Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

vrijdag, september 07, 2007

Brood

Gisteren kocht ik een veelgranenbrood. Het kostte €2.75, omgerekend 111 frank. Dat was even schrikken.

Sinds 1 juli 2004 is de vaste broodprijs afgeschaft (destijds moest elke bakker een brood van 800gr aanbieden, dat aan bepaalde kwaliteitseisen voldeed, voor een vastgelegde prijs, ik geloof €1.54, voor de rest waren ze vrij). Een 800gr brood kost vandaag ongeveer twee euro (+33% op 3 jaar).

In vind hier op het internet terug dat de staatssecretaris voor administratieve vereenvoudiging dit gebeuren oplijst als een realisatie, eerder dan een vergissing. Dat Quickie hiermee een beetje een pluim van de eigenzinnige Fientje Moerman op zijn hoed steekt, illustreert het opportunisme vooroordeel dat ik over hem heb.

Een mens heeft enkele basisbehoeften: voedsel, verwarming, een dak boven zijn hoofd, gezondheidszorg en daarbij(iets moderne) transport en informatie. In ons systeem van sociaal gecorrigeerde markteconomie probeer(de) de overheid er voor te zorgen dat haar burgers tegen een betaalbare prijs hierover kunnen beschikken.
Sommige van die zaken richt ze zelf in:
* je kan de staatszenders (informatie) radio en televisiegewijze vrij uit de lucht plukken
* sociale woningen zouden moeten voorzien in het recht op betaalbaar wonen
Andere voorzieningen legt de overheid op aan de leveranciers:
* er is een vastgelegde maximumprijs voor benzine (vervoer)
* de leveranciers van gas en elektriciteit moeten een minimumdienst garanderen, ook voor wanbetalers (verwarming)

Die vaste broodprijs, dat was het meest zichtbare wat overbleef van de inspanning om iedereen een minimum aan gezonde voeding aan te bieden. De bakkers vonden het niet eerlijk dat zij voor dat "symbool" moesten instaan.

Nochtans lees ik net dat de overheid in het totaal voor meer dan 1000 producten de prijs vastlegt, dus alleen waren ze in geen geval.


2 Comments:

At 11:26 a.m., Anonymous Anoniem said...

Wij hebben ons een goedkoop broodoventje gekocht...

 
At 7:02 p.m., Anonymous Anoniem said...

Dat veel van die bakkers met een dikke Mercedes of BMW rondrijden is natuurlijk alleen maar omdat ze kosten moeten maken, de sukkelaars.
Want ze verdienen véél te weinig.

 

Een reactie posten

<< Home