Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

vrijdag, maart 30, 2007

Eitjes eten

Morgen Paasvakantie!

De Sponzen Ridder zit dan tijdelijk zonder computer, en dat zou je wel eens kunnen merken.
Extreme makeover
Deze kerel zegt het helemaal.


Time

It does fly.

The cape man...The cape man
een paar dagen...een half jaar


[update: lap, ik zie dat Anna voor haar eerste verjaardag een heel fijn reeksje heeft gekregen. Proficiat meid. Zou ik dit postje nu moeten wissen?]


Zucht

Ik ben mezelf dinsdag gaan laten opleiden.

Technisch kwam dat er op neer dat ik in een lokaal moest zitten met 60 gemotiveerde onderwijs meisjes en amper 5 jongens.

Buiten scheen de zon.

Toch heb ik volgehouden, tot bijna het hele einde.
Lentezucht
En het was baaie interessant!

Wist je dat mensen die een studierichting kiezen op basis van het earning potential, vaker falen dan andere? Dat studieinzet dubbel zo belangrijk is dan studietijd? Dat academische zelfzekerheid qua studie drie keer zo belangrijk is? Dat en nog veel meer hebben we daar geleerd.

Maar puur technisch had dat ook op een terrasje gemogen, bij dat weer.


woensdag, maart 28, 2007

Taal

Vorige weekend wandelde ik vrolijk langs de vrachtwagen van een terrasbouwende tuinman. Op zijn Collstrop bolide stond de slogan
"Omdat uw tuin 'hout' waard is."
Het regende pijpe(n)stelen en dus nam ik rap een kiekje van deze nerdy slogan. In de zin van: deze mens komt alleen in tuinen die het verdienen om zijn hout te kunnen dragen?

Pas vijf minuten later viel mijn frank. Collstrop is een bedrijf uit West-Vlaanderen (het ligt langs de tapijtensnelweg), en dààr is dat natuurlijk een goeie woordspeling.

Nu ja, goed.


maandag, maart 26, 2007

Generaties

Wat evident is voor de ene generatie, is dat niet meer voor de volgende. Hoewel het bij filmpjes makkelijk is om via montage bepaalde effecten na te streven, blijft het confronterend.

O ja, en Excel is nog steeds het belangrijkste Desktop Publishing pakket [link].

Teachertube rocks.


zondag, maart 25, 2007

Dialoog bis

Eentje uit de reeks: 'ik dacht dat ik het er even kon tussen schuiven'.

M. is aan het schilderen. En dan is positieve feedback altijd nuttig:
- 'Mooie tekening meid. En, wat is het?'


- 'Het is een kindje
[korte pauze]
... dat verdrietig is omdat
het geen ballon krijgt
van zijn mama
hoewel het zijn verjaardag is
krijgt hij er toch geen.
'

Allavooruit!

(Mouseover voor wie de ballon wilt zien.)


Dialoog

J. (2.5) is verdacht stil bezig in de keuken. Dad alert dus.

- "Kijk papa, als ik aan dit knopje draai, dan gaat dat lichtje aan."
- "Inderdaad! En ook de oven."

Jongens en knopjes, van wie zou hij dat kunnen hebben.


zaterdag, maart 24, 2007

Serieuze mensen

Wij zijn serieuze mensen.

Zo hou ik bv. erg veel van computers, maar niet van computerspellekes. Ze maken mij te veel lawaai. Computerspellekes zonder geluid, dat gaat nog; en ook met liefst niet meer dan 3 knoppen. Dus geen playstations, xboxi, gamecubes in dit huis.

En toch, sinds gisteren staat hier [en dat is in het geval van dit apparaat zeer letterlijk te nemen] een PS3 te blinken. Inconsequent?
Licht
De clou is dat, in tegenstelling tot de XBox die PC-hardware bevat, de Playstation3 een Cell processor bevat. Dat is een keikoel, supergaaf, meganieuw processor concept, gebouwd rond een centrale powerpc en met 8 fijne vectorvrienden errond. Dit overgoten met een saus van geheugen en bandbreedte, moet van de Cell architectuur een superieure rekenmachine maken. Spelcomputers bereiden nog steeds de weg van de technologische vernieuwing, weet u wel.

Enfin, we hebben op school een onderzoeksproject rond/met die beruchte Cell, en de Playstation is de goedkoopste manier om er hardwarematig aan te geraken. Linux op je gameconsole, zoals gezegd houden we van computers. Wel jammer dat ik hier geen USB toetsenbord heb liggen.


donderdag, maart 22, 2007

Nog eentje om het af te leren

Nog eentje. Sommige mensen zien meerdere dimensies als ze er eentje zien flikkeren.

[klik! het is een animated gif]

Merk op hoe het beest gelaten zijn wenkbrauwen fronst, in de stijl van 'is hum daar weer?'.

Hij ook al. Daar bestaat vast wel een Latijns citaat over.


Raadsel

Geen tijd voor geêlaboreerde toestanden, dus maar een klein raadseltje:
Orden de ridders van klein naar groot
Van groot naar klein
[Click to enlarge]

Meet het daarna eventjes na. Normale mensen hebben dan de reactie: huh?


zaterdag, maart 17, 2007

Wapengekletter

Help!

De Rode Ridder gooit mij de handschoen in het gezicht en daagt me uit om - vaardig springend van het ene fiat-dak naar het andere - de degens te kruisen. Tot zijn bloed mijn kamerjas zal kleuren.

Ik had deze post niet gezien, omdat ik verblind werd door zijn olijke Babe van de Week.

Dat komt ervan als mensen tegelijk een website én een weblog hebben.


Cube

Bloggen, dat is voor mensen met tijd teveel.

Maar wat deden die mensen allemaal *voor* ze hun weblog konden updaten?

Inderdaad.


donderdag, maart 15, 2007

Italianen

Een groot autofotograaf zal ik nooit worden, en dat het mooiste design uit Italië komt, is een cliché. Maar in Zemst verkoopt er iemand zijn collectie Fiat 500s.
Fiat 500KleurpotlodenFiat 500

Het lijkt er een beetje op een doosje kleurpotloden.


Zappen

De bacterie-rondedans zit terug bij de kinderen, en dat betekent voor mij: laat opzitten, luisteren of ze goed in slaap geraken...

Daardoor ook meer TV kijken, zodat ik jullie - die daar geen tijd voor hebben - op de hoogte kan brengen van een nieuwe tendens in reality-tv land (een trend die stilletjes aan het einde van het genre inluidt).

Op geen week tijd zag ik drie "gewone" Vlamingen ongevraagd en vroegtijdig uit hun reeks stappen. Een soort contractbreuk. Bij Pietels favoriete datingshow bekende een wat vreemde kerel dat ie al een lief had; bij Big Brother wandelden twee dames buiten omdat het eten teveel op hun humeur werkte en bij de Comedy Casino Cup ritste Dandy Dave vroegtijdig zijn broek toe.

Los van het verontrustente feit dat ik dit allemaal weet, vind ik het wel een interessante evolutie: de mensen vinden het zo normaal dat ze in het centrum van de camera-aandacht staan, dat ze hun afspraken niet meer nakomen.


Diep

Diep, zo zijn we in dit huis.

Mijn wederhelft ligt hier schijnbaar te snurken in de zetel, om wakker te schrikken bij reclame voor een tijdschrift en op te merken

- "Als er nood is aan een tijdschrift met als titel 'Genieten', dan is er iets mis met de wereld. Ik weet niet wat, maar wel iets."


dinsdag, maart 13, 2007

Drieduizend

Dat komt ervan als je niet uit je doppen kijkt. Drieduizend heeft een shuffle knopje. Lang leve PJ.


maandag, maart 12, 2007

Dialoog van de dag

Ochtend. Lentezon. Een ridder stapt uit zijn bed, in iets zachts, iets warms.

- "Zu-hus, heb jij daarnet overgegeven naast ons bed?"
-(vrolijk) "Ja, dat was ik!"
- "Volgende keer wel eventjes zeggen hoor."
- "Ok."

En zeggen dat ik me had voorgenomen om niet meer over lichaamssappen te schrijven.


zondag, maart 11, 2007

Kranten toneel

Dacht u dat er binnen de Persgroep een oorlogje was tussen De Morgen en Het Laatste Nieuws, rond de zaak Lefevre?

Bij Indymedia wisten ze het blijkbaar al langer, DM neemt onder andere sportartikels over van HLN. Zo lazen we vanavond
[DM] De clash tussen RC Genk en Anderlecht is op een 1-1 gelijkspel geëindigd. Een resultaat dat de titelstrijd in de Jupiler League bijzonder boeiend houdt, met slechts een speling van twee punten tussen beide rivalen. Nicolas Frutos, [...] Dan moet RC Genk in de bekerreturn de 0-1 nederlaag uit de heenmatch proberen weg te poetsen.[Hln] De clash tussen RC Genk en Anderlecht is op een 1-1 gelijkspel geëindigd. Een resultaat dat de titelstrijd in de Jupiler League bijzonder boeiend houdt, met slechts een speling van twee punten tussen beide rivalen. Nicolas Frutos, [...] Dan moet RC Genk in de bekerreturn de 0-1 nederlaag uit de heenmatch proberen weg te poetsen. (LPB)

Rationeel gesproken is zulks delen van content verstandig, en de andere kranten doen het evenzeer, maar qua imago voelt het toch raar aan. Bijvoorbeeld omdat het ook met economisch nieuws gebeurt, iets waarin je toch een andere visie verwacht tussen beide kranten.


Analytics

Alcyon vraagt zich af of ik op zoek ben naar het Antwoord op de Grote Levensvragen, dan wel een post maak met zoveel keer het woord "sex" in dat mijn bezoekerstellertje overuren moet kloppen.

Gelukkig kan je met Google Analytics de zoektermen bestuderen waarmee de mensen naar je weblog afgeleid worden. Mét aanduiding van de belangrijkste zoektermen. En volgens Google is dat voor de Sponzen Ridder maar één term.
Blote mannen. Ik heb nog veel te leren.

(ik denk dat ik die term één keer gebruikt heb, maar dat er op het Grote Internet veel mensen zijn die zulke termen intikken?)


zaterdag, maart 10, 2007

Zin. Goesting.

De Sponzen Ridder doceert.

Vrijdagmiddag, dan praat een mens bij de koffie al eens over gewichtige zaken. Zoals de zin van het leven.

Op het eerste gezicht is het antwoord eenvoudig: puur biologisch gesproken, is de zin van het leven gelijk aan voortplanting. Wij planten ons immers niet voort met het doel te overleven. Neen, we overleven als soort omdat we ons voortplanten. Dat geldt voor mensen, dieren, planten, maar ook voor bv. godsdiensten. De religies die vandaag succesvol zijn, richten zich voornamelijk op werving/bekering en op het verbieden van zaken die de procreatie tegengaan. Christendom en Islam zijn notoir gekend om elkaar rond die onderwerpen plots toch te vinden.

Helaas ken ik nogal veel mensen die om redenen van gezondheid, geaardheid of slechte timing zich vermoedelijk niet zullen voortplanten. Toch beleven die mensen in mijn ogen een zinvol bestaan - zeker in vergelijking met dat van mij. Daarbij komen nog alle vrouwen van boven de 40 die ik ongaarne over de kling zou jagen, enkel en alleen omdat hun zingeving minder goed werkt.

Je zou kunnen stellen dat men 21ste eeuwse voortplanting abstracter mag interpreteren, en dat je jezelf ook kan verderzetten in creaties als kunst, literatuur, realisaties... In onze sponzen oren klinkt deze visie echter nogal sterk als een excuus, een troostend leugentje om bestwil. En veel te, hoe zal ik zeggen, nuttig.

Er moet dus méér zijn in het leven. Logische gevolgtrekking leert ons daarom dat zingeving in een mensenleven misschien wel datgene is wat het dichtste staat bij voortplanting: sex. Taalkundig spreken we niet voor niets in termen van "ik heb zin in... etc.". De godsdiensten geven ons wat dat betreft alvast gelijk, want hun core business is net de vraag naar zingeving. Men kan moeilijk ontkennen dat de gemiddelde religie in sex niet haar grootste concurrent ziet. Het wordt met alle middelen bestreden, wat die godsdiensten overigens in een zeer dubbelzinnige positie plaatst: voortplanting is nodig, maar sex is slecht. Bijvoorbeeld, op de walletjes in Amsterdam vind je twee soorten gebouwen: kerkhuizen en bordelen. Beide strijden ze om uw zin.


Het Christendom verlost zich uit dit spagaat door te stellen dat het enkel onbeschermd en binnen het huwelijk mag - binnen een context van voortplanting dus. In eenzelfde karikatuur lost de Islam het probleem subtiel op door te stellen dat overspelige sex enkel mag uitgeoefend worden door mannen. Rabiate vrijzinnigen hebben geen sex, dus die zitten daar niet zo mee.

S*x als zin van het leven.

Hierboven zagen we dat kunst en literatuur misschien grote concurrenten zijn in de grote zingevingsstrijd. Het is mooi om zien dat de kunsten daarin een omgekeerde strategie volgen als de religies. If you can't beat them, join them. En dus gaat succesvolle kunst vaak over... erotiek. Q.E.D.

Allemaal samen: wat hebben we geleerd vandaag?

Wanneer je de volgende keer over de Mechelse steenweg rijdt, en alle lichten branden, gedenk dan dat je je begeeft op gewijde grond. Links, rechts, overal zijn mensen bezig met zingeving. Betaald, dat is waar, maar in een diensteneconomie zijn we daaraan gewend. Mannen - geboren filosofen - denken zoveel keer per dag aan de zin van het leven. Het plaatst de dingen in een veel eenvoudiger perspectief. Videotheken herdopen hun grootste afdeling tot levensbeschouwelijk onderricht. Geen nieuwsgierige puber wordt nog blind van het creëren van een eigen ethisch referentiekader.

Voor wie zich in het vorige niet helemaal kan vinden, bedenk dat het misschien niet correct is. Vermoedelijk ligt de echte zin van het leven wel in datgene wat in het leven het dichtste ligt bij sex. En dat is chocolade.


dinsdag, maart 06, 2007

Tijd

Bloggen, dat is voor mensen met teveel tijd. Jonge mensen ook, zo bleek onlangs nog.

Jonge mensen met teveel tijd, dan weet je dat de vraag komt: "Zouden we die tijd niet beter in een stel leuke kids stoppen?".

Natuurlijk heb ik daar vergelijkend onderzoek over gedaan, en hoewel het nog niet afgerond is, kan ik toch al enkele voorzichtige resultaten brengen.

Samengevat: als je erover nadenkt, begin er dan niet aan. Maar gedenk dat de Natuur zich niet zo gemakkelijk buiten spel laat zetten.


Vrede op aarde

Net als sommige mensen, kunnen sommige dieren duidelijk niet tegen ruzie. Hilarisch.

En nu is 't gedaan met kibbelen! [via en ook wel via]


maandag, maart 05, 2007

Paypal

Tiens. Ik bestel 1 keer iets via het internet, met een dienst die met Paypal werkt, en ik krijg twee dagen later al een spoofmail.

"Dear valued PayPal member:

We have noticed several attempts of fraud. Seems like somebody tried to access your account. Your account requires URGENT attention. You are able to log into your account but all your payments are suspended untill you update your personal information. Identity protection matters. And PayPal works day and night to help keep your identity safe. Blah blah blah...
"

Dan een link naar een website die niet te onderscheiden is van de echte. Op een goeie dag ga ik daar toch eens intrappen.


zondag, maart 04, 2007

Bejaardenhulp

Heb je dat soms ook, dat je iets ziet of hoort en dat je je dan afvraagt of je het wel juist hebt gehoord? Op de regionale televisie kan je een uu later vaak nog eens opnieuw proberen omdat de programma's per in een lus worden gespeeld.

En dan hoor je bijvoorbeeld dit. Op ROB gaf men een item over het feit dat kandidaat verpleegsters/verplegers veel liever als kinderhulp studeren dan als bejaardenhulp, omdat ze denken dat ze meer affiniteit met die schattige hummeltjes hebben. (het geluid staat helaas wel wat stil)

Ik beeld dan een verpleegster in die vrolijk de kinderafdeling van het ziekenhuis komt binnen gewaaid en roept: "Alle kindjes met een ongeneeslijke ziekte opzij! De kinderen met een geneeslijkte ziekte mogen eerst eten."


Blogdinner

Het was een goed idee, dat blogdineetje. Gezellig ook, zo met mensen in het echt.

Het jonge volkje is zich nu zonder twijfel op de cola aan het storten, aan het paaldansen, of andere zaterdagavondse bewegingen aan het uitvoeren. De Ridder hoort zijn bed roepen.


donderdag, maart 01, 2007

Flatulentie

Als puber vonden we het erg grappig om geleerde woorden te kennen voor gewone, liefst ordinaire zaken. Het gebied tussen navel en knie stond wat dat betreft garant voor zeker succes. Flatulentie. Vandaag kost het mij, tot de jaren van verstand gekomen, iets meer drank om er de humor van in te zien, wat nog maar eens illustreert dat groeien mensen saaier maakt.

Of opeengepakt in een overvolle treincoupe, zoals vanochtend, is het ook niet alles.

Het begon nochtans goed: voor mij een erg mooie blondine, daarnaast een stijlvolle zakenvrouw, links een meisje met zachte blik en aan de andere kant een bende frisse hippe chicka's. Allemaal jong en mooi en dan die Ridder.

Als product van een jongensinternaat hebben meisjes voor mij lang iets van een mysterie gehad. Ze mochten dan wel eten, maar net zoals de koning of de paus bezoeken ze geen toiletten, verkopen ze geen vuile praat, zijn ze allemaal onbezoedeld. In tegenstelling tot de paus of de koning zweten noch stinken ze nooit - gesteld dat je dicht genoeg zou durven naderen om het te beproeven.

Na 6 jaar kot in Leuven - als enige haan in een olijk kiekeskot - weet ik ondertussen beter. Meisjeskoten zijn meestal smeriger dan die van jongens, er slingeren dingen rond die de tegenstanders van de evolutietheorie eigenhandig de mond kunnen snoeren. Gemengde koten zijn meestal properder, zoals het onze, niet in het minst omdat ondergetekende wekelijks de toiletten onder handen nam.

Terzijde: ik hoor hetzelfde van mensen die in klerenwinkels werken. Mannen proberen (al kunnen ze het niet) om beleefd de gepaste kledingstukken terug opgeplooid op de rekken te leggen. Verkoopsters staan daarom liever in de mannenafdeling dan bij de vrouwen, waar de gepaste kleren nonchalant op een hoop worden gesmeten.

Terug naar de trein. Net voorbij Hambos werd de geur ondraaglijk. Ik spiedde rond om te kijken of ik de schuldige kon betrappen. Hoe meer ik rondkeek, hoe meer ik in de blikken van de meisjes beschuldiging zag. Hoe meer ik probeerde terug te kijken met een blik van "ik was het niet!", hoe beschuldigender de andere zijde.

Daarom stel ik het hier even voor het hele internet op scherp: uw vooroordelen kloppen niet. Ik ben onschuldig. Het was het meisje met het boek.