Een nieuwe lens.

En allemaal auto's die als statief kunnen dienen.
Nacht
De nieuwe sociale serviceflatswijk naast het park is niet mooi.

Ja, er zal architecturale poezie rond bestaan, maar al het groen is met tegels opgevuld. Geen tuintjes, wel de goedkoopste zwarte baksteen.
Nacht


Geeuw

Pietel zegt:
"Hoewel iedereen zowat een DSLR heeft, zijn maar weinig mensen met video aan de slag. Wanneer ze dit doen is dit vooral om de eerste stapjes van hun kinderen te filmen. *Geeuw*"
En objectief gesproken heeft hij, zonder twijfel, gelijk met die geeuw.
Draaiding
Maar *wacht maar* tot hij zelf kinderen heeft.
Elke blik op bijna allemans fotoverzameling toont het: een mens kan het echt niet laten.

Dat geldt natuurlijk enkel voor uw kroost. Die van ons is namelijk toevallig net die ene uitzondering die niet saai is om naar te kijken.
Wandeling


zondag, juli 20, 2008

Vertaling van de dag

Mensen op een bankje.

- "What is this food?"
- "It is home made fleshbread."


BHV

Eergisteren hoorde ik mezelf aan een Italiaan de Belgische crisis uitleggen. Niet simpel, hoewel zij met bv de Legaa Nord wel wat aanknopingspunten hebben.

Het is een aanrader om het eens te proberen; vooral in een tal (Engels ofzo) waarin je niet superveel niet-alledaagse woorden gemeenschappelijk hebt.

Ik heb van mezelf onthouden dat we enkel kunnen blijven bestaan als land (indien dat gewenst zou zijn) wanneer we opnieuw een federale politieke klasse toelaten.


woensdag, juli 16, 2008

Kyoto

FOTO VMMAAlle goede ideeen bestaan al.

Zo vroeg ik me een tijdje geleden het volgende af: mensen die zonnepanelen zetten, proberen daarmee zoveel mogelijk energie van de zon te absorberen en om te zetten in bv. licht en warmte. Daardoor stoten ze minder CO2 uit (tenminste als die panelen meer kunnen opvangen dan wat ze aan energie kosten om te maken - daar is nog een beetje discussie over), maar houden ze wel de verfoeide aardverwarmende zonneenergie binnen de atmosfeer.

Als we nu in de plaats daarvan, met een even grote investering, zoveel mogelijk daken *wit* zouden verven, om zoveel mogelijk straling terug de ruimte in te kaatsen (jaja, een deel wordt in de broeikas gehouden, maar toch veel minder dan met die energieabsorberende daken). Zou dat in het totaal niet meer opleveren qua opwarming dan die zonnecellen?

Misschien een goed idee.

En kijk, wat zagen wij vandaag bij Livios? Witte daken. Alles bestaat.


dinsdag, juli 15, 2008

Val 2

De Bel20. Gulzigheid komt af en toe met een prijs.

Ik bezit - uit nieuwsgierigheid - enkele aandelen (i.e. drie stuks en een fonds).

Als ik mijn life-savings gestopt zou hebben in deze belegging, dan was ik de afgelopen weken nu een half jaarloon kwijtgespeeld. Gelukkig blijft het met dat handvol beperkt tot een digitaal fototoestel.

Maar stillekensaan wel een goed.


Val 1

De regering. Ik had hem niet zien aankomen.
(redenering: te veel partijen willen geen verkiezingen; maar blijkbaar kan ze ook nog eens vallen zonder)

Daar valt zoveel over te zeggen dat ik mij dringend in de auto moet reppen.

(helaas komen er de rest van de week twee italianen logeren)


zondag, juli 13, 2008

The Jedi Gym

Dat we daar nog niet zijn ingeschreven.

(in het midden overdrijven ze spijtig genoeg wel een beetje)


zaterdag, juli 12, 2008

Citaat van de dag

Philippe Moureaux: "De Vlamingen proberen de Franstaligen niet eens meer te begrijpen. Ze zijn er wellicht niet eens toe in staat."

Waar is de tijd dat de wereld te klein was om "Maar blijkbaar zijn de Franstaligen intellectueel niet in staat om Nederlands te leren, waardoor dat uitzonderingsstatuut verlengd werd".

Gaan ze dat nu echt tot in 2011 volhouden?


Boem.

Dat van Iran, en die gephotoshoppede foto van de raketlancering, dat dreigt een nieuwe rage te worden.


vrijdag, juli 11, 2008

Vlaggen

Het is u misschien opgevallen, maar tegenwoordig ziet men op de televisie nauwelijks nog Belgische vlaggen en steeds meer Vlaamse leeuwen. Bij wielerwedstrijden, evenementen, feesten en verkiezingsmeetings, tot en met de overwinningsspeech van Yves Leterme die voor de ogen van de camera's zijn triomf gereduceerd zag tot louter Vlaamsche motivaties.

Ze lijken overal te zijn, en toch kent u niemand die met leeuwen zwaait. Rarara.

Het is natuurlijk geen toeval. Er is namelijk een vereniging, Vlaanderen Vlagt, die het eenvoudige maar effectieve idee had om overal waar camera's komen, met Leeuwen te gaan zwaaien. Vermits ons geheugen zich vaak beperkt tot (televisie)beelden, lijkt het alsof die geel-zwarte vlaggen overal zijn. Maar dat is niet zo. Werken doet het wel.

Op hun website staat herhaaldelijk dat ze enkel een positieve boodschap willen brengen, vrolijk en aan geen partij gebonden: "VL² voert actie voor Vlaanderen, niet tegen België."

Maar toch geeft het mij een vreemde smaak in de mond. Misschien omdat ik sowieso niet tegen verheerlijking van symbolen kan, of omdat ik achter zinnetjes als "Ook maken wij tijdens acties geen onderscheid tussen de Leeuw van de Vlaamse Gemeenschap en deze van de Vlaamse Ontvoogding.We proberen ze alle twee in evenredigheid met de wil van het Vlaamse volk te voeren." iets ranzigers proef?

Discussies over de staatshervorming vinden ze achterhaald "VL² neemt over de Vlaamse natie geen standpunt in, maar ervaart ze als een evidentie."

Ik niet. Een land zonder grondstoffen of kolonie, kent geen welvaart. En tot nader order is Brussel onze enige grondstof. Zonder Brussel is Vlaanderen niet zoveel meer dan een hoop illegaal geplaatste bakstenen.

Een prettige 11de juli verder.


Zomerschoonmaak

RoosMensen met een droogkast weten dat: stof komt van kleren. Het meeste stof ligt in kamers waar mensen hun kleren aan- en uittrekken. Wie een stofvrij huis wilt, kan zich beter in de auto omkleden, of in de tuin, daarom.

Toch waren we nog verbaasd toen bleek, bij alweer een schoonmaakactie, dat het stof op de kamer van dochter M.... rozig is.

Wonderlijk.


De zeepkoning

Soms moet je, zoals de Duitsters indertijd, gewoon capituleren.

Proper eten lukt niet van de eerste keer.
De zeepkoning
Dan kan je kiezen tussen hem inwikkelen in bavetten of gebruik maken van de puike afwasbaarheid van het menselijke vel.


donderdag, juli 10, 2008

Zomer

Zouden de weergoden al doorhebben dat onze jeugd door het veralgemeende rookverbod dingen als "pijpenstelen" niet meer kent?

Misschien moet iemand ze toch eens mailen.


Ziek

Het is vakantie, dus ben ik ziek. Vakantieziekte, decompressie, ik weet niet of het een naam heeft, maar ik ken nog wel mensen die er last van hebben.

Wanneer je, zoals wij, gebetonneerde vakantiemomenten hebt, met georganiseerde uitputting net ervoren, dan heeft een lichaam al eens de gewoonte om vermoeidheid op te sparen. Dan leef ik (onbewust) een tijdje met opgetrokken buik, tot er zich ergens onbewust een schakelaartje omzet.

Dan zak ik onveranderlijk spreekwoordelijk wat in elkaar, meestal met een soort keelontsteking.

Blijkbaar is mijn keel deze keer van oordeel dat de vakantie vandaag pas begonnen is (gisteren stond een laatste dagje school op de kalender).

Hoera!


zondag, juli 06, 2008

Bouw

Jezus.

Wat wij eigenlijk niet allemaal verdragen van mensen die in den bouw werken, ongelooflijk. Te vroeg, te laat, half werk, geen werk, halve facturen, foute facturen, niet gehouden beloften, gemiste afspraken, zwart geld, steekpenningen... ik ken van elk voorbeelden uit eerste hand.

Niet dat ik ze niet begrijp, wanneer ze bijvoorbeeld elk individueel uitleggen waarom ze bijvoorbeeld weer niet hun belofte nakomen. Maar als sector is het een schande.

Dertig jaar geleden zouden we zulke dingen nog verdragen hebben van een dokter, die een levensbedreigend gezwel zou wegsnijden. Vandaag niet meer.

Moest een gemiddelde arts zijn patienten behandelen zoals het gemiddelde bouwbedrijf zijn klanten, het zou rap gedaan zijn.

Vreemde stiel.


Onderwijs

De miserie met een job in het onderwijs is: je kan dat niet afzetten.

Dan zit je op een zaterdagavond om half een nog emails van studenten te beantwoorden.

In de vakantie.

Want dat is wel een van de voordelen van het onderwijs: veel vakantie. Moesten we minder vakantie hebben, dan zouden we veel minder werken tijdens de vakantie.

Want dan zou het nu een werkweek zijn.

Vreemde stiel.


dinsdag, juli 01, 2008

Eb Log

Een weblog is een paradox.

Aan de ene kant zijn er heel wat mensen die - vaak zonder dat ik het weet - zich op de hoogte houden van ons bestaan hier.

Maar aan de andere kant kan ik de dingen die ik echt wil zeggen aan sommige van die mensen niet opschrijven.

Sommige dingen kunnen nog tussen de regels, zoals 'het was zo lastig dat ik mei nog maar net heb kunnen lezen', maar dat heeft dan weer die zelfingenomen ik-heb-een-clubje-en-jij-zit-er-niet-in bijklank.

Nog andere dingen kan een lezer pas goed inschatten als hij de schrijver en de context goed kent, en die laatste wijzigt sneller dan een blogpost verdwijnt.

Bijvoorbeeld een uitspraak als:
'Goh, wat wonen er veel blote vrouwen op dat internet.'

Die kan u onmogelijk goed interpreteren ('Goh' is nl. een woord dat ik zelf nooit gebruik; het is een zin die dus niet uit mijn mond komt, maar uit de mond van een overjaarse puber, etc.). Maar het internet zal zich voor eeuwig herinneren dat ik het neerpende.

Andere uitspraken vergen dan weer repliek, dialoog en discussie, zoals mijn verbazing - en hiermee blijf ik graag in dezelfde sector als het citaat hierboven - dat onze wereld aan de ene kant zo hysterisch doet over pedofilie terwijl vele vrouwen zich scheermesgewijze verplicht schijnen te voelen om zichzelf in twaalfjarigen te verkleden.

Zoietts heeft enkel zin bij een glas wijn.

Waarop mijn lieftallige ongetwijfeld zou vragen: hoe weet jij dat eigenlijk?

Het stond in de Flair, bij de tandarts.