Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

donderdag, oktober 16, 2008

Peilingen

De wiskundemeisjes verwijzen, als vele anderen, door naar een post van Terry Tao over verkiezingspolls.

Daarin probeert hij uit te leggen waarom je met 1000 respondenten even accuraat het stemgedrag van 1 miljoen Brusselaars te voorspellen, dan dat van 200 miljoen Amerikanen. Elk van mijn studenten kan u voorrekenen dat om een ja-neen-vraag te pollen met een betrouwbaarheid van 95%, het volstaat om ongeveer
10000/p²
mensen te bevragen, indien de verwachte uitslag ongeveer 50-50 is. p is dan de foutenmarge die je wilt, in procenten. Zo kan je het percentage kiezers van Obama (of McCain) voorspellen met een foutenmarge van 3% indien je 10000/3²=1111 mensen bevraagt. De formule van Terry Tao is wat eleganter: hij berekent de betrouwbaarheid van een poll met een foutenmarge van r gelijk aan
1-1/(4r²n)
.
In theorie tenminste, want je maakt daarbij nogal wat boude veronderstellingen, waaronder: de bevraging gebeurt random, iedereen antwoordt eerlijk, de groep kiezers is homogeen - bijvoorbeeld geografisch (of je moet je random bevraging verhoudingsgewijze gaan spreiden over de verschillende gebieden). Niet makkelijk.

Nog moeilijker zijn de vereisten dat
* de vraag moet een eenvoudige ja-neen vraag zijn: bij presidentsverkiezingen kom je daar eigenlijk zelfs niet mee weg, aangezien mensen ook kunnen kiezen om niet te gaan stemmen, of op Ralph Nadar;
* iedereen moet antwoorden: omwille van de homogeniteit.

Bij gewone verkiezingen, waarbij je moet kiezen tussen meerdere opties, waarbij er politiek correcte antwoorden bestaan, waarbij men telefonisch pollt in de groep van mensen die tussen 6 en 7 's avonds hun telefoon opnemen, zijn de uitslagen van de peilingen volledig onbetrouwbaar. En zelfs als ze betrouwbaar zouden zijn, dan is een foutenmarge van 3% op de verkiezingsuitslag van bv. de NVA redelijk zinloos: je voorspelt dan dat de NVA 6% plus-of-min 3% zal halen. Die voorspelling kan ik ook, gratis en voor niks, vanuit mijn bad, maken.

Maar zelfs bij de Amerikaanse verkiezingen toonde De Standaard vandaag een grafiekje waaruit blijkt dat er niet erg veel lijn in zit. En toch blijven we peilingen houden, lezen en geloven.
De mens smeekt om bedrogen te worden, dat is de openingszin in het Grote OplichtersHandboek.


4 Comments:

At 10:48 a.m., Anonymous Anoniem said...

was het niet in het boek "hitchhiker's guide to the galaxy" dat in de US de volgende president wordt verkozen door één (door een computer gekozen amerikaan) te vragen wie 't moet worden. Die ene goed gekozen amerikaan blijkt een betrouwbare stem te zijn.
zou in alle geval efficienter zijn dan al dat geprul nu met digitale stembrieven die niet hack-proof zijn etc.

 
At 4:05 p.m., Anonymous Anoniem said...

De modale man houdt toch gewoon van getalletjes, het lijkt hem het gevoel te geven dat alles "wetenschappelijk" klopt.
Voorbeelden genoeg (in vooral de populaire kranten):
- kans op regen (met uitzonderlijke getallen zoals 17 en 57%, ik vroeg me dan in de zomer af, wat een "weerman" doet besluiten dat het vandaag 20% kans tot regen is (waarom niet 30%))
- de voetbalmatchen, elke speler krijgt bijna een kans mee en het uiteindelijke resultaat (natuurlijk is dit een ander vak want sport draait rond voorspellingen, daarom volgen we het ook, zien of alles klopt.)
- de wielrenbladzijdes zijn nog het vaagste met een sterrensysteem, geen rechtstreekse getallen.

Maar het is wel altijd duidelijk dat vooraleer er iets gebeurt de man een getalleke moet gezien hebben met de kans van wat er kan gebeuren. Misschien, vermoedelijk, grote kans dat en waarschijnlijk volstaan niet meer.
En ik denk niet dat hij zich iets aantrekt als die getallen niet echt accuraat zijn...

 
At 4:12 p.m., Anonymous Anoniem said...

"There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics."

 
At 5:05 p.m., Anonymous Anoniem said...

-- De mens smeekt om bedrogen te worden

Ik dacht dat dat de eerste regel was in het beleidsplan van Fortis?

collega JV

 

Een reactie posten

<< Home