Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

maandag, januari 30, 2006

De Beste Foto van het Jaar

Kan een fotograaf zijn eigen foto's beoordelen?

Ik ben geneigd te denken van niet. Zo was ik netjes mijn 'best of' lijstje van 2005 aan het compileren, toen ik al surfend op een foto van Perreonline en eentje van An Nelissen stootte.

Beide noemen ze hem één van hun betere foto's:

[klik om te vergroten]

[klik om te vergroten]
Deze foto's zijn zeker niet slecht (talent zat), maar als buitenstaander zie ik er op hun foto-site al snel die ik beter vind.

Smaken verschillen, maar dat verklaart niet alles. Belangrijker is m.i. dat deze foto's bevolkt zijn met vrienden en familie van de fotograaf. Als een foto de mensen helemaal vastlegt zoals je ze kent, dan ben je er als maker helemaal weg van.

Kijk bijvoorbeeld naar mijn eigen favoriete foto van 2005:
Favorite 2005 picture
Het is niet mijn beste, maar ik vind hem helemaal af. Voor mij is het "objectief" de meest sprekende.

Erger wordt het nog als ik mijn "beste" foto uitzoek. Op alle vier de kandidaten staan... onze kids. Klinkt niet echt onbevooroordeeld.

Het zal dan toch zijn dat je als fotomaker te zeer gehecht bent aan de foto om hem eerlijk te beoordelen.

Conclusie: maak zo snel mogelijk zelf je lijstje van Beste Foto van 2005, gooi hem op het internet en laat ons hem bekijken. Want zelf ben je niet geschikt voor de job. Ik ben benieuwd.


donderdag, januari 26, 2006

Geheim?!


Het is niet omdat mijn studenten mijn examenvragen op het internet zetten, dat ik dat zelf niet mag.

Dit vraag ik volgende maandag aan de schakels.

Voila. Dat ze eens wat surfen, in de plaats van te blokken!

[Voor wie nog twijfelt aan global warming: klik op de grafiek]


woensdag, januari 25, 2006

Kijk, kijk.

Grote geesten denken gelijk.

In Morgen Beter ergert Patrick Vankrunkelsven zich aan deze twee dingen:
* de manier waarop men vandaag "onderzoeken" uitvoert (die dan spectaculair in de pers komen); hij gaf als voorbeeld enkele vragen uit de enquete waaruit men besloot dat 'de jeugd van tegenwoordig niks meer over AIDS weet' (foto)
* waarom men alleen nog zulke spectaculaire slecht-nieuws-shows opvoert

Blijft mooi om zien hoe Kristien Hemmerechts een gesprek over elk mogelijk onderwerp razendsnel op sex kan brengen.


dinsdag, januari 24, 2006

Pervers

Neen, deze post gaat niet over het verschil tussen pedofielen en perverten. Daar wil ik eerst eens wat opzoekingswerk over doen, voorlopig moet u het hiermee doen.

Wel over iets anders pervers. Nu ik er in geslaagd ben om mijn Belgacom aandelen met verlies te verkopen, heb ik mijn 2000 beurs-Euro's in water belegd. Eigenlijk wilde ik het in olie doen, maar daar had GW al genoeg in geinvesteerd.

Ik weet wel niet goed wat ik precies heb gekocht: een speculatieve tank met drinkbaar water, ergens in een gebied met stervende kinderen? Kan je eigenlijk geld verdienen met iets dat ethisch is?

Oorspronkelijk wilde ik iets met grondstoffen doen, om de Chinezen voor te zijn. Of uranium. Maar daar laten ze de kleine belegger niet mee meedoen.
"The minimum initial subscription for any one fund is US$5,000 or the approximate equivalent in the relevant dealing currency."
Neen, de gewone man moet klikfondsen kopen. Of digitale camera's, liever. Of een PDA.

Natuurlijk stond ik na 1 dag al op min vijftig. Het zal me leren.


"You're a style nightmare! "

In de oneindig lange reeks zelftestjes, nu ook eentje met Trinny en Suzannah (aaaah).

Je vindt hem hier. Ik ga de details van mijn uitslag niet geven, maar interessant is hun indeling van de mensheid (even wat code jatten):

Select your category
Woman with sister
Midlife crisis man
Over 70s
Young woman
Divorcee
Mum with baby
Menopausal woman
Mum with glam teen
Seeking Mr Commitment

Midlife crisis woman
Other
[De opties in het cursief zijn op de BBC pagina uitgecommentarieerd]

Ik twijfelde voor mezelf tussen "Midlife crisis man" en "Menopausal woman", maar vermoedelijk ben ik toch eerder "other".


maandag, januari 23, 2006

Beebies

4 redenen om pups te kopen:
  • om te weten hoe het voelt als men doorspoelt terwijl je nog op de pot zit (antwoord)
  • om te weten of je op jouw leeftijd nog nachtjes kan doordoen (antwoord)
  • om iets vast te kunnen pakken als het koud is, zonder dat je het eerst met heet water moet vullen (antwoord)
  • om bewonderende opmerkingen te krijgen over je anatomie (antwoord)
    [Update: zonder al te plat te willen worden, heb ik bij deze foto nr6 van DSOnline onmiddellijk de gedachte: klein.]


zaterdag, januari 21, 2006

Sissy's stress

[update: de inkt is nog niet droog, of Pietel post al over deze kerel die mensen erg sterk laat poseren (Bob, Brigitta, ... QED.]

In de meeste disciplines bestaan er twee soorten mensen. Zo zijn er de schrijvers en de lezers, de koks en fijnproevers, de politici en krantencommentatoren.

Zo ook zijn er mensen die goed kunnen foto's maken en mensen die goed kunnen kijken. Ik behoor tot die laatste groep. Bijna alle foto's die ik zelf maak, zijn gebaseerd op toeval. Afdrukken op het juiste moment. Soms zijn de allerbeste zelfs vanuit de heup.

pIMG_1178

De meeste mensen behoren tot die groep van kijkers, maar fotografie heeft als voordeel dat je niets moet "kunnen" om een beeld te maken. Als schrijver kan je niet zomaar wat woorden door elkaar gooien en dan alleen de beste zinnen weerhouden. De amateurfotograaf kan dat wel: ad random klikken en kijken wat goed gelukt is. Digitale fototoestellen bakken dat alleen nog bruiner (note).

pIMG_1191

Daarom lijkt het mij erg stresserend om foto's te moeten maken in opdracht. Als je opvoorhand moet weten dat het goed komt, dan is het een stuk minder veilig om zomaar wat random kiekjes te maken. "Staan de lippen van de bruid scherp op de foto tijdens de Kus?", en andere brandende vragen. Anderzijds, als het niet lukt dan is het ook zo. Tijdens onze eigen trouw was de fotograaf op een bepaald moment vergeten om filmpjes in zijn toestel te steken. (Toch wel jammer, want om daarom nu speciaal te gaan scheiden en weer te hertrouwen...) Daarom ook bewonder ik mensen die goeie studio foto's kunnen maken.

Kortom, als er iemand mij zou vragen om van een onbekende een portretje te maken (en dat portret dan meteen op het Net te zwieren), dan kriebelt er toch wel wat in mijn buikje. Maar ik ben dan ook een Sissy.


woensdag, januari 18, 2006

Milow

Tegenwoordig is het in het onderwijs steeds vaker van den dezen:

"..leerlingen moeten niet zozeer de informatie zelf nog kennen, maar ze moeten leren kritisch omgaan met informatie én vooral leren informatie op te zoeken..."

Klinkt logisch, maar er is een addertje. Het is nl. zo dat informatie nooit zo goedkoop was als vandaag, behalve dan geordende info. Er is zoveel te weten, dat je gewoon enkele mensen nodig hebt die voor jou het nuttige/leuke scheiden van het overbodige. [bloggers dus, nvdr]

Bijvoorbeeld: tot voor kort had ik nooit van Milow gehoord. Bij Pietel doken eerst enkele griezelige foto's op. Een mens maakt een mentale notitie.

En dan ineens is ie overal. Het lijstje staat hier, maar gisteren ook mét clip en interview op ROB (note). Het blijkt een kerel te zijn die niet alleen vriendelijk en intelligent is, maar ook nog eens bijzonder goed klinkt. Straks koop ik nog de CD (note).

Kortom, mijn punt is: ik heb de informatie nodig. Als niet iemand eens zegt: "kijk hier eens naar" of "luister eens naar dit", dan kijk je er overheen. Ik heb de competentie om al die de informatie op te snorren, maar ik heb niet de tijd.


[ps: klopt het dat zoveel mensen "Koen Fillet" intikken in Google?]


dinsdag, januari 17, 2006

Spijt

Het internet zouden wij destijds keileuk betiteld hebben. Webcams ook, vooral webcams.

Maar zouden Pomme en Kelly hier nooit een tikkeltje spijt van krijgen, of zou het hen net dat extraatje sympathie opleveren als ze gaan voor President van de Wereld? (via)


Voyeurisme

Ik ben geen held, ook fotografisch niet. Als ik ergens mensen in een mooie/ontroerende/pittige scene zie, dan durf ik zelden er een foto van te nemen, laat staan te vragen of ik mag toeslaan.

Een goeie fotograaf heeft minder gêne. Hij/zij kruipt in de camera en registreert.

Vorige week zaten we te eten in een baanrestaurant en terwijl mams&kids een ballon zochten, speelde papa met zijn cameraatje. Dit verscheen op het schermpje:

(Lunch) Garden


Is het de invloed van drieduizend, dat ik het voor een keertje toch durfde? Zonder flits natuurlijk, dus met gigantische korrel. Ik ben geen held, zeker niet met foto's.

Maar hoe doen al die anderen dat eigenlijk?

FYI, de scene waarvoor ik ging, was deze:

Lunch Garden


Een beetje jammer van de ruis.

Het mooiste moet ik u helaas onthouden. Bij het weggaan ben ik toch eens gaan piepen wie de eigenares van deze benen was. Het bleek een dame te zijn met een heuse karakterkop, meer een kunstenaarstype dan een madammeke. Schijn bedriegt gelukkig nog erg vaak.


maandag, januari 16, 2006

Life is complicated

Om de geneugten van Windows en Linux te koppelen, gebruik ik een versie van Vmware. In een Windowsvenster draai ik dan Linux, en dan kan ik vanalle leuke dingen doen.

Het is moeilijk om uit te leggen waarom die dingen leuk zijn, maar toch. Leuk.

Spijtig genoeg heb ik de configuratie van X binnen Vmware naar de knoppen gekregen. Daarom moet ik nu een externe X-server draaien (cygwin), vervolgens een extra command window openen, 'remote' inloggen, display settings goed zetten en een windowmanager opstarten.

Leuk, zoals ik al zei.



Maar op een bepaalde manier is dit nog leuker. Het oude idee om het sprookje van Roodkapje te herschrijven. Maar dan wel erg absurd ingevuld. (via meensel)


vrijdag, januari 13, 2006

Morgen beter

Een TV programma waarvan ik eerder de zin niet inzag. Maar dat stilaan blijkbaar een goeie toon begint te vinden.

De gasten zijn Rik Van Cauwelaert van Knack, Peter Vandermeersch van De Standaard en Yves Desmet van De Morgen. Het onderwerp: Rik Daems, en hoever dat recht op privacy gaat.

Leuke discussie, waarbij je vooral ziet dat die commentatoren graag hoogdravende argumenten gebruiken om hun eigen agenda in te kaderen. Yves Desmet die teveel schatplichtig is aan paars, Rik Van Cauwelaert die naar het lijkt iets teveel in het andere hoekje gemept is. Voor beide zou het goed zijn dat er eens een andere regering komt.

Voor wie het interesseert, natuurlijk moest die baby in de pers komen. Er bestaat geen stemmenkanon meer zonder de gratie van de media. Het omgekeerde is de logische prijs. Ik las net nog het Humonieuwjaarsinterview met onze premier. Dat is iemand die altijd zijn privé fel uit de pers heeft gehouden. Maar met de adem van Leterme in de nek, betrekt hij sinds kort zeer breed zijn kinderen in zijn mediacontacten. Kan hij volgende week verontwaardigd zijn als er een foto van die kinderen in de krant staat?

"Rik", zoals Yves hem dan noemt, zal er volgens mij zelfs gesterkt uit komen. En zijn blondine, die blijkt helemaal op eigen kracht, vanuit een onverkiesbare plaats in het parlement geraakt. Toch wel flink.

O ja, Peter Vandermeersch eindigt met te zeggen dat weblogs door hun toenemend belang ook in Belgie de klassieke media zullen opzwepen om geen nieuws te verzwijgen. Maar dat van **_*******, dat wist u al lang.


donderdag, januari 12, 2006

Tentjesapartheid

Tiekenei was ermee begonnen.

[noot: verder kijkend bij haar foto's zag ik dat er in Tanzania zoiets bestaat als tentjesapartheid!
[klik op de foto]
]

Maar dit was de test. Vijf vraagjes invullen en hij is al juist. Al moet ik wel van job veranderen.
You Are Likely a Third Born

At your darkest moments, you feel vulnerable.
At work and school, you do best when you're comparing things.
When you love someone, you tend to like to please them.

In friendship, you are loyal to one person.
Your ideal careers are: sales, police officer, newspaper reporter, inventor, poet, and animal trainer.
You will leave your mark on the world with inventions, poetry, and inspiration.


Poppenkast

Anekdote. Papa vraagt aan dochter

"Hey, hoe was het op school vandaag."
"Leuk! Het was poppenkastdag.
Was het bij jou school ook poppenkastdag vandaag?"


Uiteraard.


dinsdag, januari 10, 2006

Popsterren

Tip van de dag.
Let op met grapjes over popsterren, zelfs als je een peuter bent.

Op deze eenvoudige foto,
Eminem, by Margot (age 3)

kreeg ik een comment in de stijl van

voodo shit bitch

i kill u all

in the name of muhamad and alla


Dat laatste lijkt me van een Amerikaan met te veel fantasie.
Hij voegt er ook aan toe:

ניפגש בגיהנום
ויפה שעה אחת קודם

השטן חם עלייך

... en daarvoor vind ik geen automatische vertaler.
Het verstandigste zal wel zijn om even te wachten en dan die comments te deleten.

Tip van de dag. Hou je vooral niet in met grapjes. Zeker niet over popsterren.
Behalve over Vanessa Chinitor, want dan komen wij uit onze kalkoen en dan betogen voor uw venster.


maandag, januari 09, 2006

De Standaard fotospecials

Is er een beter moment dan om op verloren maandag, terwijl je op een afspraak wacht, de fotospecials van DSOnline te bekijken? En wat zijn ze leerrijk vandaag:

* De nieuwjaarsduik in Oostende: de les hieruit is dus dat we de retorische vraag "als iemand anders in de ravijn springt, spring jij dan ook?", vanaf nu met ja moeten beantwoorden. Als er genoeg mensen meedoen. Idioot doen is leuk, maar het blijft natuurlijk idioot.
* Luchtvaartbedrijven zijn een zeer goede afspiegeling van de tijdsgeest. Als je naar de Lufthansa foto's kijkt, dan zie je pas hoe snel de wereld in cirkeltjes draait.
* Je komt er niet met slechts één Playboy abonnement. Zou elk land zijn eigen interviews hebben?

Had ik dan toch op mijn nieuwjaarslijstje moeten zetten.


donderdag, januari 05, 2006

Panorama

De CEO wilde graag panorama's. Dus trok ik naar de Leuvense hoogten, op zoek naar frisse lucht, beweging en uitzicht. Helaas was de batterij bijna plat, stonden bomen in de weg én begon er eentje te krijsen.

Een heerlijke winterdag, koud maar zonnig.

En toen kwam ik aan het kasteel van Heiberg, een plaats waar deze jongen toch wel even melancholisch wordt. Ooit thuis van het beroemde Heibergfestival. Daarna locatie van cursussen, weekends, herinneringen.

Kasteel Heiberg uncut


Het is niet echt het soort panorama dat de CEO wilde, maar dan moet ie maar naar dit kijken [echt wel doen, het is nog eens een ouderwetse waaw-site].

Note: de Heiberg is serieus steil. En er ligt nog sneeuw!
Kasteel Heiberg


Visie

Eigenlijk ben ik een trendwatcher, een soort visionair. Mijn voorspellingen zijn niet spraakmakend (daarvoor moet je amok maken), maar daarom niet minder accuraat.

Zo voorspelde ik onder meer
* rond 2000 de revival van de Country-muziek (we kregen, dank de Heer, Alicia Keys; en ook de schlagerrevival, wat toch in de buurt komt)
* de opmars van de toevoeging van vanille in alle mogelijk producten (we kregen enkel vanillacoke)
* de nederlaag van Bush tegen Mc Cain (de wat tegen wie?)

Dit jaar is het eenvoudiger:
* Google verliest alle krediet en wordt de slechte: je begint het overal te horen, langs alle kanten begint men te morren op Google. Hun bomen worden wat te hoog denk ik. Trendsetter derhalve is natuurlijk Michel V. en ik ben dan ook benieuwd of hij pro-Google gaat worden als ze samen met het bedrijf uit Redmont des duivels worden! Yahoo is helemaal terug, maar dat is omdat 2005 het jaar van de internet-community was.
* Extreem rechts breekt door in Wallonie: niet moeilijk. Extreem rechts wint altijd daar waar mensen zich benadeeld voelen ten opzichte van een andere bevolkingsgroep. De laatste tijd gebruiken nogal wat Waalse partijen een anti-Vlaamse retoriek om hun eigen falen te verbergen. Het is de schuld van die stoute Vlamingen, die willen alleen maar [vul random iets in wat je stoort]! Maar dat zal zich tegen hen keren. De enige die winnen aan dat soort “dat ze allemaal de pot op kunnen”-gestook is extreem rechts. Wij kunnen het weten, want de Vlamingen hebben decennia lang hetzelfde gedaan met de ‘francofonen’. Met het bekende gevolg.
* Nederland wint de wereldbeker: yeah right.

Wacht maar af!


dinsdag, januari 03, 2006

Blogidee

Een van mijn favoriete blogs-van-het-moment is "the daily wtf".

Elke dag geeft de blog een voorbeeld van tamelijk idiote code die de lezers/schrijvers her en der terugvinden.

De blog is vooral grappig omdat het om programma-code-humor gaat, het enige wat minder wereldvreemd is dan hardwarehumor, maar vooral omdat het telkens code is die je zelf zou geschreven kunnen hebben. Het lijkt alsof je stiekum lacht met een ander zijn gepruts, maar in je hart weet je dat je zelf geen haar beter bent. Genieten!


Nieuwjaar, wrapping up

Ik ben geen lijstjesmens, maar nu nieuwjaar achter de rug is, is het nuttig om een overzicht te maken.

Killer-app kadootjes:
Speelgoed is vooral leuk als het echt is. Daarom is, met kleine voorsprong, deze thermosfles een absolute winner. Vooral omdat ie écht werkt met échte chocomelk.
Killer gift

Maar eerlijk gezegd, deze Dinosaurus moet er nauwelijks voor onderdoen.
De doos was alvast veelbelovend: "eyes light up" en vooral "realistic dinosaur walk"
Killer gift

In dit filmpje (mpeg4Xvid) (mpeg1) zie je daarom niet alleen hoé dinosaurussen in werkelijkheid stapten, maar ook waarom ze uitgestorven zijn.

Wat vorig jaar had moeten gebeuren, maar nog ingehaald moet worden:
* Na alle lijstjes die ik gezien heb, vind ik het jammer dat al die fotomensen niet hun "favoriete foto van het jaar" op hun blog hebben gezet. Ga ik nog doen
* Mijn financiële overzicht van 2005 is nog niet af. Grafiekjes! Beleggingsadvies!

Voornemens alreeds mislukt:
* op tijd gaan slapen
* minder koffie

Tot slot. Als ik met ons monster in deze tijden buiten wandel, dan ziet het er altijd zo gezellig uit, op een ander. Ik durf dan uiteraard nooit foto's te nemen. Maar kijk
Na de pakjes

dat is ook zo als je je eigen feestjes bekijkt.
Outside inside

Beide foti zijn zeker niet perfect, uit de losse pols getrokken op iso1600. Maar ik vind ze erg geslaagd, melancholiehalve enzo.


Onheil

Gisteren en vandaag overkwam ons groot onheil. Vraag is, welk is het ergste?
* eerst was de WC verstopt
* nu zit ik 4 dagen zonder email (aanpassing elektriciteit op school).

Quasi nonchalante reactie van K. : "dus nu kunt ge geen mail meer lezen op de wc ?"