Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

woensdag, mei 07, 2008

B-H-V

Morgen wordt er welles-nietes-welles-nietes gestemd over BHV. Ik vind het onwaarschijnlijk cynisch hoe men een eenvoudig probleem tot zoiets ingewikkelds heeft gemaakt.

De oorzaak: de vorige regering probeerde - vooral op wens van de Vlaamse partijen - met de invoering van provinciale kieskringen én een kiesdrempel de restanten van de VU in eigen rangen te verzamelen en het ontstaan van partijen als LDD in de toekomst tegen te gaan. Dat is gedeeltelijk gelukt (Agalev werd uit het parlement geblazen, Spirit en NVA zijn niet levensvatbaar op zich; LDD bestaat).

Het probleem: om de Waalse partijen te lijmen werd beslist om in Vlaams Brabant een uitzondering te maken, met een kieskring rond Leuven en een met BHV. Het hoogste grondwettelijke hof van het land oordeelde dat dit niet correct is. Dat er geen verkiezingen meer gehouden kunnen worden totdat het probleem opgelost is.

De oplossing: Splits de B van BHV en voeg de rest bij Leuven; of ga terug naar de oude toestand.
Franstaligen die in Vilvoorde stemmen willen ronselen kunnen (en zullen) daar gewoon op een lijst gaan staan.

De deadline: de stemming in het parlement. De datum van deze stemming wordt gekozen door de Franstalige partijen, die via belangenkconflicten het probleem over de volgende regionale verkiezingen kunnen tillen, als ze dat willen.

Het angeltje: Als BHV zonder communautair akkoord gesplitst wordt, valt vermoedelijk de regering en komen er verkiezingen.

De mensen die het ingewikkelder dan dat maken, doen dat omdat ze er denken voordeel aan te hebben. Of nadeel aan verkiezingen. Dat maakt dat de volgende partijen geen snelle oplossing willen:
- CD&V-NVA en FDF hopen hun stemmenwinst te consolideren door zich strak op te stellen
- OpenVLD wilt geen snelle federale verkiezingen omdat ze schrik hebben voor een aderlating richting LDD
- SP.A ondergaat liever een oppositiekuur; de Vlaamse verkiezingen zijn volgend jaar al en dan gaat het om echt zeggingschap; ze hebben die tijd nodig om zich te herpakken
- LDD/Groen!/VB spinnen als oppositiepartij garen bij politieke chaos
- MR heeft schrik om niet meer de grootste partij te zijn

De volgende partijen willen m.i. wel graag verkiezingen:
- PS voelt zich niet goed in een regering zonder SP.A en hoopt om terug over de MR te wippen; bovendien kan Di Rupo een verkiezingsoverwinning erg goed gebruiken om zijn eigen positie in de partij op te lappen
- CDH hoopt de ijzersterke "Non"-profilering in het hele communautaire dossier te verzilveren in een Grote Sprong Voorwaarts

... dus als je het cynisch bekijkt, dan heeft Elio Di Rupo bewust de afgesproken BHV vertragingsmechanismen stopgezet omdat hij graag wilt dat de Vlamingen BHV eenzijdig oplossen. Zo kunnen er wettelijke verkiezingen gehouden worden, met de Franstaligen in een slachtofferrol. CDH heeft dan bovendien een argument om elke verdere staatshervorming af te schieten. Win-win-win.

Politiek is simpel.

(maar of het ook zo zal uitdraaien? De Morgen leert ons alvast hoe de stemming uitgesteld zal worden)


3 Comments:

At 9:50 p.m., Anonymous Anoniem said...

De media hebben m.i. ook (weer) eens boter op het hoofd.
Correcte verslaggeving hier is vaak ver zoek [Liever nog direct of via lezersbrieven zeggen dat de koopkracht toch véél belangrijker is, dat er niemand van BHV wakker ligt enz. Maar woon maar eens in de rand waar de verfransing toeslaat en de daar geboren mensen niet meer in hun taal bediend worden. En neen, ik ben geen VB-er, maar heb wel familie in de rand die daar al generaties woont en het nu dat aan de lijve ondervinden.]
Waar kan je lezen (afgezien van deze blog bv :-)) ) en horen dat het een door de vorige regering gecreëerd probleem is, dat wettelijk gezien MOET opgelost worden ? Wie vertelt er ons over de hypocrisie van politiekers van bijna alle partijen die A zeggen en B doen ? Of A zeggen tegen RTBF, B tegen VRT, C tegen de pers, D tegen elkaar en E doen ?
Hoe pervers is het niet als er lijstjes met mogelijke vertragingsmaneuvers gepubliceerd worden als handleiding voor die politiekers die er zelf eventueel niet opgekomen waren ? Is dat nog verslaggeving ? of eerder deel van de stemmingmakerij ?
Bah !

 
At 10:09 p.m., Blogger Sponzen ridder said...

Ik denk dat ze zelf ook wel op die maneuvers gekomen zouden zijn :)

 
At 5:39 p.m., Blogger Unknown said...

Good post, awesome stuff :)
Cheers,
BHV Cursus

 

Een reactie posten

<< Home