Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

woensdag, januari 31, 2007

Vrouwen

U las het al: de wereld wordt langzaam maar zeker overgenomen door de vrouwen.

Het zal nog even duren voor het helemaal zo ver is, maar stapje per stapje gaat het vooruit. Zo kan ik me bv. nog maar 1 universitaire studierichting inbeelden waarin de jongens het overtal hebben. Volgend jaar misschien Hillary in het Witte Huis, het zou wat zijn.

Mijn eigen wereldbeeld is echter nog altijd scheefgetrokken richting testosteron. Een ongemengde lagere school, een jongensinternaat, een carrière bij de Burgies, werken bij de Burgies en nu les geven aan ingenieurs. Het is niet eerlijk!

In dit behaarde levensbad is mijn baas wel een vrouw, een eiland. QED.


dinsdag, januari 30, 2007

Kijk nu se

Grr. Onze CD-speler is kapot.

Voor de jeugd onder u: vroeger had men de gewoonte om muziek te kopen op een klein blinkend schijfje - ongeveer ter grootte van een DVD - en dan had je een toestel staan - ongeveer ter grootte van een DVD speler - waar je dat kon insteken en dan spelen. Elke stad had wel enkele winkels waarin je zulke schijfjes kon kopen en ook de muziekindustrie deed moeite om te investeren in jong en nieuw talent, eerder dan hun oude catalogen/films/TVseries uit te melken. Maar je moest het wel kopen.

De uitvinder van de CD is Philips, en kijk nu: Philips maakt geen CD-spelers meer. Wel nog draadloze-, mini-, midisystemen en soundmachines, maar een CD-speler, daar blijkt geen markt meer voor.

Nu, mits wat zoeken, bv. hier, vind je er nog wel, maar quasi aan een veelvoud van de prijs van een volledige microketen.

Marketing, het is toch iets raars.

noot: we spelen voorlopig CD's op een DVD speler, maar daar staat geen random- of programmeerknop op.

[update: op de site van Denon zie ik als feature bij een van hun CD-spelers "European Sound Tuned" - huh?]


maandag, januari 29, 2007

Meisjes

Examens.

Er komt een meisje naast mij zitten dat nijver haar kennis etaleert.
Op het einde van ons gesprekje zie ik dat ze een geblutste ring draagt met daarop gegrift
"my precious"

Voor een beetje nerd kan het niet romantischer. Nogal een sjans dat ik er geen ben.

[update: het blijkt old school te zijn om automatisch te veronderstellen dat ze die ring van haar Bink heeft gekregen; daar gaat mijn visioen van een wereld in pastel]


zondag, januari 28, 2007

VW Vorst

De Sponzen Ridder meent het te weten.

We lazen in de krant dat er bij VW Vorst ineens opnieuw werd gestaakt. De socialistische vakbond wilde - "toevallig" net tijdens het bezoek van een Audi delegatie - toch nog een extra premie van 10000 euro voor de bruggepensioneerden. Verwende kinderen leken het, die na de meest genereuze ontslagregeling ooit enkel méérméérméér willen?

In de krant lazen we: "Premier Guy Verhofstadt noemde de staking bij VW Vorst vrijdagavond ,,onverantwoord''. Hij deed een oproep aan alle werknemers bij Volkswagen om maandag het werk te hervatten. Volgens de regeringsleider ,,brengt een kleine groep met haar acties de toekomst van de fabriek en van duizenden jobs in gevaar''."

De premier die in verkiezingstijd de vakbonden zo luid tegenspreekt, dat gaat om more than meets the eye.

Volgens mij zit het als volgt in elkaar. Volgens het generatiepakt wordt er bij een grote herstructurering een tewerkstellingscel opgericht, die de kandidaat bruggepensioneerden helpt bij het vinden van een nieuwe job. Als die géén job vindt, dan krijgt hij als troostprijs zijn brugpensioen, in het andere geval die job-plus-bonus. Je hebt de indruk dat de werknemers zélf het brugpensioen als hoofdprijs zien, en die job als straf.

Een tewerkstellingscel moet minstens 6 maanden bestaan en de bruggepensioneerde moet dan ook 6 maanden meewerken en zolang wachten op zijn nieuw statuut. Het totale inkomensverschil tussen werkloosheidsvergoeding en brugpensioen tijdens die 6 maanden is volgens mij ongeveer... 10000 euro bruto. En dus steekt de vakbond door dat geld te blijven eisen vrolijk zijn middelvinger op naar de regering en haar generatiepakt; ze vragen aan VW om die 6 maanden overgangsfase financieel teniet te doen én ze sussen de werknemers dat het met dat werk-zoeken niet zo serieus gemeend is. 10000 euro als symbool voor het verwerpen van het generatiepakt.

Een premier zou voor minder in zijn gat gebeten zijn.


Disclaimer

"Elke overeenkomst met bestaande personen en gebeurtenissen is louter toevallig." Vroeger gold dat voor films, tegenwoordig voor tekeningen.

- "Hey zus, wat ben je aan het tekenen?"
- "Een kindje."
- "Dat in de hoek staat."
- "Het is een meisje."
- "En wat staat er op dit blad?"
- "Een jongentje dat op de arm van zijn mama zit."
- "Het heeft pijn omdat het kindje in de hoek hem pijn heeft gedaan."
- "Ah, dus jij bent dat meisje?"

- (helemaal verontwaardigd) "Zeg papa, dat is wel gewoon een meisje dat ik niet ken hé."
Reporter ter plaatste


vrijdag, januari 26, 2007

Hot news

Men zegt wel eens dat mannen niet kunnen roddelen, maar dat is natuurlijk onzin.
We hebben het hier dan niet over gemeen en achterbaks gekonkelfoes, maar over leuke verhalen die de werkelijkheid verrijken.

Een goeie roddel is als een goeie grap: het is jammer als de werkelijkheid zich niet wenst te voegen naar de schoonheid van het verzinsel. Net als bij humor is het een manier om na te denken over het leven, verbanden te leggen en daarover te communiceren.

En zo komt het dat vanaf nu Johnny Logan de vader van Clement Van Wanten is. Dat het verhaal van Bert Kruismans en Peter Perceval komt, bevestigt trouwens mijn eerste stellinkje. Het is te mooi om niet waar te zijn.

Maar eigenlijk stond het ook al in HUMO, (terug te vinden in de Google cache), in een vragenstukje over 'Wie wordt de man van Wendy?'

HUMO Er zaten een paar mannen in de uitzending van wie ik me spontaan afvroeg: zou dat geen goeie kandidaat zijn? Zou dat geen goeie papa voor Clément zijn?

WENDY « Ah... Wie?»

HUMO Neem nu die Johnny Logan, met wie je destijds nog hebt getoerd. Stevig gebit, hoog teddybeergehalte, én drie keer het Eurovisiesongfestival gewonnen!

WENDY « Ik heb destijds een nummer met Johnny Logan opgenomen, 'I Don't Like You But I Love You', maar ik heb hem al heel lang niet meer gesproken. Hij was laatst in België voor Eurosong, maar toen heb ik hem alleen op televisie gezien. We zijn niet eens gaan eten.»

HUMO En, wat denk je? Kanshebber?

WENDY « Misschien schrijft hij zich wel in, wie weet (giechelt).»


dinsdag, januari 23, 2007

Not Saddam

Voor alle niet-Nederlandstaligen die deze weblog lezen: de kerstman is niet Saddam.

The Christmas Man is Not Saddam.

I oppose every execution of death penalty.

I support penalties from Anderlecht against Brugge.

Voila. Eén keer Saddam in de header zetten en de spam komt al aan. Vreemde wereld.


maandag, januari 22, 2007

Saddam.

Ik vond het met dat Saddam gedoe niet zo passend, maar kijk, toen ik einde vorig jaar langs de Blokker van Korbeek-Lo stapte, bleek dat de werknemers daar gepast wraak namen op die slaapkamer-beklimmende kerstmannen. Een heerlijk beeld.
Klimmende kerstman


Kleermakerszit

Om het af te leren:

- "Kijk papa, ik kan zitten als de indianen!"
- "Hmmm...flink."
- "Papa, wat zijn indianen?"

Hoe legt een mens dat uit zonder de begrippen "Amerika" "Europeanen" "al woonden" "goud" "slavenarbeid" te gebruiken???

- "... die hebben een veer van een vogel in hun haar."
- "Ah, zo."


zaterdag, januari 20, 2007

Kyoto

Er zijn geen seizoenen meer, meneer. Nu zetten de mensen hun plonsbadjes al in het midden van de winter open!
Plonsbad

Het dak is ondertussen gemaakt - er was geen houtwerk beschadigd. Voor de veranda ging de vriendelijke kerel een offerte maken die we dan naar de verzekering mogen sturen. Ik zou nl. graag binnen enkele maanden een glazen dak laten steken en dan heeft het weinig zin om het nu al te degelijk te repareren.

En dakwerkers, ze weten begot goed hoe hoog de franchise van uw verzekering ligt.

[update: blij dat het maar peanuts was en niet zoiets als hier is geworden (via).]


donderdag, januari 18, 2007

Gestraft door de elementen

Na de middag is het zo beginnen waaien, dat het (eindelijk !) wel een item op het nieuws waard was. Een minuutje of drie, bijvoorbeeld.

Het duurde anderhalf uur om thuis te geraken, met vier omleidingen tussen Mechelen en Leuven (sluipweg over Haacht en Werchter).

Thuis bleek er een deel van de pannen weggewaaid te zijn, een stuk of drie op de veranda geknald. Dat moet nogal een lawaai gemaakt hebben, want de buurvrouw kwam kijken wat er gebeurd was. In het totaal een vierkante meter of twee van de pannen verdwenen.

Had ik maar niet zo sceptisch moeten doen over de nieuwstoestanden rond het noodweer!

En dan bel je een dakwerker (dé job van de dag!):
  • 10 nemen gewoon niet op of zetten hun antwoordapparaat aan
  • 5 zeggen dingen als "euh, ik kan misschien maandag ergens komen, is dinsdag ook goed?"
  • 2 hebben een overbelaste telefoonlijn
  • 1 zegt "neen, ik heb vandaag mijn schouder gebroken" - van tegenslag gesproken!
Zaterdagnamiddag was de vroegste.

Laat ons hopen dat het niet aan de opwarming van de aarde ligt.


Ethervervuiling

Nadat het een rage was op de televisie om live over te schakelen naar plaatsen waar niks gebeurt, is nu de radio aan de beurt. Vanochtend in Voor de dag:
Het KMI waarschuwt voor windstoten van méér dan 100 km/h. Dat heeft zo meestal z'n gevolgen, niet alleen schade; maar ook het verkeer lijdt er onder, te land, ter zee en in de lucht.
- Patrick Mestdagh, kustwacht Oostende, "Neen, de haven blijft open, de schepen varen uit, niks bijzonders"
- Inspecteur Fons Pierson, verkeersdispatching, "De ochtendfiles zijn niet erger dan anders, neen we hebben geen extra mensen stand-by"
- Roos Van Hoorickx van P&O Ferries, "Voor ons is alles normaal, wij verwachten de schepen normaal binnen, stormweer kan problemen opleveren voor een passagiersferry maar die zijn er vandaag niet, we hebben geen speciale maatregelen genomen"
- Guy Viselé van Belgocontrol, "Neen er zijn geen problemen met de vliegtuigen, die vliegen als elke dag"

Et tu Radio1, tu quoque fili mi? Zucht.


dinsdag, januari 16, 2007

El-tric

Die opblaasbare kussens in de toonzaal van een Zweedse meubelgigant zorgen - samen met droge winterlucht - voor veel statische elektriciteit.
Statische elektriciteit
Of zoals onze vrienden van Encarta zeggen
"De hier beschreven verschijnselen worden tegenwoordig ingedeeld bij de elektrostatica (v. Gr. statikos = in evenwicht), de leer van de rustende of statische elektriciteit, waarin de eigenschappen van statische elektrische ladingen worden bestudeerd die bijv. kunnen worden opgewekt met een elektriseermachine. Hier staat tegenover de elektrodynamica (v. Gr. dunamis = kracht), de leer van bewegende elektriciteit die nauw verweven is met de leer van het elektromagnetisme en waarop een belangrijk deel van de elektrotechniek is gebaseerd."
Allévoruit.


zondag, januari 14, 2007

Oudejaarsvuurwerk

Ik ben dol op vuurwerk, heb het altijd zelf willen maken (voorzichtigheid is mijn tweede naam).
Sinds we een hond hebben, zie ik de andere kant van de medaille. Dat beest wordt nl. helemaal gek van schrik. En dan krijg je achter de vensters van onze straten affiches als deze...
Missing
Hm.


Stroom

Omdat we het altijd fijn vinden als mensen tegen de stroom in roeien (zelfs als ze te dol zijn op MS producten), een filmpje:

Al lijkt het stillekesaan bon ton te worden om kritisch te zijn tegenover Apple?

Ik las in de gazet dat Cisco een VoIP product heeft met de naam iPhone, dat zal wel de reden zijn waarom die van Apple dat niet kan.

[update: Colbert Report's view ook wel geestig, hier iets uitgebreider]


zaterdag, januari 13, 2007

Help!

Ik choqueer mezelf nog steeds: sinds mijn marktonderzoekje bij aankoop van onze vorige auto, vind ik auto's soms interessant.

Zo sakker ik wel eens dat we die groene een jaar te vroeg hebben gekocht, want de auto die ik wilde bestond nog niet. Wij doen weinig kilometers en hebben een grote hond, zodat we het moeten hebben van een goeie ruimte-prijs verhouding. Skoda's enzo, tegenwoordig moet je daar niet meer beschaamd over zijn.

Eerst dacht ik dat onze ideale auto de Roomster was, de goedkoop-degelijke Berlingo versie van het Volkswagen bedrijf.

(c) Foto Dacia
Maar toen ik gisteren de auto in onze Renault garage ging halen, zag ik hem staan. De auto die voor ons gemaakt is: de Dacia Logan MCV. Het is een kruising tussen een break en een bestelwagen, en dat aan een zeer interessante prijs, voor €12K heb je al een goed uitgerust exemplaar.

Inclusief versie met 7 plaatsen. Voor wie het niet weet: Dacia is voor Renault wat Skoda is voor Volkswagen, of Belsy voor Colruyt.

Nieuw, sinds 12 januari. Ze gaan er daar een heel pak van verkopen.


Kind en gezin

De meeste ouders gaan naar Kind en Gezin om de evolutie van hun baby op te volgen. Lengte, gewicht, inentingen, all the works.
Pompelmoezen
Zelf hebben we sinds onze eerste baby de gewoonte om in de fruitafdeling van het warenhuis de kinderen op te volgen in termen van pompelmoezen. Dat is tenminste een universele, internationale eenheid van opgroeiende kwibus.

Vandaag stond ie aan €18.5 euro. Het lukt zolang ie klein genoeg is om stil te liggen.


donderdag, januari 11, 2007

Geld

We spreken niet graag over ons loon, omdat we het niet zo leuk vinden als het hoger of lager zou zijn dan dat van onze gesprekspartner. Ik dus ook niet, maar ik ga toch een benadering geven. De rest zoek je maar op het internet op.

Ik verdien ongeveer €18,00 per uur, bruto. Daarvan blijft ongeveer €12,00 netto over. Dat is niet superveel, maar ik wordt dan ook niet per uur betaald. Ik drink dus ook koffie aan 12 euro per uur, zodat het globale plaatje nog wel meevalt. Een getal tussen de 10 en de 12 euro netto is redelijk gemiddeld voor een werknemer, hoorde ik eens. Overuren worden niet betaald, met rare gevolgen van dien.

Vorige week ging ik naar de kapper, en stond er na een half uurtje voor €25,0 gekortwiekt op de stoep. Op het eerste gezicht lijkt dat op een uurloon van 50 euro, maar je moet daar de huur van het kapsalon, het materiaal en de uren-zonder-klant wel bij denken. Vermoedelijk werken die meisjes ook in loondienst, zodat hun werkgever ook nog sociale zekerheid e.d. moet ophoesten.

Gisteren las ik in een boekske dat enkele van deze vrienden er ook een bedrijf in telefoon"dating" op na houden. De klant belt aan €72 per uur, het bedrijf houdt daarvan €42 per uur over en geeft aan zijn telefonistes een kleine €19. In het zwart, uiteraard, betaald per minuut.

Tegenwoordig maken nogal wat bedrijven misbruik van het zelfstandigenstatuut. Zo verplichten ze bv. de mensen die reclame-krantjes ronddelen om zelfstandige te worden, zodat ze geen sociale zekerheid moeten voorzien. Zo schuiven ze nogal wat verantwoordelijkheid van zich af. Zo ook die "huisvrouwen op zoek naar een slippertje" aan de telefoon.

Welk beroep moet een mens zijn kinderen dan aanraden? Sinds gisteren weet ik het zeker: tandarts. Ik ben tijdens de kerstvakantie vier keer langsgeweest: een keertje op controle en reiniging, een keer met een afgebroken tand, een keer met de losgekomen vulling van deze tand (garantie? hoezo?), een keer met een gat. Na tweeëneenhalf uur vertoeven in een gemakkelijke zetel, 375 euro. Dat is 150 euro per uur, het kwadraat van mijn netto loon. Natuurlijk heeft een tandarts serieus wat kosten, dat moet je meerekenen. En het is bruto, al zorgt een goede boekhouder wel voor de eeuwige solden. Het is ook een echt uurloon, met alle voor- en nadelen van dien.
Als je niet op je afspraak komt opdagen, dan zegt mijn tandarts zelfs 25 euro per half uur aan te rekenen, al weet ik niet of ze dat dreigement ook (wettelijk mogen) uitvoeren.

Uiteraard gun ik het mijn individuele tandarts zeker, maar in het algemene plaatje is het toch een groot verschil voor iemand die uiteindelijk net als ik door de overheid betaald wordt.

Al blijf ik een fervent tegenstander van gezeur over iemand anders beroep. Als het gras groener is aan de overkant, ga er dan grazen, dunkt mij.


dinsdag, januari 09, 2007

Tilt shift

Stiekum, heel diep in mij schuilt een Djivy,
Speelgoed
want zelf van auto's kan men goeie foto's maken.

Er zijn nogal wat mensen die tilt-shift trucjes nodig hebben om speelgoed autootjes te trekken. Maar het speelgoed uit *onze* jeugd is zo onverwoestbaar dat het dertig jaar na datum er nog altijd schitterend uit ziet. Dat kan je vermoedelijk van de afgelopen kerstcadeaus niet zeggen...
Speelgoed
Ze zien er een beetje kapot uit, maar ze zijn zo vaak platgetrapt dat ze enkel wat versleten zijn. En alles ziet er steevast nog meer vintage uit in zwart-wit.
Speelgoed
Mooi om aan iemand uit te leggen wat "scherptediepte" is.


Kyoto

Ik vind dat Kyoto gedoe een beetje raar. We moeten ons helemaal dubbel plooien om tegen 2015 te proberen 8% minder CO² uitstoot te krijgen. Ofzoiets.

Onzin: er zit een bepaalde hoeveelheid koolstof in onze aardkorst en wat we ook beweren, tussen dit en 50 jaar blazen we het grootste deel daarvan in de lucht. Pogingen om de termijn waarbinnen dat gebeurt te verlengen zijn loffelijk, maar vormen een achterhoedegevecht. Ik kan mij geen oliebedrijf inbeelden dat zegt: "Oei, we hebben hier een olieveld met 800000000 vaten olie in, maar we zullen dat in de grond laten steken omdat er anders te veel CO2 in de lucht komt."
Lente in december
28 december 2006

Neen, we moeten uiteraard onderzoek doen naar een energiezuiniger leven, maar dan vooral omdat de alternatieve bronnen die we na de olie zullen gebruiken duurder zullen zijn.
De voornaamste reden waarom bv. Belgen onderzoek moeten doen naar alternatieve energiebronnen is om in de toekomst minder afhankelijk te zijn van politiek onstabiele energieleveranciers. Vandaag blijkt dat vooral Rusland en het Midden-Oosten te zijn, en daar beginnen hier en daar toch probleemjes op te duiken. We zullen het grootste deel van onze energie toch moeten blijven kopen.

En Kyoto dan? Is dit Riddertje cynisch over Kyoto?
Toch niet, maar we kunnen voor één keertje beter onze energie stoppen in het wegwerken van de gevolgen van de broeikasttoestand, dan in het wegwerken van de oorzaken. Want dat lukt toch niet. We mogen daar trouwens niet te lang mee wachten, want - wie weet - het kan dat een klimaatverandering voor een stuk van de wereld een vooruitgang zal zijn, en die mensen zullen niet graag hebben dat wij hun klimaatverandering weer terug gaan draaien.

De methodes waarmee we de gevolgen kunnen wegwerken zijn trouwens van een onveranderlijk James Bond gehalte. Zo kunnen we de CO2 terug in de grond pompen, of we kunnen raketten met wit poeder in de stratosfeer sturen om de aarde af te schermen van de zon, of... of...

Kortom, een hele lange post om te melden dat er bij ons achter het hoekje al sinds eind december een Japanse kerselaar in bloei staat. Raar.


maandag, januari 08, 2007

Hallmark

Goed voornemen van de week: kerstkaarten schrijven.

Wij verschieten vantussen de kantelen onze beste wensen elk jaar met een kleine vertraging, maar dit jaar is het iets erger dan anders. Toch vind ik het zeker de moeite om te doen; het is een reden om een aantal mensen nog eens te contacteren en om in mijn adresboekje vast te stellen welke mensen we weer schandelijk onderbedeeld hebben.

Natuurlijk is er de lichte dwang tot originaliteit, maar dat is niet onoverkomelijk. Voor wie er toch gestresseerd van geraakt, hier enkele gulle tips:
  • koop uw kerstkaarten op een plaats waar de anderen niet durven binnenkomen, bijvoorbeeld in de Wibra. Daar hebben ze vaak hilarische stockoverschotten die niemand zal herkennen.
  • koop enkele beebies. Omdat je toch de mensen wilt bedanken die een kadootje hebben gekocht, kan je een foto wat opleuken en doorsturen.
Met dat laatste moet je wel op tijd beginnen, wil je het rond hebben tegen de kerst.
Hoezo, en zo een elektronische nieuwjaarskaart, dat is toch ook origineel??
Dat was zo, enkele jaren geleden. Vandaag zijn die kaarten naast leuk vooral handig.
Zoals altijd is de wereld rond, en dan worden de verouderde dingen plots modern en in. Wie vandaag een digitale Hallmark-kaart krijgt van het bedrijf meteen een hippe tip: verstuur ook eens een echte kaart!


vrijdag, januari 05, 2007

Grote Jef

Eentje om het af te leren. Grote Jef kwam bij ons Oudjaar vieren en we gingen hem met de auto afhalen aan het station. Het was al efkes geleden dat hij nog eens was langsgekomen.

Grote Jef (licht overdrijvend) : "Ja, dat is lang geleden. Ik zou jullie huis zelfs niet meer herkennen."
M (betuttelende toon): "Maar, maar Grote Jef, dat is toch heel gemakkelijk. Kijk daar. Het staat toch gewoon naast het huis van onze buren!"

Tja.


Hoera!


- "Waar heb *jij* gezeten?"
- "Hoezo? Gewoon, thuis."
- "Maar je was helemaal weg?"
- "Ah, op het internet bedoel je?"

Het is een lang verhaal dat zeer kort samen te vatten is in twee stappen: net voor de vakantie had ik een erg onprettige ervaring op het internet. Irrationeel als ik ben, had ik enkele dagen gewoon geen zin meer om de computer op te zetten.

Toen ik wel weer zin had ging dat ongeveer als volgt. Ik heb in de vakantie sowieso alleen 's avonds tijd.
19h00: tijd om de kinderen in bed te beginnen steken
19h45: de pups steken er in, ik leg me even bij in de zetel om naar All Saints te kijken
ergens tussen 00h30 en 02h30: ik word wakker terwijl er op de buis ofwel een belspel bezig is, ofwel vreemde erotische reclame. Tijd om in de jongste een fles te gieten en naar boven te gaan.
We hebben hier allemaal namelijk wat last van slaapachterstand...

Enfin, blij om terug te zijn.