Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

woensdag, mei 31, 2006

Party.

Taart! Het zijn feestrijke tijden.
In Leuven wordt het activiteitenseizoen dit weekend opgestart met Leuven-in-scène.

Daarnaast werd ons kereltje vorige dinsdag twee hele jaren. [foto: op de TeleT's zagen ze eens kinderen hun eigen taart versieren, sindsdien is dat vaste prik op verjaardagsfeestjes]

Verder zijn het dit weekend in het Heuvelhof park - onze achtertuin - de beroemde Kesselse Feesten. Het hele evenement is leuk, van de opbouw tijdens de week over het illegaal opstarten op donderdag tot en met de rommelmarkt op maandag. En dan puin ruimen.

Wat me dit jaar opvalt is dat de tekeningen op de attracties al lang geen slechte schilderijen van Madonna of Elton John meer zijn, maar zowel abstracter als vakkundiger geschilderd zijn. De onderwerpen zijn uiteraard niet echt super origineel. Billy kon toch moeilijk kiezen tussen de blonde en de bruine.
sSUC52421sSUC52424
Maar dat overkomt hem wel vaker.


dinsdag, mei 30, 2006

Betrapt

Gisteren ben ik betrapt op een vreemd moment in de badkamer. De kids waren net uit het bad en K. was ze aan het proberen te vangen in de slaapkamer. Het ging ongeveer zo.

Zonder te kloppen komt ze binnen:
K: "[stilte] ...en wàt was je precies aan het doen?"
S.R.: "Heuh, aan het meezingen met Michael Jackson terwijl ik in de spiegeldeurtjes van het kastje van twee halve gezichten een perfect symmetrisch geheel probeerde te maken."

Sommige dingen lijken zinvol zolang je ze niet probeert uit te leggen.


maandag, mei 29, 2006

Autokiezen

Wij zijn al een tijdje op zoek naar een nieuwe auto.
Omdat ik geen liefhebber ben, beperk ik mij tot de wens dat een auto vooral goedkoop, praktisch en veilig moet zijn. Waarop ik mij vrolijk enkele middagen onledig heb gehouden in showrooms en daar tot de volgende vaststellingen ben gekomen:
  • auto's zijn eigenlijk wel leuk; het is een kwestie van je er in te gooien
  • aan elke auto is wel iets; maar allemaal kosten ze veel centen
  • het verbruik is een belangrijke parameter geworden [groen op het figuurtje]
Vooral van dat laatste ben ik geschrokken. Een auto die een liter per 100km minder verbruikt, mag rustig 1000 euro duurder zijn. En dan maak je nog flink winst.

Bij wijze van autisme heb ik ook enkele tabelletjes gemaakt van wat-zo-een-ding-nu-kost per jaar. Want al dat gezeur dat "je toch de verzekering moet betalen en dus niet in de kilometerkost mag meetellen" is natuurlijk onzin. Waarop de volgende verrassende (maar logische) conclusie volgde: alle auto's in eenzelfde klasse kosten evenveel. Ook de dure.

De regel is als volgt:
  1. een klein bakske (Twingo, Citroen C1? etc) kost ongeveer €3200 per jaar;
  2. een autooke voor een jong gezin (of van het type "'t is zekerst voor de vrouw, meneer?"; Opel Meriva of Nissan Note) komt rond de €4000;
  3. een middelgrote gezinswagen (à la Peugeot 307 en Toyota Corolla) gaat richting €4300; reken voor een Break 150 euro meer per jaar (eigenlijk niks dus)
  4. een monstertruck met een geblondeerde achter het stuur, kan nauwelijks gekocht worden met geld dat in witte loondienst werd verworven
... en binnen die opdeling schelen die auto's hoogstens 100 of 200 euro per jaar. Bijvoorbeeld dieToyota - in mijn ogen toch een merk dat zich niet op prijs profileert - kost per jaar maar 100 euro meer dan de Peugeot. In die bedragen is ongeveer €500 meegerekend die je mis loopt omdat je het geld niet op je spaarboek kan zetten (met een autolening moet je er ongeveer de helft bijtellen). Als je het geld van de bomma krijgt, dan mag je die er wel van aftrekken.


zondag, mei 28, 2006

Oh nee!

VuurIk zit hier nietsvermoedend te kijken naar de enigszins ontluisterende en stilaan beruchte documentaire "Metallica: some kind of monster" en zijn ze toch niet bezig aan een Mission Statement zekerst!

"You know, that you see what our ultimate goal is, you know, as a group."

Als dat maar goed komt.

[update: ze betalen hun therapeut 40000$ per maand... of is het hun studio-bassist?]
[update²: hun drummer lijkt ergens op deze jongen, ook in manier van doen]


R.I.P. Web 2.0

Er is geen hond die dit blogje als een actualiteitenblog leest, maar dit is toch wel "nieuws": O'Reilly neemt een trademark op de term Web 2.0 (ze noemen het een service mark).

Wat er zo ongeveer op neerkomt dat je nooit meer over Web 2.0 mag spreken in officiële aankondigingen.

Geheel onverwacht is deze zet van O'Reilly misschien wel helemaal Web 2.0: de overname van het internet door het bedrijfsleven. Tegen betaling, uiteraard...


vrijdag, mei 26, 2006

Witte mars

Hoewel ik er niet uit het raam hing, hoewel ik u al eerder toevertrouwde dat ik tégen zinloos geweld ben, blijf ik heftig gekant tegen het woord "sereen" en ook wel met bijna geen uitzondering tegen zinvol geweld.

En dat is niet eens ironisch bedoeld.


donderdag, mei 25, 2006

Big B's

Tien jaar geleden leek het een absurd idee: zet een camera op mensen die niks doen en maak er een TV programma van. Eigenlijk had Andy Warhol dat natuurlijk al zoveel jaren eerder gedaan.

Dus dacht ik: dat kan ik ook.

Twee minuten absoluut topentertainment!. [link]


Richard Scarry

AmandelenEr zijn er wel meer die zich vergrijpen aan jeugdsentiment, dus waarom niet:
als je nog eens een boek voor een baby/peuter moet kopen, ga dan voor Richard Scarry. Geestig, vrolijk en old school belerend af en toe.
Je kan er naar blijven kijken.

Boot

Moeders
Wat zouden we doen?


woensdag, mei 24, 2006

Preuts

Abdij van VlierbeekNa een festival vind je wel eens een verloren schoen, een jeansbroek of zelfs een achtergebleven tent. Het is dan leuk om het verhaal te verzinnen achter zulk een voorwerp. Is er iemand zonder broek naar huis gegaan? Te veel gedronken om te merken dat je met een blote voet in de modder staat? Eventjes snel de trouwring uitgedaan?


Bloemetjes, één bijtjeEnkele dagen geleden ging ik wandelen - op weg naar een winkel - en zag een buccolisch tafereeltje op een stukje land dat binnenkort ook wordt volgebouwd. Snel maakte ik een foto en trapte daarbij op dit vergeten voorwerp.
(en ik die dacht dat alleen koppeltjes de vrije natuur opzoeken...)

Ook verbaal ben ik eerder preuts. U mag dus uw eigen verhaal verzinnen, desnoods doormailen.


dinsdag, mei 23, 2006

Pijn

Dingen die pijn doen:
  • Een plank verleggen in een vuurtje door een nagel vast te nemen die zo heet is dat hij aan je duim vastsmelt,
  • 's nachts je kleine teen stoten tegen het bad
  • een 'paardenkus' op je dijbeen,
  • een lief dat zegt "ik heb ruimte nodig",
  • géén nieuw speelgoed kopen uit zuinigheid en vaststellen dat je dat 14 dagen geleden beter wel had gedaan:
    Slotkoersen beleggingen
    10/05/2006 KBC Eq.East.Eur.k. 1983.2 EUR
    23/05/2006 KBC Eq.East.Eur.k. 1550.0 EUR
Om maar te zeggen dat het menens is met de beurs, olé! Gelukkig is het alleen maar geld, zo wilt het cliché. En clichés zijn altijd waar.


maandag, mei 22, 2006

Geheim

(c)Pieter Baert
Niet verder vertellen, maar af en toe - bijvoorbeeld als ik naar deze foto kijk - bekruipt me wel eens de volgende gedachte.


Ach, was ik maar jong, knap, wereldwijs en boordevol durf.

En dan denkt deze mens weer "éRg blij dat ik dat allemaal niet meer hoef te (proberen) zijn."

Tja.

[update: ik krijg hier via anoniem bericht toe dat Marsman dat wél nog is :-)]


Vista tralala

Omringd door Microsoft liefhebbers, wil ik wel eens afwijken van het principe dat "als het werkt, waarom zou je dan upgraden?". Oude computers behoeven oude software.

Maar neen, laten we eens kijken of Vista misschien geschikt is voor deze computer? Met één klik voelde ik me weer helemaal in het MS universum binnenstappen. Hoewel, het programmaatje waarme je kan kijken of je PC Vista-ready is, is slechts 4MB groot! Zou dan toch een nieuwe wind waaien in Redmond?
Helaas. Het is een applicatie die zichzelf installeert, zodat je ze nadien moet uninstallen.



Dan maar op zoek gegaan naar een gloednieuwe XP computer (installeren en de *.exe copiëren naar de eigen computer lukt in 90% van de gevallen wel).


Bummer, .NET framework is vereist. Dan maar naar een derde getogen. Daar draait de applicatie, maar blijkt "We're sorry, but your PC cannot currently install and run the core experiences of Windows Vista" (to run an experience, is dat geen taalkoe?). Reden: Windows Vista vraagt 15GB vrije schijfruimte op de C: schuif, bovenop de XP installatie. Zou dat geen vergissing zijn?

Het lijkt er dus op dat Microsoft zichzelf wat in het vlees snijdt met zulke programmaatjes - want Vista zal in werkelijkheid zonder veel problemen draaien op de computers hierboven. Waarom doen ze het dan?

Wel, het is eigenlijk een hele snuggere manier om reclame te maken. Bij het opstarten van het appje, moet je aanvinken wat je precies wilt doen met Vista. Je kan kiezen uit:
I want to ...
* Strengthen Security I want to protect my PC from malicious software ...
* Search and Organize I would like to instantly find what I need ...
* Elegant User Experience with Windows® Aero™ I'd like to see my information in realistic and dynamic new ways...
* Work Anywhere
* Watch and Record TV
* Premium Photo, Music and Movie Experiences I want to enjoy and share my pictures, music and movies ...
* Connect to Corporate or Campus Networks I'll need to connect my computer...
* Simplify My Business...
... en dat zijn toch allemaal dingen die we willen!! Het feit dat je het moet aanvinken maakt dat je het nog moet lezen ook.

En dat we vervolgens een nieuwe computer moeten kopen, dat is al zo sinds de hardware en software fabrikanten hun Duivelse Pakt hebben gesloten.


zondag, mei 21, 2006

Euromonster


Zou de proteststem nu ook al Eurosong bereikt hebben?

Er is dus toch nog toekomst voor het Vlaams blok aan ons gewetensbeen.


vrijdag, mei 19, 2006

Nono Wauters

Voor wie zich afvroeg waarom het leven voor Koen Wauters zo veel geld kost tegenwoordig (hij moet spotjes maken voor Telenet en voor begrafenissen om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen).

Het is een jongetje, Nono. Proficiat, jaja!


Porno!

Ik volg voor een keer eventjes de zog:
"Kijk, als het zou gaan om een viezerd die geld geeft aan mannen die kinderen uitbuiten, ja. Maar instinctief voel je toch ook wel aan dat er een verschil is tussen:
* iemand die porno van het internet haalt waar zeventienjarige jongens tussen zitten
* iemand die zeventienjarige jongens probeert te versieren
* iemand die porno van het internet haalt waar zesjarige jongens verkracht worden
* iemand die zesjarige jongens verkracht"

Een prentjeskijker is nog geen pedofiel. Als pornositefotograaf kan je eventueel wel een van die "mannen die kinderen uitbuiten" zijn. Zoals de manager van Isabelle A. dat naar verluidt ook was

Maar het is niet omdat we iemand sympathiek vinden, dat De Standaard zich aan sensatiejournalistiek bezondigt wanneer ze brengt dat een beschuldiging inclusief korte arrestatie loopt tegen een Ketnet-gezicht dat herhaaldelijk op een betaalsite kinderporno zou downloaden.

Zoals het ook nieuws zou zijn indien Michel Vandenbossche een hanengevecht zou bezoeken of Filip De Winter zich bekeert tot de Islam.

Over hoe zo een bericht moet gebracht worden, kan je discussieren. Over de foutigheid van tienerporno ook [leeftijd versus "vrije wil"]? En of het niet de verantwoordelijkheid van de betaalsite is om de leeftijd van haar kerels na te kijken. En dat het nooit in mij opgekomen is dat deze beroemde MasterCard reclameparodie strikt genomen wel eens kinderporno zou kunnen zijn.

Ik ben vandaag eens op DSOnline gaan kijken naar het bericht (ik ben altijd traag) en ik heb moeten zoeken. Zo gigantisch uitgesmeerd is het dus ook weer niet, al zie ik niet in waarom men bij ons altijd beschadigend met naam&foto moet werken - ook de andere media.

Tenslotte: ik heb het altijd flauw gevonden dat concurrerende media de neiging hebben om kant te kiezen wanneer ze een primeur mislopen hebben (of net niet). Natuurlijk laat HLN de advocaat - toch ook niet meteen de meest objectieve bron - aan het woord als ze daarmee de DS primeur in de schaduw zetten. Flauw van DS is het vervolgens om deze klok niet te laten horen. Dat gebeurt elke dag (herinnert iemand zich Notaris X nog in Humo-"de smeerlap!"/Dag Allemaal-"het onschuldige slachtoffer!"?). En dat sux.

[update: QED]


woensdag, mei 17, 2006

Ice King


The Ice King lives!

Ik ken hem niet persoonlijk, maar Leuvenser kan nauwelijks. (via)

[damn, Jens Lehman krijgt rood]

[Update: zou hij bij Eurosong een kans maken?]


dinsdag, mei 16, 2006

Flink, flinker, flinkst

In Nederland is men (blijkbaar) een stuk meer geemancipeerd dan bij ons. Vrouwelijke ministers hebben er niet alleen belangrijke posten, maar krijgen toch ook wel een beetje macho/big ego achtige neigingen die ik met male old-school politiekers associeer.

Enfin, omdat minister Verdonck zichzelf te bewijzen heeft als flinkste minister van het land, mag Ayaan Hirsi Ali het pand nu wel erg snel verlaten. Vreemde wereld, alweer.

Wat moeten we daar nu van denken?


zondag, mei 14, 2006

Taktvolle Google


Hé, Google spaart mijn gevoelens!

Als zovelen misbruik ik de zoekrobot als spelling-checker. Bij een fout zegt hij normaal diplomatisch iets als "Bedoelde u: cicciolina" (de robothumor zit in de afwezigheid van het vraagteken).

Vandaag deed ik "pyreneen" en hij negeerde gewoon mijn tijpfout. Taktvol.


Onweer

Als het bliksemt, dan wordt onze hond gek. De leeftijd, vermoedelijk. Hij probeert dan op onze schoot te klimmen en doorbreekt alle barrikades. Gisteren heeft hij drie uur aan een stuk heftig staan hijgen.
Spijtig dat het filmpje zo onderbelicht is:
(omgerekend moet u het filmpje dus 150 keer afspelen om een beeld te krijgen van onze avond)
Het moment dat eventjes het "huis" uit het huisdier verdwijnt, griezelig.


zaterdag, mei 13, 2006

Sprokkels

Aankondiging: In navolging van Groen! [uitleg], zullen er volgende maandag tussen 18h00 en 22h00 enkele mensen zonder papieren te bezichtingen zijn op onze oprit. Voor een kleine meerprijs zijn ze bereid om bij u een boterham te komen eten zodat u zichzelf ook eens kan profileren.

Tegenslag: bij Ucomics hebben ze een manier gevonden om mensen te ambeteren die de stripjes van Calvin en Hobbes bijhouden. Ondergetekende doet dat elke dag al sinds 1998. Als ik het volhoud tot 2008, dan zou ik ze allemaal als gif-je moeten hebben [dit is een taalkoe]. Helaas worden ze nu verpakt in een Flash bestandje.

Het houdt niet op met de Polen. Al denk ik toch dat enige tijd geleden de caféruzies wat minder snel in het nieuws kwamen (of dat ik ze toen niet opmerkte).


vrijdag, mei 12, 2006

Wereldkeuken

Een van de leuke neveneffecten aan Drieduizend is dat je allemaal mensen (virtueel) ontmoet. Mensen die dezelfde dingen fotograferen [leuke links!] en toch is het anders.

Zo bewegen de Wereldkeuken en de Sponzen Ridder zich wel eens langs dezelfde banen naar hun werk. Vrolijk fluitend legden we dezelfde scene vast. De keuken één keer, de ridder tien. Dat zegt al wat.
WereldsHeilig Hart

Beide foto's hebben het beeld + het straatmeubilair. De linker foto is de mijne. Ik had hem oorspronkelijk niet op Flickr gezet wegens niet goed genoeg - te gewoon, zeg maar.
Daarnaast de foto die ik bedoeld had, getrokken door de wereldkeuken. Besluipt mij dan een moment van jaloers dedzju? Om eerlijk te zijn, niet, want ieder maakt zijn eigen dingen (foto's, teksten, kinderen). En de mijne zijn, zoals ikzelf, altijd complexer qua opzet, sturend ipv observerend en daardoor milder voor het onderwerp. Minder aangrijpend of aandoenlijk, zelfs al probeer ik het. Het weze zo. Dju.

Erg leuk was het om mijn eigen foto photoshopgewijze te verwereldkeukenen - in kleur, contrast en scherpte. Nog redelijk gelukt, vindek.


donderdag, mei 11, 2006

306998,70

Als je ons gezinnetje bekijkt, dan schat ik dat we qua verhouding bezit/schuld ongeveer op nul zitten.
Als ik seffens geen worstenbroodje koop, dan hebben we nog €306998,70 te gaan, volgens DSOnline:
Belgisch gezin bezit 300.000 euro
BRUSSEL - Het nettovermogen van de Belgische gezinnen is in 2005 met 10 procent gestegen tot een recordbedrag van 1.382 miljard euro. Een gemiddeld gezin heeft dus een vermogen van ongeveer 307.000 euro.

Zo zie je wat het voordeel van de volgende beurscrash zal zijn: dan liggen wij alvast minder achter op het gemiddelde!


woensdag, mei 10, 2006

Leve de minister

Allemaal samen een dikke hiphiphoeraah! voor Bert Anciaux!

Want we vernamen vandaag in De Standaard dat
"Anciaux trekt 1,6 miljoen euro uit voor circussen
... Om de traditie en erfenis van het circus in stand te houden, trekt Anciaux tegen het einde van de legislatuur een budget van 1,6 miljoen euro uit voor een ,dynamisch circusbeleid'."

Omdat ik destijds bij de speeldienst van de Bond enkele vakanties heb gespendeerd bij het beste Circus van de Wereld was ik erg blij om Johnny van Circus Ronaldo vandaag op de televisie te zien op de betreffende persconferentie. Hopelijk komen de duiten bij de juiste mensen terecht.


maandag, mei 08, 2006

Verkaveling

Op weg naar de opendeurdag, reed ik voorbij deze vriendelijke mens.
Auwch.Fietsers

Bleek dat hij op een verkaveling stond en de bouwgrond niet kon betalen. En dus maar gedelocaliseerd werd. Zou het OCMW de nieuwe woonst betalen?


Privacy en auto's

Je hoort de laatste tijd weer veel over privacy en het internet. En hoewel ik het gedoe over Google onzin vind, zit er in het algemeen wel iets in. Ziehier.

We hebben een nieuwe auto nodig. Niet dat de oude echt versleten is, maar hij wordt een beetje te klein [zoals deze maar met meer beenruimte]. Blijkt dat je redelijk goed kan inschatten met welk voertuig de mensen van het internet rijden.

Deze jongen laat zich immers rijden in de auto die ik eerst wilde, een rode Fiat Multipla (helaas: te veel verbruik, te kleine koffer).
Anderzijds heeft deze keuken een Peugeot 307SW (te duur voor wat we maar rijden).
Dit meisje rijdt met een Ford Fiesta (te klein) en deze bink met de trein (te laat). Dit meisje zou wel eens geen rijbewijs kunnen hebben, terwijl deze gast zichzelf out als freak.

En dan heb ik niet eens moeite gedaan om het te weten te komen, niet moeten zoeken ofzo. Gewoon uit het geheugen.

Maar wat moeten wij nu kopen??? Elke goeie 2de hands mag mailen.


woensdag, mei 03, 2006

1/2/3/4/5/6

Omdat ik dit weekend 1+2+3+4+5+6+7+8 werd, breng ik meteen dit maar in herinnering. Voor de Amerikanen is de kans al voorbij, maar wie vannacht om iets na 1 zijn liefste kust kan zich van eeuwigdurend geluk bedienen als ie dat om
01:02:03 uur op 04/05/06
doet. Of is dit enkel mijn zelfportret [link vervalt einde mei]?


dinsdag, mei 02, 2006

VTM en Humor

Ik kan Goedele best verdragen, maar in dat programma "Recht van Antwoord" zijn ze toch niet vies van zeer goedkope exploitatie. Met af en toe onbedoelde humor.

Ik zie hier net een wat rare vrouw die verliefd is geworden op een gehuwde medegevangene van haar ex-vriend klagen dat ze hem niet mag bezoeken.

goedele: "Hoe, uwen Désiree is getrouwd?"
vrouw: "Hij was getrouwd! Maar zijn vrouw heeft hem in januari laten zitten!"
(in de gevangenis van Brugge)

Fijne humor vind ik dat.


Brilletje

Als ik moe ben, dan kijk is soms niet grondig genoeg naar de dingen die ik lees, en dan neemt mijn associatievermogen het over. Zo ging ik even bij De Morgen checken wanneer CSI op de buis was (het enige programma waar nerds en wetenschappers geloofwaardige helden zijn en daardoor m.i. beter dan al die HoeZo? pogingen). En toen zag ik ongeveer dit:
Sorry Phara.


Web2.0

Ik moet dringend Djivy zijn blog wat meer lezen, want ik had bijna deze opmerkelijke post gemist. Chevrolet leert PR lesjes the hard way.